Bora Ayyıldız

Bora Ayyıldız

Bencere

AZİZ VALANTİN (SEVGİLİLER ) GÜNÜ

14 Şubat 2021 - 11:02

Sevgililer gün'ünün ilk kez Roma'lılar tarafından i.ö 2.yy da ,çobanların tanrısı Faunus adına ,Lupercalia adı verilen bir tören ile kutlandığı biliniyor.Lupercalia Roma'da kötü ruhları kovarak şehri temizlemeyi ve böylelikle sağlık ile bereketi serbest bırakmayı amaçlayan 13 şubat'tan 15 şubat'a kadar kutlanan oldukça eski bir Roma festivali idi.Roma'lılar 15 şubat'ı baharın başlangıcı olarak kabul ederler ve aynı zamanda Tarım Tanrısı Fauus adına düzenlenen 'bereket  Gelasiusşenlikleri' bu gün başlardı.

Luperci olarak bilinen din adamları 15 şubat'ta Roma'nın kurucusu sayılan Romus ve Romulus'u emziren dişi kurt lupa(latincesi lupus)'nın mağarası önünde toplanır,bereket için  keçi,kötülüklerden arınmak için de  köpek kurban ederlerdi.

Roma İmparator'u II.Claudius(213-270),bir kararname ile genç askerlerin evliliğine yasak getirmişti.Evlenmeleri yasaklanan genç savaşçıların kızlarla bir araya gelmeleri için bir yol bulunmuştu.15 Şubat'ta ki Lupercalia şenlikleri sırasında savaşçı erkeklerle birlikte olmak isteyen genç kızlar isimlerini bir taşa yazarak taş'ı şenlik alanında bulunanbüyük bir küp'ün içine atarlardı.Savaşçı gençler küpten isim çekiyor,bu ismi taşıyan genç kız ile bir daha ki şenliğe kadar birlikte olma hakkına kavuşuyordu.

II.Claudius ,Valentine isimli bir rahibin gizlice bazı genç savaşçılar ile sevgililerini evlendirdiğini duyunca,rahibi ölüme mahkum etti.Bir sonra ki yılın 15 şubat şenliklerinden bir gün önce,14 şubat'ta rahip Valentine idam edildi.

Bir Söylenceye göre hapishane de idam gününü bekleyen rahip Valentine,gardiyanın kızına aşık olur.İdam'a giderken de sevgilisine verilmek üzere,üzerinde kendi kan'ı ile çizilmiş bir kalp ve 'senin Valentine'nden' yazılı bir not bırakır.

Tarihler konusu tartışılsa da,rahip Valentine'nin idam tarihi İ.S 270 yıl'ı olduğu belirtilir.Luperciala festivali ve festival süresince genç savaşçılar(askerler) ve kura'da isimleri çıkan genç kızların biriliktelikleri, İ.S 494,kimilerine göre de İ.S 498 yıllarına değin devam eder.Papa Gelasius,bu tarihte bu tür birliktelikleri ahlak dışı ve Hrıstiyan dinine aykırı bir gelenek olarak ilan eder.

Yüzyıllarca süren bu gelenek ve alışkanlığı öyle bir günde yasaklamanın,tümü ile unutturmanın neredeyse imkansız olduğunu bilen papa,bu konulan yasağı biraz sulandırarak,öncelikle 'seks' içeren bu şenlikleri daha 'romantik' bir şekle ve kutlamalara dönüştürdü.225 yıl önce idam edilen rahip Valentine'i 'Aziz'(Saint) ilan etti.Aziz Valentine'in sevgilileri dini usullere göre bir araya getirmesi   ve idam edilmeden önce sevgilisine gönderdiği 'senin Valentine'nden' yazısı semboleştirildi.İdam edildiği gün olan 14 şubat 'Saint Valentine Day' (Aziz Valantin Günü) ilan edildi.

Aziz Valantin gününde bir sevgiliye gönderilen en eski kart İngiltere de Agincourt Savaşında esir düşen ve Londra Kalesine hapsedilen Orleans Dük'ü Charles'in 1415 yılında sevgilisine gönderdiği karttır.

Bu tür alışkanlıklar günümüzde tüm dünya da ticari bir anlam kazanırken,bu oluşumu tetikleyen Holivud'da ki film endüstrisi 'Sevgililer Günü' adı altında 100'lerce film yaptı ve dünyaya sattı.Kıristmıs (Christmas) ve Aziz  Valantin günü de  Hrıstiyan dünyasında en fazla kart gönderilen,hediye alıp verilen,çiçek,şeker satılan günlerden biri oldu.

Canım ülkemizin böylesi bir oluşumun dışında kalması düşünülemezdi ve yabancı müzük yayını yapan bir ulusal radyo'nun katkıları ile 20 sene önce biz'de kutlamaya başladık 'Aziz Valantin' günü'nü.Aziz Valantin'i atıp,'Sevgililer Günü' olarak aldık.Hemen de benimsedik.Özellikle Kadın'lar.Erkek'lerimiz hiç' mutlu olmadılar bu yeni oluşumdan.Önceleri ilginç iken,sonraları kanıksama ve 'Yaaa,nerden çıktı bu adet'e' döndü.Bu günler'de yerini 'Biz sevgili değiliz ki,eşiz(çift'iz)'e döndü.

Genç Kızlar,Aziz Valantin günü akşamı,uykuya yatmadan önce bir 'löp yumurta' yer ve yastıklarının altına 5 adet defne yaprağı koyarlar ise,gece rüyalarında evlenecekleri erkeği görürlermiş.Bu gelenek 17. asırdan bu yana Hıristiyan dünyasında sürmektedir.Bir masal'a inanmak istiyor nedense  tüm kadınlar.    

Hepinizin 'SEVGİLİLER GÜN'Ü KUTLU OLSUN'

Bu yazı 1452 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar