Erken Terhise Seçim Ayarı

Yeni Askerlik Kanunu’nun görüşmeleri Salı gününe ertelendi. İstanbul seçimini düşünen AKP’nin ‘milliyetçi oyları tehlikeye atmamak’ için bu kararı aldığı ifade ediliyor.

22 Haziran 2019 - 10:34

Askerlik sistemine yönelik “köklü” değişiklikler içeren yeni Askerlik Kanunu’nun Genel Kurul’daki görüşmeleri Salı günü tamamlanacak. Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla on binlerce erin tezkere almasının sağlanacağı açıklamalarına karşın Kanun Teklifi’nin 23 Haziran sonrasına bırakılması, “AKP’nin İstanbul hesabı” olarak yorumlandı.

Birgun.net'ten Hüseyin Şimşek'in haberine göre; 65 Maddelik yeni Askerlik Kanunu’nun görüşmeleri sırasında İYİ Parti milletvekilleri başta olmak üzere muhalefetten “beka sorunu” uyarıları geldi. Özellikle İYİ Parti’li milletvekillerinin, iktidarın orduyu zayıflatmayı amaçladığı söyleminin milliyetçi seçmenler üzerindeki olumsuz etkileri dikkate alınarak son oylamanın seçimlerden sonra yapılmasının kararlaştırıldığı öğrenildi. Görüşmeler sırasında sık sık İyi Parti ile AKP grubu arasında tartışma yaşandı.

‘Ordu dağıtılıyor’

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu teklifin görüşmeleri sırasında AKP’yi eleştirdi. Düzenlemenin TSK’yi ‘sistematik bir şekilde dağıtacağını’ ve orduyu bu yolla zafiyete uğratacağını bildiren Nuhoğlu, “Teklif, askerlik töresini bozacak düzenlemelerle dolu. Sevr’in birçok maddesi ordusuz bir Türkiye amaçlıyordu. Bu yasayla ne er Mehmetçik olur ne subay komutan olur” dedi.

AKP’den tepki

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise İYİ Parti’ye tepki gösterdi. Turan, “Sanki tüm orduya karşı bir operasyon yapılıyormuş gibi, partilere rağmen bir iş yapılıyormuş gibi davranmayı doğru bulmuyorum” diye konuştu.

12 madde değişti

65 maddelik Kanun Teklifi’nin Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında 12 maddede değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanı’na askerlikten muaf tutma yetkisi veren ve muhalefetin temel itiraz nedeni olan 45’inci madde de yeniden düzenlendi. Bu madde, “Barışta, OHAL’de, seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, MGK tarafından gerekli görülen sahalarda Milli Savunma Bakanlığı’nın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı’nca özel olarak görevlendirilen ve belirlenen şartlara uyanlar, askerlik hizmetinden muaf tutulur” şeklinde değiştirildi. Bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler ise bakaya durumunda ve yoklama kaçağı sorunu yaşıyorsa en geç 1 Kasım 2019’a kadar başvuruda bulunması gerekiyor.

Bir diğer değişiklikle, Milli Eğitim Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında anlaşma yapılması kararlaştırdı. Bu anlaşmayla ihtiyaç halinde iki bakanlık kendi aralarında görevlendirme talep edebilecek. Öğretmenler, “asker öğretmen” olarak görevlendirilecek ve üniforma giymeyecek.

Sınırdaki erlere harçlık

Bir diğer değişiklikle, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır illerindeki hudut birliklerinde görev yapan askerlere ek 1000 TL ödenmesine karar verildi. Sınır bölgesinde askerliğini altı ay uzatanlara toplamda 3 bin TL de ek harçlık verilecek.

Kaynak: birgun.net
Bu haber 508 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çiğlili Sporseverler Sağlıklı Beslenme Seminerinde Buluştu
Çiğlili Sporseverler Sağlıklı Beslenme Seminerinde Buluştu
Bayraklı’da kurban satış yerleri kura ile belirlendi
Bayraklı’da kurban satış yerleri kura ile belirlendi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()