Gençer: “Her kente bir geri dönüşüm osb şart…”

Türkiye’de sayıları ve üretim ölçekleri her geçen gün artan geri dönüşüm sektörü, yerel yönetimler tarafından tahsis edilecek alanlarda kurulacak Geri Dönüşüm OSB’lerinde bütünleşmek istiyor.

10 Ağustos 2022 - 09:24

Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer; Türk ekonomisine büyük bir katma  değer yaratan geri dönüşüm sektörünün, ayrı bir Organize Sanayi Bölgesi yapılanmasına sahip olmak istediğini belirtti.

2050 yılında dünya üzerinde kullanılan plastiklerin yüzde 60’ının geri dönüşüm kaynaklı olacağına dikkat çeken Gençer, Türkiye’de başta yerel yönetimler olmak üzere atık yönetiminin tüm paydaşlarının Geri Dönüşüm OSB’leri için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Sektörün en güçlü olduğu iller arasında yer alan İzmir’de ayrı bir Geri Dönüşüm OSB kurulması ile talebin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e iletildiğini anımsatan Gençer, “Geçen Şubat ayında WeCycle Fuarımızın tanıtım toplantısında Sayın Başkanımıza bu talebimizi iletmiş, kendisinden ‘Bu konuya çok büyük önem veriyoruz. Bu toplantıdan çıktıktan sonra ilgili arkadaşlarımı toplayarak çalışmaya başlıyoruz.’ sözünü almıştık. Biz Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren Plastik sektörü temsilcileri olarak Geri Dönüşüm OSB’nin kurulması için yerel yönetimlerle birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin 81 ilinde ve pek çok ilçesinde atık ayrıştırma tesislerinin bulunduğunu anımsatan EGEPLASDER Başkanı Şener Gençer, bu  çalışmaların yüksek teknolojili geri dönüşüm tesislerinin kümeleneceği Geri Dönüşün OSB’ler ile daha da ivme kazanacağını vurguladı.

 SON 5 YILDA MİLLİ EKONOMİYE 30 MİLYAR TL KATKI…

Şener Gençer, şu değerlendirmeyi yaptı:

 “Sadece plastikte değil, tüm atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşümü dünyada azalan enerji, hammadde ve doğal kaynaklar için büyük önem taşıyor. Sektörün bu vizyonla kümelenmesi; çevre etkisinin asgariye indirilmesi, lojistik avantajların öne çıkması, geri dönüşüm sektörünün ölçek ekonomisine uygun olarak büyümesi için kritik bir faktör.  Mümkünse her şehrimize bir Geri Dönüşüm OSB kazandıralım. Nüfusu ve atık rezervi az olan bazı illerimizin komşu illeri ile birlikte kullanacakları ortak organize sanayi bölgesi alanları belirleyelim. Geri dönüşüm sektörü, daha az termoplastik hammaddesi ithalatı sağlayarak cari açığı yüzde 36 azaltma potansiyeli sunuyor. Ülkemiz son 5 yılda 25 milyon ton geri kazanılabilir atık işledi ve milli ekonomiye 30 milyar TL’nin üzerinde katkı sunuldu. Türkiye mevcut büyümesini sürdürürse geri dönüşüm sektörü 2050 yılında 73 milyar dolarlık bir büyüklüğe kavuşmuş olacak.”

Bu haber 275 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()