BTK herkesi fişliyor, verileri topluyor: Abone deseni ve log kayıtları skandalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, BTK'nın kitlesel gözetim aygıtı üzerine açıklamalarda bulundu. Adıgüzel, olayın 'cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme skandalı' olduğunu söyledi.

09 Haziran 2022 - 11:45

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel bugün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) kitlesel gözetim aygıtının, yurttaşları nasıl izlediğini, haklarında kayıt tuttuğunu anlattı. Onursal Adıgüzel'ın iddiasına göre, bu durum "cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme skandalı" olarak değerlendirilmeli.

Adıgüzel, BTK'nın firmalardan, internet abonelerinin hangi internet sitelerine hangi saatte girdiği ve ne kadar süre kaldığının bilgisinin her saat başı gönderilmesini istediğini açıkladı. Adıgüzel durumu, "Abone deseni ve log kayıtları skandalı" olarak adlandırdı.

Abone deseni ve log kayıtları skandalı

Onursal Adıgüzel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu akşam sizlere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) kitlesel gözetim aygıtından bahsedeceğim. Cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme skandalından bahsediyoruz: ABONE DESENİ ve LOG KAYITLARI SKANDALI." diyerek BTK'nın yurttaşları nasıl izlediğini açıkladı.

'BTK 'gizli' ibareli bir yazıyla internet sağlayıcı firmalardan kayıtları istiyor'

Adıgüzel, "Burada paylaşılan ABONE DESENİ VE LOG KAYITLARI SKANDALI’na dair her bir bilgi direkt BTK'nın kendi belgeleri ve mahkeme savunmalarına dayanmaktadır. Kaynaklar resmi yazılar, mahkeme tutanakları ve gazete haberlerinden oluşmaktadır. BAŞLAYALIM. Birçoğunuz 2013 yılında eski bir ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden'ın kamuoyuyla paylaşmasıyla ortaya çıkan, telekomünikasyon şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilen dinleme ve izleme skandalını hatırlar. Bunun bir benzeri bir süredir BTK eliyle Türkiye'de gerçekleştiriliyor. BTK Başkanı 'gizli' ibareli bir yazıyla 313 internet sağlayıcı firmadan log kayıtlarını ve abone desen yapısını istiyor." dedi.

'Firmalar abonelerin hangi sitelere ne zaman ve ne kadar girdiklerini BTK'ya gönderiyor'

Adıgüzel log kayıtları ve abone desenini, "Peki nedir bu log kayıtları ve abone deseni? Kısaca firmalardan internet abonelerinin hangi internet sitelerine hangi saatte girdiği ve ne kadar süre kaldığının bilgisinin her saat başı BTK'ya göndermesi isteniyor. Firmalara gönderilen bu yazı BTK'nın resmi sitesinde yayınlanmıyor. Kamuoyunun gözü önünden açık hukuksuzluklarını kaçırmak istiyorlar. Sanıyorlar ki gerçekler gün yüzüne çıkmayacak ama beyhude." diyerek açıkladı.

BTK'nın firmalardan istediği bilgiler

Adıgüzel, "Tabi hangi siteye hangi saatte girdiği ve ne kadar kaldığının yanında abonelerin; tc kimlik numarası, adres, vergi numarası, meslek kimliği sunduysa onun seri numarası hatta ve hatta annesinin kızlık soyadına kadar bütün bilgileri talep ediliyor. İstenilen bilgiler şöyle:" diyerek istenilen bilgileri paylaştı.

Bu haber 437 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TikTok yasağı Cumhuriyetçileri ikna etti: ABD'de Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yardım paketine onay
TikTok yasağı Cumhuriyetçileri ikna etti: ABD'de Ukrayna, İsrail...
İYİ Parti'den istifa eden İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu CHP'ye katıldı
İYİ Parti'den istifa eden İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()