Bora Ayyıldız

Bora Ayyıldız

Bencere

    CADILAR BAYRAMI.

07 Kasım 2021 - 23:37

Cadılar Bayramı... Yani; " HALLOWEEN " ismi aslında Katolik Kilisesi'ne dayanır.
"All Hallows Day" yani "AZİZLER GÜNÜ " olarak bilinirdi ve azizlerin onuruna kutlanan bir KATOLİK günüydü.  Her zaman yaptıkları gibi, Pagan inanışını Hristiyanlığa dahil edivermişlerdi, böylelikle :(
(Burada ben bir ekleme yapayım:  sonradan "halo" olarak kullanılan kelime de "hallow"un bozulmuşudur)
Ancak M.Ö. 5. yüzyılda İrlanda'da yaz mevsimi resmi olarak 31 Ekim'de SONA eriyordu.
Kutlanan tatilin İSMİ... Samhain idi ve Keltlerin; YENİ YILIYDI...
_ Anlatılan hikayelerden birine göre bu günde, önceki yıl bedenlerinden ayrılmış RUHLAR gelecek yıl yaşamak için beden arayışında dünyaya gelir ve insanlarla karışırlardı. Ölümden sonraki yaşama kavuşmaları için TEK şansları buydu.
Keltler bu dönemde tüm zaman ve mekânla ilgili yasaların durduğuna inanırdı.
_ Ancak yaşayanlar ele geçirilmek istemedikleri için... 31 Ekim gecesi... Evlerinin ışıklarını söndürerek SOĞUK bir hava yaratma çabasındaydı. Ayrıca hayaletlere benzeyen KIYAFETLER giyerek etrafta SES çıkararak gezerlerdi.!!
_ Keltlerin neden ışıklarını söndürdüklerinin daha mantıklı bir açıklaması da bulunmaktadır. Çünkü KUTSAL bir ışık kaynakları bulunurdu ve istediklerinde buradan ateş alabilirlerdi.
_ Bazı kayıtlarda vücudu ruhlar tarafından ele geçirilmiş kişilerin Keltler tarafından kazıklara bağlanarak YAKILDIĞI yer almaktadır.Ancak diğer tarihçiler bu hikayelerin sadece YANLIŞ birer inanış olduğunu savunuyor.
_Romalılar Keltlerin bu geleneğini kendilerinin gibi kabul edip geleneklerde değişiklik yaptılar. Roma meyve ve ağaç tanrıçası Pomona'yı onurlandırmayı tercih ettiler. Sembolü elma olduğu için kovadan ağızla elma yakalamaya çalışma oyunu eklendi.
_ Cadılar Bayramı geleneği ... Amerika kıtasına 1840lı yıllarda büyük AÇLIK sonucu gelen İRLANDILILAR tarafından getirildi.
_ Cadılar Bayramının sembolü olan oyulmuş BAL KABAKLARI (orijinal ismi Jack-o-lantern) da İrlanda geleneklerini yansıtmaktadır.
ŞALGAM YOKSA BALKABAĞI OYALIM O ZAMAN
_ Hikayeye göre Jack ismindeki KÖTÜ ün yapmış bir adam..
ŞEYTAN'I bir ağaca tırmanırken HAPSETMEYİ başarmıştır.
Daha sonra ağacın gövdesinde bir HAÇ işareti çizmiştir ve şeytanın buradan kurtulmasını engellemiştir.
Jack şeytanla bir anlaşma yapmıştır. Anlaşmaya göre eğer şeytan onun aklını bir daha çelmeye çalışmazsa ağaçtan inmesine İZİN verecekti.
_ Ancak Jack öldükten sonra ....Hikayeye göre CENNETE girmesine İZİN verilmedi; çünkü kötü işler yapmıştı.
Ancak.. Cehenneme de kabul edilmedi.. Çünkü şeytanı oyuna getirmişti. Arada kalan Jack şeytanın verdiği kor ATEŞ ile yolunu bulmaya çalıştı. Kor, içi boş bir şalgamın içine konmuştu; böylece daha uzun süre yanacaktı...!
_ İrlanda'lılar şalgam oyuyorlar ve içine IŞIK yerleştiriyorlardı.
Ancak göçün ardından geleneklerinde ufak bir değişiklik yapmak zorunda kaldılar... Amerika'da bulunması en kolay şey olan... BALKABAKLARINI kullandılar... !!

Heryerde olduğu gibi canım ülkemde de kutlanmaya  başladı Cadılar Bayramı..

Bu yazı 328 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar