Cem Şeker

Cem Şeker

İnşaat Mühendisi- Kentsel Dönüşüm Uzmanı

İMAR BARIŞI NASIL OLACAK?

04 Haziran 2018 - 13:48

İlgili yasa Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar yayınlandı. Bu esaslar çerçevesinde, İmar Barışından nasıl faydalanılacağı belli oldu.

Öncelikle “Yapı Kayıt Belgesi” müracaatı yapılacak. Bu başvuru; Bakanlığın internet sayfasından yapılacağı gibi Müdürlüğe veya Bakanlıkça yetkilendirilen kurum ve kuruluşlara başvuru yapılabilinecek. Bu başvuruda, Yapı Kayıt Belgesi Formunun eksiksiz doldurulmuş olması ve kayıt bedelinin yatırılmış olması gerekmekte. Sonrasında Müdürlükçe bu belge onaylanır ve yapı sahibine bir nüshası verilir. Aracı kurumlarca yapılan işlemlerde aynı süreç izlenir fakat burada Formun onayı, Müdürlükçe veya ilgili Belediyece yapılır.

Yapı kayıt belgesi bedeli, Emlak Vergisideğeri ile yapının yaklaşık maliyetbedelinin toplamı üzerinden hesaplanır. Konutlarda %3, ticari yerlerde %5 olarak hesaplanır. Örneklersek:

200 m² ve m² fiyatı 1.000  TL olan bir arsada, 2 katlı ve 100 m2 den oluşan iki daire olursa maliyet: Öncelikle arsa bedeli 200*1000=200,000 TL  1. Sınıf yapı grubu 600 TL/ m² olduğundan, 600*100=60,000 TL, Aynı kişiye ait 2 daire sözkonusu olduğundan; 60000*2=120,000 TL

Toplamda: 120,000+200,000=320,000TL Bu bedelin %3’ü alındığında, karşımıza 9,200 TL gibi bir bedel çıkmakta.

Paylı mülkiyetlerde, ruhsata aykırı yapılan imalatlar ilgili bağımsız bölümün arsapayına göre fiyatlandırılarak yapılacaktır.Kayıt belgesi sadece o bağımsız bölüme ait olacak ve diğer bağımsız bölümler bundan faydalanamayacaktır.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılar:

  • Yıkım kararları (3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca) ve tahsil edilmeyen idari para cezaları iptal edilecek.
  • Ruhsat almadan basit onarım ve tadilatlar bu belge ile yapılabilecek.
  • Tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti de yapılabilinir.
  • Geçici olarak, elektrik, su, doğalgaz bağlanabilinir.

Hazine ve Belediyeye ait Taşınmazlar Üzerindeki Yapılar; Bu taşınmazlar öncelikle Bakanlığa tahsis edilir. Bakanlık ilgili Yap Kayıt  Belgesi düzenlendikten sonra rayiç bedel üzerinden satılacaktır. Bu düzenleme 4706 sayılı, Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi kanununa göre yapılacaktır. Belediyelere Ait taşınmazlarda ise Belediyeler rayiç bedel üzerinden daoğrudan hak sahiplerine satışı yapabilecek.

                Düzenlenen bu Yapı Kayıt Belgesi, Kentsel Dönüşüm uygulamaları yapılacaksa bu uygulamaların yapım zamanına kadar geçerli olacaktır. Yapı Kayıt Belgesinde esas kullanıcının beyanıdır. Beyanda yapılan eksiklik tespit edildiğinde, ilgili farek hesaplanır ve ilgiliden istenir. Bu bedel yatırlılmazsa belge iptal edilir. Yatırılan bedel Mailye Bakanlığına gelir olarak bırakılır.

                Değerli okurlarıma tavsiyem; bu süreçleri uzman mimar ve mühendislerle takip etmeleri. Aracı kurum olarak çalışmak isteyen iş takipçilerine süreci yaptırmamaları. Konu hakkında detaylı bilgi isteyen okurlarım bana ulaşabilirler.

 

[email protected]

Bu yazı 2326 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar