4-6 yaş Kuran kursu protokolü: Bakanlığın bütçesi Diyanet'e aktı

Aile Bakanlığı ile Diyanet arasında imzalanan '4-6 Yaş Kuran Kursu Desteği Programı Protokolü'nün kamuya maliyeti açığa çıktı. 2023’te Bakanlığın bütçesinden Diyanet’e 50,7 milyon TL aktarıldı.

20 Mart 2024 - 14:22

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan "4-6 Yaş Kuran Kursu Desteği Programı Protokolü" kapsamında bakanlığın Diyanet’e 50,7 milyon TL aktardığı ortaya çıktı.

BirGün'deki habere göre, bakanlığın “Sosyal Yardım Verileri” adı altında paylaştığı verilerde, protokolden toplamda 83 bini aşkın çocuğun "yararlandığı", çocuk başına bakanlıktan Diyanet’e aktarılan paranın 603 TL olduğu belirlendi.

Protokolün, “3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu” kapsamında imzalandığı belirtildi. Protokol ile “ekonomik bakımdan dezavantajlı ailelerin” çocuklarını 4-6 Yaş Kuran kurslarına kayıt ettirmeleri halinde kayıt ücretinin bakanlık bütçesinden karşılanması öngörüldü.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği tarafından yargıya taşındı

Bakanlık ile Diyanet arasında imzalanan protokol, “Anayasa’ya aykırılık teşkil ettiği” iddiasıyla yargıya taşındı. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin protokolün yürütmesinin durdurulmasına amacıyla yargıya yaptığı başvurunun gerekçesinde, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın tüm idari işlem ve faaliyetleri devlet işi olup, Anayasa’ya göre din duygularının devlet işlerine karıştırılamayacağı ve devletin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu hüküm altına alınmıştır. Bu doğrultuda dava konusu” denildi. Derneğin suç duyurusuna yönelik açıklamasında ise “Emekçi halkın alın teriyle birikenlerin Diyanet’e aktarılmasına daha fazla izin vermeyeceğiz” ifadesi kullanıldı.

Yargı sürecine rağmen protokol durmadı

Tüm itirazlara ve devam eden yargı sürecine karşın Diyanet İşleri Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı protokolü işletmeye devam etti. Protokol kapsamında bakanlığın kasasından çıkan para, “Sosyal Yardım Verileri” adı altında paylaşıldı. 

Yüz binlerce öğrenci

Diyanet’in para akıttığı 4-6 yaş grubu Kuran kurslarına gönderilen çocuk sayısı yıllara göre şöyle sıralandı:

  • 2017: 87 bin 790
  • 2018: 131 bin 26
  • 2019: 170 bin 513
  • 2020: 181 bin 808
  • 2021: 105 bin 369
  • 2022: 168 bin 439
  • 2023: 208 bin 936
  • 2024: 211 bin

Bu haber 189 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yusuf Tekin; 'İlla devlet memuru olmak isteyenler…'
Yusuf Tekin; 'İlla devlet memuru olmak isteyenler…'
19 Mayıs’ı KOSBİFEST ile kutladılar
19 Mayıs’ı KOSBİFEST ile kutladılar

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()