Kadınlar seslerini İzmir’den yükseltti

‘Hayalimizdeki Türkiye İçin’ temasıyla Folkart ana sponsorluğunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle. 1-2 Şubat tarihinde İzmir’de 3. kez düzenlenen İzmir Kadınlar Kongresi, ikinci günü oturumlar ve protokol konuşmaları ile sürdü.

02 Şubat 2024 - 20:18

İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Kadın Dernekleri Yöneticileri, STK Temsilcileri ve davetlilerin katıldığı Kongre’de kadınlar tek yürek olarak sorunlarına dikkat çekti. Kadın erkek birlikte mücadele etmenin önemine dikkat çekildiği Kongre’de, gelecek için yapılması gerekenler de masaya yatırıldı.

Kasalı: “Kadın Devrimi İzmir’de başladı”

İlk sözü alan BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Kadın olmadan hiçbir şey olmaz’’, “Kadın sorunu ülkemizin temel alt yapı sorunudur” tespitlerinden yola çıktıklarını söyledi. Kasalı,  Türkiye’de kadınların daha özgür ve görünür olduğu şehrimizin önde gelen bir sivil toplum örgütü olarak, Mustafa Kemal’in bu emanetini, günümüzde sahiplenmeyi hem görev hem de sorumluluk olarak kabul ettiklerini kaydetti. Ulusal bir kongre haline getirerek her yıl tekrarlayacaklarını belirten Kasalı, “Mustafa Kemal Atatürk Kadın Devrimi’ni, İzmir’de başlatmıştır. O gün, Anadolu’daki kültürel, geleneksel sosyolojiyi dikkate aldığımızda, kadın devrimi için İzmir’i seçmesi tesadüf değildi. İzmir, Atatürk’ün arzu ettiği medeni dünyanın ve yaşam tarzının, Anadolu’daki belki de tek şehriydi. İzmir bu Kongre ile de bu misyonunu devam ettiriyor” dedi.

 

Zorlu: “Dijitalleşme kadınlar için fırsat”

 

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, ise ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasının, kadınların sanayiden politikaya, teknolojiden sanata özgürce var olabilmesi ile mümkün olduğunu söyledi. Kadınların yaşadıkları sorunların çözümü için çıkış yolunun toplumsal cinsiyet kalıplarının aşılmasından geçtiğini açıklayan Zorlu, “Bunun tek çaresi de çağdaş eğitim normlarının tüm ülkede kapsayıcı şekilde uygulanmasıdır. Teknolojinin üretimi ve kullanımının ülkemizde top cinsiyet açığının en yüksek olduğu alanlardan bir olduğuna dikkat çekiyor ve ESİAD olarak toplumsal dönüşüm için dijitalleşmeyi hem bir sınama hem de kadınlar için bir fırsat olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Kılıç: “Kadınlar toplumun bütünleyici parçası”

Ege Yönetim Danışmanları Derneği Başkanı Emre Pınar Kılıç ise kadınların yönetim kademelerinde yeteri kadar olmadığına işaret ederek, siyasette de ne yazık ki temsiliyet sorunu olduğunu kaydetti. Yine bir seçim öncesi kadınların yeteri kadar aday gösterilemediğinin altını çizen Kılıç, “Bir sonraki seçimde bu makus talihin dönmesi için kadınlar olarak Nezihe Muhiddin’in izinde var gücümüzle mücadeleye devam etmeliyiz. Son olarak 1 asır öncesinde Kadını bir “sorun” olarak değil “toplumun bütünleyici bir parçası olarak gören Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde yürüyen cumhuriyetçi efendilerin çoğalması umuduyla var olun” dedi.

Sancak: “İyi ki kadınlar var”

Kadının iş dünyasında önemli olduğunu dile getiren Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Kadının işte olduğu her alanda ne kadar fark yarattığını daha titiz ve ince olduğunu hep gördüm. Kadının olmadığı yerde başarının olması imkan dahilinde değil. Grubumuzda çalışan binlerce kişi var yönetim noktalarında kadınların olması bizim en büyük başarımız. İyi ki kadınlar var” dedi.

