Cem Şeker

Cem Şeker

İnşaat Mühendisi- Kentsel Dönüşüm Uzmanı

Bayraklı da Adaylar Tamam! Sonuç?

19 Şubat 2019 - 17:05

Bayraklı, Türkiye demekmiş onu bir kez daha anladım. CHP, aday belirleme sürecinde Bayraklı adayı son derece sıkıntılı bir süreçten sonra belirlendi. Bayraklı şimdiye kadar seçimlerde hep değişken bir irade göstermiş bir ilçedir. Seçim sonuçları, adayların ve teşkilatların performansına göre ortada görünmekte.

                Hasan Karabağ ilk başkan seçildiğinde, AkParti; “kesin alacağımız bir ilçe” gözü ile Bayraklıya bakmaktaydı. Hasan Karabağ’ın Bayraklı da oturan Kulalıların, yoğun desteği ve AkParti’nin yanlış aday seçimi sonucunda CHP’nin zaferi ile sonuçlandı. Sonrasın da Hasan Karabağ’ın kişisel gayretleri ile Bayraklı CHP’nin kalelerinden birisi haline geldi.

                Bayraklı Anadolu’nun birçok ilinden yoğun göç alan bir ilçe. Hal böyle olunca, İzmir reflekslerinin azda olsa dışında bir ilçe olarak konumlanmaktadır. Ülkedeki siyasi değişimlere hızlı refleks veren bir yapıya da sahip olduğu söylenebilir. Hasan Karabağ’ın yanlış çıkış ve açıklamalarından sonra partisi yeni bir isimle yola çıkma kararı verdi. Şimdi Ülke genelinde iki boyuta düşen siyasetin çıkmazı, vatandaşın karar vermesini zor kılmakta. Ege kökenli vatandaşların tercih yapmada zorlanacağı bir seçim ortamı var. Burada başkanların seçeceği meclis üyeleri kararsız seçmeni etkileyecek gibi görünmekte. Serdar Sandal geçte olsa araziye çıktı ve müthiş transferlerle insanları şok etti. 2014 yerel seçimlerinde AkParti ve MHP belediye başkan adayı olmuş iki güçlü isimi saflarına katan CHP, psikolojik üstünlüğü ele geçirmiş gibi görünmekte.

                AkParti de süre gelen “sen, ben, bizim oğlan” anlayışı hala bir hastalık gibi devam etmekte. Çalışmalar parti tabanı çerçevesinin çokta dışına çıkmamakta. “Biz kesin kazandık” havası bu seçimde de mutlak olarak görünmekte. Ali Aslan’ın Bayraklı da  “parası olan siyaset yapar” anlayışı ile hareket etmiş olması birçok insanda umutsuzluğa neden olmakta. Basit bir ilçe yönetimi için bile insanlardan ciddi bağışlar bekleyen Aslan, meclis üyelilerinde nasıl hareket edecek açıkçası çok merak ediyorum. Aldığım duyumlara göre; İsmail Sarı çok önceden CHP’ye geçiş kararı almış. Fakat Aslan’ın kontenjan meclis üyeliği kararı onu bir hayli sinirlendirmiş. Mikail Bilici ve Latif Aydemir de bu karardan çok hoşnut değillermiş. Aslan, iyi bir teşkilatçı ve güçlü liderlik karizması olan bir aday aslında. En büyük handikabı kendisine olan aşırı güveni olacak sanırım. Ülkenin ekonomi ve adalet konularında çektiği sıkıntı da Aslan için aşılması gereken sorunların diğerleri. Aslan teşkilatları derleyip toparlayacak ağabeyi olarak hep bir alternatif olagelmiş bu da en büyük avantajlarından birisi. Liderlik karizması ve bölgedeki insanlara nasıl dokunabileceğini bilmesi de diğer avantajları olarak görünmekte. AkParti tabanı haricinde seçmenlere ulaşabilecek kanalları bularak avantaj sağlayabilir. MHP’nin İYİ Parti ayrışmasından sonra Bayraklı da %4 gibi bir seçmen kitlesi kaldı. Onlarda AkParti teşkilatları ile uyumlu görünüyor. Topbaş’ın gitmesi onlar adına çokta etki yapmayacak gibi duruyor. İsmail Sarı’nın gitmesi teşkilatların daha da kenetlenmesini sağladı. Sarı’nın açıklamaları ise kendisini insanların gözünde bir hayli düşürdü. Sonuçta AKParti de ön sıralardan vekil adaylığı, İl Genel Meclis Üyeliği, Belediye Meclis üyeliği, İlçe Başkanlığı ve Belediye Başkan adaylığı yapmış olması ve hepsinden başarısız olarak ayrılması kendi kifayetsizliği gibi durmakta. Siyasetten yarar bekleyen dar bir çerçevede fayda sağlayabilir.

                Serdar Sandal, sıkıntılı bir aday belirleme sürecinden sonra ortaya çıkabildi. CHP’nin aday adaylığı sürecinde en çok arazide görünen ismiydi. Gerek teşkilatların tanıdığı birisi olması, gerekse de aday adaylığı sürecindeki gayretleri küskün sayısını azalttı. Açıkçası Bayraklı seçmeninin çokta tanımadığı sürpriz bir aday gibi duruyor. Yaptığı transferler kendisini Egeli seçmenlere birkaç adım daha yaklaştırdı. Sandalın en büyük handikabı tanınmaması ve Hasan Karabağ’ın suskunluğu. Kula kökenli seçmenlerin ve Hasan Karabağ fanatiklerinin ikna edilmesi nasıl olacak göreceğiz. Sandal’ın Bayraklı Sevgi Yolunda yaptığı toplantı, birleştirici bir isim olduğunu ortaya koydu. Süreçte Meclis Üye Listeleri onun hâkimiyetini etkileyecek. Kararsız seçmeni etkilemesi nasıl olacak? Açıkçası beni de çok merak ettirmekte. Sandal HDP seçmeninden de ciddi destek görecek gibi görünüyor. Bu durum İYİ partili seçmenlerde nasıl etki yapacak hep beraber göreceğiz. İYİ Parti Bayraklı da son seçimde %12 ye yakın bir destek buldu. Tabi bu destek yerel reflekste ne kadar etkili olur göreceğiz. İYİ Parti’nin teşkilatları Bayraklı da çokta güçlü örgütlenemedi. Bu durumda yazacakları meclis üyeleri de çok fazla bir kitle taşıyamayacak gibi görünüyor. Sandal’ın Tunceli kökenli olması ve Soyer’in babası hakkındaki polemikler İYİ Parti seçmeninin kafasını son derece karıştırdı. Sandal’ın aşırı sosyalist söylemi İYİ Partili seçmenlerde rahatsızlık yapmış gibi durmakta. Sandal’ın sempatik ve cana yakın tavırları ile seçmene dokunursa bu durumlar aşılabilir gibi duruyor.

                Bayraklı yerel seçimleri kurucu başkansız nasıl geçirecek, hep beraber göreceğiz. Yukarıdaki değerlendirmeleri, tarafsız bir gözle yapmaya çalıştım; sürçü lisan eylediysem af ola…

                 

Bu yazı 3440 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 2 Yorum

Son Yazılar