Paranın yüzü soldu...

Etnolog ve Koleksiyoner Sabiha Tansuğ yaşamını yitirdi.

24 Ocak 2023 - 23:25

Anadolu'nun giyim kuşam geleneklerinin ortaya çıkarılması, gelecek kuşaklara aktarılması için tüm yurdu karış karış gezen ve bunları özel bir koleksiyonda derleyen Etnolog Sabiha Tansuğ, 88 yaşında İzmir'de yaşamını yitirdi.

Özellikle Türkmen kültürü üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Tansuğ, dünyanın birçok ülkesinde “Anadolu Kadın Başlıkları” konulu sergiler açmış, portresi dönemin madeni 50 kuruşlarının üzerinde yer almıştı.

2 kitabı, 200'ü aşkın makalesi olan ve çok sayıda ödül kazanan Tansuğ, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

Tansuğ'un cenazesi 25 Ocak 2023 Çarşamba günü İzmir Güzelbahçe Yalı Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Bademler Köyü Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Adı ve Anadolu kültürünü anlatan zengin koleksiyonu da, Bademler Köyü Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından yakında hizmete açılacak müzede yaşatılacak.

 

Özgeçmişi...

 

1935 yılında Gümülcine'de dünyaya gelen Tansuğ, 1941'de ailesiyle Türkiye’ye göç etti. Çocukluğu Tire, Manisa, Akhisar, Bergama'da geçti. Göztepe Kız Akşam Sanat Okulu'nda okuduktan sonra İstanbul'a gitti ve Nuri İyem'den resim dersleri alarak karma sergilere katıldı.

1963 yılında çıktığı Avrupa gezisinde gördüğü kostüm müzelerinden etkilendi. Daha sonra Ege bölgesine yaptığı gezilerde, kadın başlıklarını derlemeye başladı. Koleksiyonu zamanla binlerce esere ulaştı. Ayrıca bu konuda yüzlerce makale yazdı.

İstanbul Mecidiyeköy'de açılan Sabiha Tansuğ Sanat ve Kültür Evi'nin kapanmasının ardından Tansuğ, koleksiyonunu sergilenmek üzere Bademler Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'na bağışladı.

Bu haber 215 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TikTok yasağı Cumhuriyetçileri ikna etti: ABD'de Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yardım paketine onay
TikTok yasağı Cumhuriyetçileri ikna etti: ABD'de Ukrayna, İsrail...
Çelebi Vakfı iyiliğe koştu
Çelebi Vakfı iyiliğe koştu

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()