“1st COMETA General Meeting” İzmir Bakırçay Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti

CERN’de çalışan bilim insanlarından oluşan COMETA grubunun “1st COMETA General Meeting” toplantısı İzmir Bakırçay Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

21 Mart 2024 - 10:08

Toplantıya 26 ülkeden 56 bilim insanı fiziksel katılım sağladı. Ayrıca eş zamanlı olarak toplantıya CERN’den çevrimiçi yoğun bir katılım gerçekleşti. Toplantı COMETA üyesi olan İzmir Bakırçay Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadri Özdemir öncülüğünde organize edildi.

COMETA (Comprehensive Multiboson Experiment-Theory Action) parçacık ve deneysel yüksek enerji fiziğinin araştırma konularından olan Higgs bozonu başta olmak üzere süpersimetrik parçacıklar ve egzotik parçacıkların araştırmalarını içeren çoklu bozon ölçümlerine önemli iyileştirmeler getirmeyi ve yeni yaklaşımlar ile çoklu Higgs durumlarını içeren ölçümlerini geliştirmeyi hedefleyen bir çalışma grubudur. COMETA yalnızca CERN’deki ATLAS ve CMS deneylerinden önde gelen bilim insanlarını değil aynı zamanda teori gruplarından konunun uzmanı bilim insanlarının ve akademi içindeki ve dışındaki yapay zeka uygulayıcılarının yer aldığı bir bilimsel çalışma topluluğudur. Yüksek lisans ve doktora aşamasında bulunan genç araştırmacıların çoklu bozon araştırmaları konusunda güncel yöntemler ve iyileştirmeler hakkında eğitmeyi amaçlamaktadır.  Doktora sonrası araştırmacıları da bu çalışma ağına dahil ederek, ilgili konularda uzmanlaşmaları COMETA’nın amaçlarından bir tanesidir. COMETA çalışma grubu 26 ülkeden CERN’de çalışan 280 bilim insanın bir araya geldiği bilimsel araştırma grubudur. İzmir Bakırçay Üniversitesi COMETA grubunun bir parçası olmakla birlikte, CERN’deki CMS deneyi ve Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) kolabrasyonlarının üyesidir ve bu alanda fizik/detektör çalışmalarına yoğun bir biçimde katkı vermektedir.

İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya, Higgs bozonu başta olmak üzere ikili Higgs bozon durumları, çoklu bozon ölçümleri için yeni teknikler ve makine öğrenmesi yardımıyla sonuçların geliştirilmesi gibi güncel konularda davetli konuşmacıların sunumları ile devam edildi. İzmir Bakırçay Üniversitesi, Türkiye’de ilk defa CERN’den yüksek sayıda bilim insanının katılım sağlandığı bir toplantıyı düzenleyen kuruluş olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadı. Bu toplantının daha büyük ölçekli toplantılara İzmir Bakırçay Üniversitesinin ev sahipliği yapabilmesine yol açacağı ve üniversitelerimize/ülkemize olan ilginin artacağı düşünülmektedir.

Ayrıca İzmir Bakırçay Üniversitesi tarafından düzenlenen söyleşide CERN’den gelen 16 bilim insanı; öğrenciler ve üniversite personelleri ile bir araya geldi. Öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği söyleşide, katılımcılar Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, Fizik, bilim ve diğer alanlar konusunda aklındaki soruları direkt CERN’den bilim insanlarına sordular. Söyleşi sonunda fuaye alanında öğrenciler ile CERN fizikçileri birebir sohbet ettiler. Öğrenciler ilk defa bu çapta düzenlenen ve CERN bilim insanları ile bire bir etkileştikleri organizasyona katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdiler.

Bu haber 898 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası geliyor
Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası geliyor
Özgür Özel'e sitem eden babanın hikayesinden kadın cinayeti çıktı
Özgür Özel'e sitem eden babanın hikayesinden kadın cinayeti...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()