Bülent Ecevit nasıl bir politikacıydı?

CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün son; İnönü’yü 1973 Kurultayı’nda yenen Bülent Ecevit’in ilk genel sekreteri Kamil Kırıkoğlu’nun anlatımıyla... Ülke siyasetinde önemli roller üstlenmiş iki isme, İsmet İnönü ve Bülent Ecevit’e dair anılar bu kitapta…

14 Ekim 2017 - 16:26

Bülent Ecevit nasıl bir politikacıydı? Bu kitapta: 
“Kâmil Kırıkoğlu İnönü ve Ecevit’i Anlatıyor”

 

CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün son; İnönü’yü 1973 Kurultayı’nda yenen Bülent Ecevit’in ilk genel sekreteri Kamil Kırıkoğlu’nun anlatımıyla...
Ülke siyasetinde önemli roller üstlenmiş iki isme, İsmet İnönü ve Bülent Ecevit’e dair anılar bu kitapta…


Tanju Cılızoğlu’nun kaleminde: “Kâmil Kırıkoğlu İnönü ve Ecevit’i Anlatıyor”

Gazeteci Tanju Cılızoğlu tarafından kaleme alınan “Kamil Kırıkoğlu İnönü ve Ecevit’i Anlatıyor” Tarihçi Kitabevi etiketiyle yayınlandı…
Kâmil Kırıkoğlu, 1956 yılında dönemin CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün davetiyle CHP’ye katılmış, 1957 yılında yapılan seçimlerde Malatya milletvekili seçilmişti. Ölene kadar da ülke siyasetinde önemli bir yer tuttu.

“CHP’de Yaşanan Köklü Değişimin Mimarı”
CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün son; İnönü’yü 1973 Kurultayı’nda yenen Bülent Ecevit’in ilk genel sekreteriydi. Ayrıca, CHP’de yedi yıl genel sekreterlik yapan Kasım Gülek’in de genel sekreter yardımcısıydı. 
Kırıkoğlu, o dönemde CHP’de yaşanan köklü değişimin de mimarıdır. Bülent Ecevit’in kazandığı kongrenin siyasi satrancının oyun kurucusudur.

“Paşam, Siz Padişahlığı Yıktınız. Padişah Değilsiniz”
Cumhuriyet döneminin arkasında iz bırakan, kişilikli siyasetçilerindendir.
İsmet Paşa ile anlaşmazlığa düştüğünde, kendisinin yüzüne karşı “Paşam, siz padişahlığı yıktınız. Padişah değilsiniz” diyebilen özgüvenle siyaset yapmış bir isimdir.
Bu kitap, Kırıkoğlu’nun çocukluğundan yetişkinliğe ve siyasi kariyerine uzanan hayatını adım adım izlerken, ülke siyasetinde önemli roller üstlenmiş iki isme, İsmet İnönü ve Bülent Ecevit’e dair anılarını sunuyor.
Kırıkoğlu’nun çocukluğu ve eğitim yıllarıyla açılan kitap, oradan 27 Mayıs, 12 Mart, “Tanin” olayı ve Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) kuruluşu gibi Türkiye yakın tarihinin önemli dönüm noktalarına uzanıyor.
Kırıkoğlu burada ayrıca, Kasım Gülek, Cevdet Sunay, Süleyman Demirel ve Rahşan Ecevit gibi, dönemin önde gelen diğer aktörlerine dair anılarını da bizimle paylaşıyor.

“Bu Tarihsel Dönem ve Siyaset Aktörleri Tanımak Gerekiyor”
Kitabın yazarı, usta gazeteci Tanju Cılızoğlu, Önsöz’de şunları belirtiyor:
“Siyasetin dününü bilmeyenlerin, bu bilgileri doğru bir senteze taşıyamayanların başarılı olması, isabetli ve yenilikçi sentezler yapması mümkün müdür? 
Siz siyaseti seçebilirsiniz, ama siyaset iklimine dayanmanız, siyasetin sizi seçmesidir.
Tarih, bu kural işlemeden iktidar olanların muktedir olamadığını kanıtlar.
Mustafa Kemal Atatürk’ün yıkılan Osmanlı’nın küllerinden yarattığı Türkiye Cumhuriyeti’nin yüz yıla varan serüveninin çok iyi bilinmesi gerekiyor. 
Kırıkoğlu, burada sürecin iki nirengisi ile bire bir yaşadığı olayları aktarıyor. İnönü-Ecevit olgusu siyasi tarihimizde ayrıntılarıyla iyice kavranmazsa, ülke siyasetinde rol alacak aktörlerin başarılı olması mümkün mü?
2017 itibariyle bir siyasi partinin herhangi bir kademesinde görev alıyorsanız bu tarihsel dönemi ve bu dönemi dokuyan siyaset aktörlerini çok iyi ve derinlemesine tanımak zorundasınız…
Anayasa değişikliği gibi ciddi ve çok önemli bir sorumluluğu boş kağıda imza atarak Meclis’e sunan yapının ülkeyi taşıdığı kaosu yaşadık. Yaşayacağız… Ola ki yarın dünü çok iyi bilen ve özümseyen kadrolar siyasete egemen olacaklar ve ülkeyi çağdaş demokrasiye taşıyacaklarsa, Kırıkoğlu’nun anıları mutlaka bilinmeli ve dikkate alınmalıdır.”

Bu haber 2393 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kirada yüzde 25 sınırı kesin kalkacak
Kirada yüzde 25 sınırı kesin kalkacak
'ABD’ye 135 milyon dolar ödeyip döneceğim' dedi: Sezgin Baran Korkmaz kim, nasıl kaçtı?
'ABD’ye 135 milyon dolar ödeyip döneceğim' dedi: Sezgin Baran...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()