Doç. Dr. Yüksel, “Yaşlılar yeterli beslenmiyor”

İzmir’de “İleri Yaşta Kronik Hastalıklarda Nütrisyon Sempozyumu” başladı

20 Ekim 2017 - 14:10

Doç. Dr. Yüksel, “Yaşlılar yeterli beslenmiyor”

İzmir’de “İleri Yaşta Kronik Hastalıklarda Nütrisyon Sempozyumu” başladı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı tarafından düzenlenen “İleri Yaşta Kronik Hastalıklarda Nütrisyon(Beslenme) Sempozyumu’’ başladı.

“Yaşlıda Malnütrisyonun Tedavisi ve Monitörizasyonu” konulu sunumu yapan Doç. Dr. Arif Yüksel, “Malnütrasyon(Yetersiz Beslenme); yaşlılarda en büyük tehditlerden biridir. Avrupa’da sağlıklı insanların yüzde 5-15’i, hastaneye yatan hastaların yüzde 40’ı, bakım evinde yaşayanların yüzde 60’ı malnütrisyonlu veya nütrisyon riski altında olduğu saptanmıştır. Yaşlıların yüzde 37-40’ı günlük enerji ihtiyacını karşılayacak düzeyde beslenmiyor. Her 3 yaşlıdan 2’si bir öğün atlıyor” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’ndegerçekleştirilen sempozyumda; solunum sistemi hastalıkları, diyabet, sepsis, karaciğer sirozu, hipertroidi, demans, depresyon, parkinson ve malikniteler gibi hastalıkların beslenme bozukluğuna nasıl yol açtığından bahsedildi.

“MALNÜTRİSYON YAŞLILARDA SIK GÖRÜLÜYOR”

Başkanlığını Prof.Dr.S.Fehmi Akçiçek ve Prof.Dr.Z.Fulden Saraç’ınyaptığı “Yaşlıda Malnütrisyon ve İlişkili Durumlar” konulu oturum kapsamında sunum yapan Uzm. Dr. Aslı Kılavuz , “Malnütrisyon (yetersiz beslenme)  enerji, protein ve diğer besin öğelerinin yetersiz veya fazla alımı sonucu vücut ölçüleri/kompozisyonu ve fonksiyonlarında belirgin yan etkilere yol açan ve sağ kalımı azaltan patolojik bir durumdur.Malnütrisyon,birçokklinisyen tarafından fark edilmeyen, edilse bile tedavisi üzerinde çok uğraşılmayan bir olgudur. Yaşlılarda sık olarak görülür.Her yaşta hasta mutlaka malnütrisyon açısından değerlendirilmelidir.Erken teşhis ve tedavi;komplikasyonları önlemekte, iyileşmeyi hızlandırmakta, yaşlıların fonksiyonelliklerini korumakta ve yaşam kalitelerini arttırmaktadır.,Malnütrisyon toplumda ve hastanelerde hala önemli bir problem olmaya devam etmektedir” dedi.

 

 

“GÜNÜMÜZDE 50 MİLYON KİŞİ SARKOPENİ HASTASI”

“Sarkopeni Nedir? Beslenmenin Önemi” hakkında konuşan Uzm. Dr. Sumru Savaş ise “Sarkopeni, yaşa bağlı olarak kas kütlesi, kas gücü ve kas fonksiyonlarındaki azalmadır.Klinik etkileri çok yüksektir ve hastanın yaşam kalitesini etkiler.Sarkopeni, 60 yaş ve üzerindeki bireyler arasında görülen yaygın bir durumdur.Sarkopeni günümüzde yaklaşık 50 milyon kişide görülmektedir ve önümüzdeki 40 yıl içinde 200 milyon kişide görüleceği tahmin edilmektedir” dedi.

2017/10/4967573.jpg
Bu haber 3774 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konak’ta kaldırımlar mercek altında
Konak’ta kaldırımlar mercek altında
Özgür Özel'e sitem eden babanın hikayesinden kadın cinayeti çıktı
Özgür Özel'e sitem eden babanın hikayesinden kadın cinayeti...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()