Yumurtalık kanseri tedavisinde önemli gelişme

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacısı Prof. Dr. Hülya Ayar Kayalı’nın geliştirdiği “Spesifik olarak yumurtalık kanseri hücreleri üzerinde sitotoksik etkiye sahip polimerik nanopartikül ve bunu hazırlama yöntemi” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patentlendi

08 Mayıs 2024 - 17:12

Yumurtalık kanseri veya diğer adıyla over kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser hastalıklarından birisidir. Jinekolojik kanser türleri içinde en ölümcül olanıdır ve erken belirtiler göstermediği için genellikle teşhis edilmesi zordur. Mevcut tedaviler arasında bulunan cerrahi müdahale, radyasyon, kemoterapi ve immünoterapi yöntemlerinin sahip olduğu yan etkiler ve etkinliklerinin sınırlı olması, yeni ve etkili tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmasına neden olmaktadır. Son yıllarda, kanser tedavisinde nanopartiküllerin kullanımı üzerine odaklanılmıştır çünkü bunlar sitotoksik ilaçların kapsüllenmesi, stabilitesinin artırılması ve güvenliğinin artırılması gibi avantajlara sahiptir.

TÜSEB ve DEÜ BAP destekleri ile İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde (İBG) gerçekleştirilen, patent konusu buluşta, yumurtalık kanseri hücrelerini hedefleyen ve sitotoksik etkiye sahip olan bir polimerik nanopartikül tanımlanmakta ve hazırlanma yöntemi açıklanmaktadır. Söz konusu polimerik nanopartikül yapıları, yumurtalık kanseri hücrelerini hedefleyen ve etkili bir şekilde inhibe eden özel bir tedavi yöntemi olarak öne çıkmaktadır.

 

 

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (IBG) Hakkında

2014 yılında kurulan, 2018 yılında 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında Türkiye’nin ilk Tematik Araştırma Merkezi olarak fiilen faaliyete geçen İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG), Türkiye'nin bilimsel ilerlemeye olan bağlılığının bir örneğidir. IBG, biyotıp ve genom bilimlerine adanmış öncü bir kurum olarak bilim, teknoloji ve inovasyonda bölgesel bir mükemmeliyet merkezi olma vizyonunu somutlaştırmaktadır.

IBG'nin misyonunun merkezinde, biyotıp ve genom bilimleri alanlarında bilimsel ilerleme ve endüstriyel inovasyonu teşvik etme taahhüdü yer almaktadır. Temel ve dönüşümsel araştırma, teknolojik araştırma ve endüstriyel Ar-Ge'yi kapsayan kapsamlı bir dizi araştırma programına sahip olan IBG, 30 dinamik araştırma programına ev sahipliği yapmaktadır. Bu programlar arasında ileri teknoloji kök hücre üretimi ve uluslararası standartlarda (GLP) ilaç analiz ve test laboratuvarları da yer almakta olup, her ikisi de araştırma ve geliştirme çabalarının ilerletilmesinde önemli rol oynamaktadır.

İşbirliğini teşvik etmek ve bilgi alışverişini kolaylaştırmak amacıyla IBG, altısı Türkiye genelindeki kamu ve özel sektör kuruluşlarının erişimine açık olan dokuz çekirdek tesise ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 26.650 metrekarelik kapalı bir alana yayılan IBG'nin tesisleri arasında son teknolojiye sahip laboratuvarlar, araştırmacılar için ofisler, hücre kültürü laboratuvarları, ortak kullanım için donanımlı odalar, Aziz Sancar Oditoryumu, seminer salonları ve toplantı odaları bulunmaktadır. Detaylı bilgi için http://www.ibg.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Bu haber 229 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yusuf Tekin; 'İlla devlet memuru olmak isteyenler…'
Yusuf Tekin; 'İlla devlet memuru olmak isteyenler…'
Ankara Emniyeti’nde atama: Gözaltına alınan Çelik’in yerine Yavuz Doğan getirildi
Ankara Emniyeti’nde atama: Gözaltına alınan Çelik’in yerine...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()