Güler'den Can Atalay açıklaması: Son karar merci Yargıtay

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Can Atalay'la ilgili "Somut hukuk denetim sistematiği içerisinde, son karar merci Yargıtay’dır" dedi.

11 Ocak 2024 - 12:14

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ile AKP Grup Başkanvekilleri Leyla Şahin Usta, Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Abdulhamit Gül 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bugün TBMM’de Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret etti.

Güler, ziyaret esnasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Güler, gazetecilerin cezaevindeki TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili ortaya çıkan yargı krizi ve 8 siyasi partinin ortak imzayla TBMM’nin olağanüstü toplanması talebine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un olumlu yanıt vermemesiyle ilgili sorularını da yanıtladı. ANKA'nın haberine göre Güler şöyle konuştu:

"Yargıtay'ın kararı var, Anayasa Mahkemesi’nin kararı var. 'Böyle bir toplantı yapamazsınız' diyorsunuz. 3 gün önce bayağı ağır laflar etmişsiniz. Şimdi ne izah edeceğiz mesela? Meclis Başkanımız toplayabilir. Olağanüstü toplantı talebi, yani 5'te 1 toplantıyla siz toplantıya, olağanüstü toplantıya çağırıyorsunuz. Olamıyor. Meclis Başkanı her an acil durumlarda, yani savaş riski, seferberlik, çok olağanüstü bir şey yaşanıyor. Meclis Başkanı her zaman genel kurulu davet edebilir. Ama siz bir olağanüstü toplantı talepli olarak dilekçenin üzerinden bahsediyoruz. Neyi konuşacağız? Bana izah etsinler.

Bizim şunu yapmamız lazım arkadaşlar. Anayasal maddeler arasında bir alt-üstlük ilişkisi yok. 153. madde en üstte. 138 onun altında. Mesela 154. madde. Hiç kimse tartışmak istemiyor Türkiye'de. Biz tartışıyoruz da diğer arkadaşlar hiç tartışmıyor. Türkiye'de 154. maddede Yargıtay’la ilgili, görev alanlarıyla ilgili bir somut bir şey var. Bunu tartışalım üzerinde. İlla bir olay üzerinden siyasi istismar konusu yapmadan. Gerçekten hukuk zemininde tartışalım.

154. madde diyor ki, kanunda başka bir merci tayin edilmemişse, somut hukuk denetim sistematiği içerisinde, son karar merci Yargıtay’dır. Burada ne anlıyoruz biz? Ne anlıyoruz biz? Hiç girmek istemiyorlar buna mesela. Anayasa Mahkemesi’nin kararları bağlayıcıdır, diyor. Eyvallah. Ona kimse itiraz etmiyor ki. Peki, somut norm denetimi açısından son merci olan Yargıtay’ın kararı ne olacak? Yani, görmezlikten mi gelin diyoruz? Ne diyoruz? Şimdi bunları bizim gerçek zeminde, salt bir olayın dışında tartışmamız lazım. Alacağız, bundan sonra buna benzer başkalarıyla da olabilir. Gelişebilir, farklı olabilir. Geçmişte de olmuyor mu? Bunu tartışmamız lazım.”

Bu haber 132 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Egeli turizmciler 5. kez Mehmet İşler'le 'Devam' dedi
Egeli turizmciler 5. kez Mehmet İşler'le 'Devam' dedi
Bayraklı Belediyesi eğitim kurumu için sınav yapacak
Bayraklı Belediyesi eğitim kurumu için sınav yapacak

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()