“Vicdan tutulmasını durduracak kadınların yürekleridir”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer zihin dünyasında bir devrime, dönüşüme ihtiyaç olduğunu söyledi. Şiddeti durdurmak, adaleti ve refahı büyütmek, umudu yeniden örgütleyebilmek için halkın iradesini hiçe sayanlara karşı durabilmek için kadınların öncü olduğu yaşama ihtiyaç olduğuna işaret eden Soyer,  çağımızın en temel meselesi bu. Kadınların eşitlik talebi için kadın erkek birlikte şöyle konuştu: “Çünkü bir toplumda hakları çiğnenenler, kendi kendilerini savunmak zorunda kalırsa orada vicdan bitmiş, umut tükenmiş demektir. Bugün bizleri bir araya getiren şey vicdan. İzmir’de başlattığımız bu yolculuk dünyanın yaşadığı vicdan tutulmasını durduracak olan kadınların yürekleridir. İzmirlilerin başlattığı bir iyilik hareketidir.”

 

Elban: “Kongre uluslararası olmalı”

İzmir Valisi Süleyman Elban ise 100 yıldır kadınların her alanda temsili için  konuştuklarını ancak bu yöntemde bir sorun olduğunu başka şeylerin konuşulması gerektiğini söyledi. Yeni yöntemlerin konuşulduğu ve 100 yıl önce Atamızın çizdiği vizyon doğrultusunda her şeyin kadınların eseri olduğu bir dünyada artık söz sahibi olması gerektiğinin altını çizen Elban, “Bu Kongre’nin yeni vizyonlara, yeni açılımlara ışık tutmasını bekliyorum. Kongre’nin de artık uluslar arası olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Yelkenbiçer: “Yapay zekadan önce kadının zekasına ihtiyacımız var”

Kongre’nin sabah oturumunda konuşan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ise Yapay zekadan önce kadının zekasına, üçüz dönüşüm dediğimiz dijital, yeşil ve toplumsal dönüşümü yönetmek için de kadının entelektüel birikimine ihtiyaç olduğunu söyledi. Kadınların maruz kaldıkları her türlü şiddete karşı, tüm hukuksal, kurumsal ve toplumsal yapılarla kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Yelkenbiçer, “Ulusal düzeyde elimizdeki en güçlü yasal düzenleme olan 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’na sıkıca bağlanmamız ve uluslararası düzeyde şiddetle mücadelede en geçerli dayanak olan İstanbul Sözleşmesi’ne bir an önce geri dönmemiz, bunları en etkili şekilde uygulamamız gerekmekte” diye konuştu.

Aktar: “Dönüşüm için cinsiyet eşitliği gerekiyor”

Kongrede, kadının çok yönlü güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirten Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Reyhan Aktar ise “Bölgesel farklılıklarımızı, güçlerimizi, aksaklıklarımız konusunda destekleyerek güçlü politikalar oluşturarak bu farklılığı kapatmaya çalışıyoruz” dedi. Aktar, “Bu forumdan gelecek yıla yönelik somut bir hedefin belirlenebileceğine inanıyorum. Geçen yıl yapılanlar rapora döküldü bu yıl bu raporların üzerine yeni bir oluşum oldu. Bu salondan çıkacak amaca çok inanıyorum” diye konuştu.

 

Bu haber 279 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Ahmet Ercan, 7 büyüklüğündeki deprem için o yerleri işaret etti: Her deprem yeni bir enerji, bir jeotermal doğuştur
Prof. Dr. Ahmet Ercan, 7 büyüklüğündeki deprem için o yerleri...
Özgür Özel'den 'Taha Hüseyin Karagöz' açıklaması: Kapımıza gelmiş, kabul etmemek olmaz
Özgür Özel'den 'Taha Hüseyin Karagöz' açıklaması: Kapımıza...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()