Bora Ayyıldız

Bora Ayyıldız

Bencere

HAVA DA MANDALİN KOKUSU VAR

26 Ocak 2021 - 01:10

Bahçeye çıktım erkenden. Güne erken başlamak ne güzel oluyor diye içimden geçirdim bir an. Gerindim doğan güne karşı (çok bildik bir cümle oldu ama, neyse…)

Burnuma bildik, tanıdık bir koku geldi. Ferahlık, ardından bir gevşeme hissettim. Havada mandalin kokusu var. Doğrusu bu.

Çocukluğuma gittim bir an. Narenciye bahçesine gitmek için önce Atatürk ilk okulu'nun önünden geçer, 30 metre geçtikten sonra sola, ufak bir patikayı izlerdik. Yolumuzun önündeki dereleri kimi zaman kolayca, kimi zaman da zorlanarak ve en acısı ıslanarak geçer, sonunda narenciye bahçesine ulaşırdık. Havada çok hoş, bildik bir koku kaplardı. Rutubetli bir ortamda bu kokuyu duyardık...

Yani havada mandalin kokusu var...

Mandalinlerin önce tadına bakardık, yerli, çekirdekli, kokulu... Kabuğunu soyarken, kabuğunun kokusu, nemi elinize işlerdi...

Ama en güzeli mandalin'i yedikten sonra çekirdeklerini havaya doğru yönlendirirken, bunlara vole atmaktı... Kimi zaman tutturamasak ta, gene de güzel olurdu. Balçık, içinde hareket etmeye çalışmak özel bir yetenekti. Kuzenler bu işi iyi becerirlerdi doğrusu.

O günlerde plastik torbalar bu denli yaygın değildi. FİLE vardı. FİLE'nin ne olduğunu gençler artık aile büyüklerine sorup öğrenebilirler!!!!!!!!!!!!!!

Eve de mandalin götürmemiz gerekirdi. Biz de kazaklarımızın ön tarafı ile gövdemiz arasında kalan boşluğa mandalinleri doldurur, ardından dönüş yoluna koyulurduk. Zorlu bir yolculuk olurdu. Gelirken izlediğimiz tüm aşamaları bu kez mandalinlerle aşmak zorunluluğu vardı. Olsun. Sonunda eve bahçeden topladıklarımızı götürebilmek çok hoştu.

Bunların ne anlamı var diye sorarsanız, vereceğim tek yanıt olacak...

 

HAVADA MANDALİN KOKUSU VAR..................

 

Bu yazı 882 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar