Evren Mahir Bal

Evren Mahir Bal

[email protected]

Teknolojik İşler, Robot Sarmalı

25 Mart 2019 - 01:07

Tüp kuyruklari, renksiz televizyonlar, varlık kuyruklari, mobil telefonlar, yapay zeka, gelecek ve robotlar.

Dünya, siyaset nedeni ile toplumları hep bölecek  ve karşı karşıya getirecek politikaları üretir. Toplum, tüketmek ve çalışmak üzerine küçük küçük inşa edilir. Peki değişen dünyada, yakın gelecekte ne olacak?

İnsan gücü dünyanın her döneminde ihtiyaç duyulan büyük bir güç ve emektir. Yine insan gücü sayesinde teknoloji normalden daha hızlı ilerlemektedir.

Ben 1981 dogumluyum. Biz ara geçiş (Y) WHY (Neden?)  jenerasyonuyuz. Yani çocukluğumuz misket oynamak, gençligimiz ilk çıkan oyun bilgisayarları (Commodore 64 J) sonra mobil araçlar şeklinde. Ancak çocuklarımız kucaklarında tabletlerle doğdu. Her ailenin en büyük sorunu çocuklarının telefon kullanım süresi, takip zorluğu vb... Ancak şunu da çok iyi bilmeliler ki bizim çocuklarımız Z jenerasyonu olarak isimlendiriliyor. Teknoloji öğrenme hızları bizlerden çok ileride. Kısaca bu jenerasyonun iletisim hızını örnekleyecek olursak;

Radyo 50 milyon insana 35 senede ulaşırken,
Televizyon 13 yılda,
Facebook 3 yılda,
Instagram 6 ayda,
Angry Birds oyunu ise 35 gün içerisinde ulaşmıştır.

 

Z  jenerasyonu bambaşka bir zihniyetle bakıyor dünyaya. Bu jenerasyonun ön hareketleri kendini "robot" ve "yapay zeka" çalışmalarında gösteriyor. Teknolojik anlamda inanılmaz bir noktaya doğru gidiyoruz

İnsan gücünün aradan çıkarıldığı bir çok sektor şu an mevcut. Test çalışmaları yapılıyor. Günlük yaptığımız telefon görüşmelerinde %10-20 arası robotlarla konuşup yazışıyoruz. Ancak bunun farkında değiliz. Çünkü karşımızdakini insan sanıyoruz! Bu iş ciddi bir boyutta hayatımızın içine girmiş durumda. Amerika da ismini vermeyeceğim dünya devi internet sitesi kasiyersiz, işçisiz ilk marketlerini açtı. Robot sistemlerle servis yapılan restoran sayısı her geçen gün artıyor.

Nereye gidiyoruz? Teknoljik işler, Robot sarmalına mı geliyoruz?...

 

 

Evren Mahir Bal

09/03/2019

Bu yazı 3072 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 5 Yorum
  • Şeyma defne
    5 yıl önce
    Yazınızı keyifle okudum, teknolojinin gelişimi elbette ticaret,üretim ve yaşam kolaylığı için oldukça önemli fakat özellikle çocuklar ve diğer insanlar için kullanım yönlerini nasıl geliştirebiliriz, daha üretken hale nasıl getirebiliriz değerlendirmenizi isterim. Teşekkürler
  • Ahmet Işıkoğlu
    5 yıl önce
    Teknoloji bizi bu düzeye taşısa dahi kapitalistler iradi olarak bunu önlemek zorunda kalacaklar. Aksi durum da zaten bela olan işsizlik kontrol edilemez bir belaya dönüşür. Sosyal patlamaların önünü alamazlar.Tek tek kapitalistler bu teknolojiyle uyumlu hale geldiyse dahi gelecekte bunun önüne geçecek organizasyonlar geliştireceklerinden şüphem yok.
  • Nehir Başaran
    5 yıl önce
    Günlük yaptığımız telefon görüşmelerinde -20 arası robotlarla konuşup yazışıyoruz. Ancak bunun farkında değiliz. yazıdaki bu kısım gerçekten olayın aslında ne kadar içinde olduğumuzun ,,ve ne kadar da farkında olmadığımızı anlatıyor..
  • Tales
    5 yıl önce
    İnsanlık bu politikayla ne zaman robtlarla savaşırsa gelişim hızlanacak. Ne yazık ki...
  • Ali ilham
    5 yıl önce
    Yazdıklarızını yeni takip eden birisi olarak beğenerek okuyorum açıkçası, özelliklede teknolojinin gençler üzerindeki etkisi ve buna bağlı olarakta ufkumuzu biraz daha genişletmemiz gerektiğini öneriyoruz, peki ailelere yönelik teknolojinin çocuklar üzerindeki olumlu/olumsuz yönlerini de yazabilirmisiniz.

Son Yazılar