Rotary'den Dünya Çiftçi Kadınlar Günü şenliği

Kültürpark Rotary Kulübü Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nü Toplum Birliği olan Tire Kahrat Köyü’nde düzenlediği şenlikle kutladı. Döngü Kooperatifi iş birliğinde hazırlanan şenlikte kadın üreticiler yerelde ürettikleri ürünleri ilk elden tüketiciye ulaştırma fırsatı buldu.

19 Ekim 2021 - 10:50

Kültürpark Rotary Kulübü Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nü kadın üreticilerle birlikte kutlamak için Döngü Kooperatifi ile birlikte Kahrat Köyü’nde bir şenlik düzenledi. Yerelde kadını desteklemek, çiftçi kadınların üretimdeki önemini, aile ve ekonomiye katkısını ön plana çıkarmak için düzenlenen şenliğe yerel üreticilerle birlikte, pek çok kooperatif ve kuruluş katıldı.

Zeybek oyunuyla başlayan etkinlikte, doğal ürünlerden oluşan köy pazarının yanı sıra keşkek, gözleme gibi el yapımı ürünlerin satışı da yapıldı. Tire’nin meşhur beledi dokuması ve Tire keçesi ile seramik atölyesi ve baskı kumaş çalışmalarının yapıldığı gün boyu süren şenliğe 100’ün üzerinde ziyaretçi katıldı.

Çiftçi kadını desteklemek amacıyla 3 yıl önce İzmir’de kurulan Döngü Kooperatifi’nin kuruluş hikayesini anlatan Döngü Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Elmas Kuruoğlu, “Biz aslında 3 yıl önce İzmir’de kurulmuş bir kooperatifiz. Keten üretmek ve ketenle ilgili yan ürünleri yetiştirmek, çiftçi kadına destek olmak, ekonomik ve sosyal kalkınma projesi ile Türkiye’de tarımını yaygınlaştırmak için kurulduk. Çünkü keten bu toprakların eski bir bitkisi ve su istemeyen bir bitki. Yeniden başlasın ve yaygınlaşsın istiyoruz. İlk olarak da Tire Kahrat Köyü’nde yetiştirilmesine başladık yani burayı model olarak seçtik. Keten kendi suyuyla yetişen bir bitki. Küçükmenderes Havzası’nda da üretim yapılıyor fakat iklim değişikliği nedeniyle bu havzada çok büyük sıkıntılar var.” şeklinde ifade etti.

“Toplum Birliği ile Köylünün Şikayetlerine Çare Bulup Dertlerine Derman Olacağız”

Kültürpark Rotary Kulübü Başkanı Aslı Odabaşı ise, “Döngü Kooperatifi Kahrat Köyü ile el ele çalışan bir kooperatif. Onlar zaten sözleşme yaparak buradaki çiftçiyle birlikte keten ekip onların ürünlerini almak şartıyla istihdam sağlıyorlar. Biz de eskiden Kahrat Köyü İlköğretim Okulu olan fakat şu anda atıl durumda bulunan ilkokulu “Ketenden Şeyler” Atölyesi’ne çevirmek için projelerine destek olmayı amaçlıyoruz. Buradaki ilköğretim okulunda dört tane sınıf keten atölyesine çevrilecek. Biz ilk önce doğramalarından başladık. Kültürpark Rotary’nin bütçesinden hiç kullanmadan bir miktar bağış topladık. Eksik kalan kısmı da tamamladıktan sonra doğramalarımızı yaptırmış olacağız. Daha sonra sınıfın perdelerini, sırasını ve sandalyelerini yaptıracağız. Böylece Döngü’nün projesinde “Kadınlar için El Ele” diyerek burayı birlikte ayağa kaldırmayı amaçlıyoruz. Döngü ile ortaklaşa başladığımız bu projede bir de burada Toplum Birliği kurmaya karar verdik. Köylünün şikayetlerine çare bulup, dertlerine derman olmayı amaçlıyoruz. Onlarla başka projeler de yapmayı planlıyoruz. Böylece geleneksel hale getirmeyi hedeflediğimiz birinci Dünya Kadın Çiftçiler Günü etkinliğimiz bir şenlik havasında geçti. İnşallah bundan sonra Döngü ile de ortak projelerimizi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 203 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çiğlili Sporseverler Sağlıklı Beslenme Seminerinde Buluştu
Çiğlili Sporseverler Sağlıklı Beslenme Seminerinde Buluştu
Bayraklı’da kurban satış yerleri kura ile belirlendi
Bayraklı’da kurban satış yerleri kura ile belirlendi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()