Bora Ayyıldız

Bora Ayyıldız

Bencere

YALINGADA

24 Mayıs 2021 - 15:47

Ramazan ayının son günlerinde ,ismet paşa sokağında ki çocuklar bir araya gelirler. Ellerinde 1 metrelik uzun ağaç dalları ile mahalle aralarında dolanmaya başlarlar.Bir yandan da hep birlikte bir tekerlemeyi söylerler.Kimi çekingen,ürkek, kimileri daha güvenli ve gür .Önce yavaş çıkar sesleri.Etrafta kapılar açılıp,'gelin bakaan' dedikçe,kendilerine olan güvenleri artar ve başlarlar tekerlemeye...

''yalıngada,yalıngada

 

sene de, bene de

 

cingoz''

 

Bu tekerleme sonrası evde yapılan 'yalıngada'lar eldeki uzun dallara geçirilir.Birbirlerinin suratlarına bakılır.Bir sonra ki eve doğru yola koyulurdu.Gün bitiminde kim daha çok yalıngada topladı diyerek ,aralarında yarış edilirdi.

 

Evlerine dönerken,bir yandan yalıngada'ları yer,bir yandan da en çok ben topladım,ismet daha çok topladı,seneye ben daha çok topların diye  söylenirlerdi.

 

YALINGADA;Lokma hamurundan yapılan,ortası delik,gerek sade,gerekse üzerine şerbet dökülerek tatlı yenen bir hamur işi.

 

Etimolojik kökeni araştırıldığında ,yunanca 'lalangita' kelimesinden geldiği, 1876 da,Ahmet Vefik paşa Lugat i Osmani de farsça 'lalang' olarak karşımıza çıkıyor.Lalangita,kızartma anlamını içeriyor.Girit kökenlilerle birlikte bu yörelere geldiği,Muğla merkez,bodrum ve Fethiye de  Lalanga,yalangı olarak da anıldığı biliniyor.

 

Yumurta,yoğurt,un,karbonat,limon suyu ve su.ile hazırlanıp,kızartılıyor.Gerek sade,gerekse üzerine şerbet ya da şeker dökülerek yeniyor.

Beyaz şeker pahalı olduğundan ve bulunamadığından çoğu kez üzerine Marmaris çam balı dökülüp afiyetle yendiği de oluyor.

Bu yazı 716 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar