ABD: Milyonlarca Kişi Ölebilir

ABD'den şok eden açıklama! Gerilim tırmanıyor...

27 Nisan 2017 - 12:15

Basına kapalı olarak düzenlenen ABD Başkanı Donald Trump’ın 100 senato üyesiyle gerçekleştirdiği toplantı toplantının ardından ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Savunma Bakanı James Mattis ortak bir yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada ABD istikrar ve Kore Yarımadası'nın barışçıl bir şekilde nükleer silahlardan arındırılmasını hedeflemektedir denildi.

Mattis ve Tillerson'un açıklaması şöyle devam etti:

Müzakerelere açık olduğumuz gibi, kendimizi ve müttefiklerimizi korumaya da hazırız. Başkan'ın yaklaşımı, Kuzey Kore'nin nükleer füze envanterini tamamen ortadan kaldırmasını amaçlamaktadır. Bunun için ekonomik yaptırımların artırılmasının yanı sıra müttefiklerimiz ve bölgesel ortaklarımızla diplomatik baskıların artırılması kararlaştırılmıştır.

Uzmanlar: Amerika saldırırsa Pyongyang Güney Kore ve Japonya’yı hedef alır

Öte yandan uzmanlar Amerika’nın füze programına ve nükleer denemelerine ısrarla devam eden Kuzey Kore’ye ani bir şekilde saldırmasıyla ortaya çıkabilecek senaryoları değerlendiriyor.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan analize göre Trump yönetimi, göreve geldiği Ocak ayından bu yana Kuzey Kore’ye defalarca “stratejik sabrının” son noktasına geldiğini bildirmişti. Amerikalı yetkililer, Kuzey Kore’ye askeri müdahale dahil tüm seçenekleri masada tuttuklarını belirtiyor. Washington’un amacı, Pyongyang’ın ABD topraklarına ulaşabilecek nükleer başlıklı füze geliştirmesini engellemek.

Gerginlik dün Amerika’nın Güney Kore’ye nükleer denizaltı göndermesiyle tırmanmaya devam etti. Henüz yolda olan USS Carl Vinson uçak gemisi filosuna bağlı hizmet verecek olan denizaltıda 150 Tomahawk Cruise füzesi ve 60 askerden oluşan bir acil müdahale gücü bulunuyor. Carl Vinson uçak gemisi bölgeye varır varmaz, Japonya ve Güney Kore’yle ortak bir askeri tatbikat başlatacak. Amerika ayrıca THD adı verilen füze savunma sistemini, Seul’ün 250 kilometre güneyinde konuşlandırma kararı aldı.

Füze yağmuru


Uzmanlara göre Amerika’nın Kuzey Kore’ye ani müdahalede bulunmasının büyük riskleri bulunuyor. Kuzey Kore’ye ait bir ya da birden fazla füze ya da nükleer silah tesisini bombalamak, tek başına bu ülkenin tüm kapasitesini imha etmeye ya da zayıflatmaya yetmiyor.

Amerika’nın Kuzey Kore’ye bir önleyici müdahalede bulunması, bu ülkenin ABD’ye değil ama Güney Kore’ye misilleme yapmasına yol açabilir.

Korku sardı: Savaş yakın!

Füze teknolojileri uzmanı John Schilling, aynı zamanda Johns Hopkins Üniversitesi’nin Washington’da bulunan SAIS adlı uluslararası ilişkiler merkezine ait “38 North” (38. Kuzey Paraleli) adlı web sitesinin yöneticisi. Schilling’e göre Kuzey Kore yalnızca topçu ve füze saldırılarıyla yetinmeyebilir. Bununla birlikte komünist rejimin nükleer ya da kimyasal silahlara başvurmasını son çare olarak gören uzman, Pyongyang’ın önce gerginliği aşama aşama tırmandıracak örtülü operasyonlara girişebileceğine dikkati çekiyor.

25 milyon insan ölebilir

Kuzey Kore’nin sınıra yığılı 21 binden fazla top ve füze rampası bulunuyor. Bunlar Seul ve çevresinde yaşayan 25 milyon kişi açısından büyük tehlike demek, çünkü Güney Kore’nin bu kalabalık başkenti, sınırın yalnızca 56 kilometre uzağında.

Merkezi Texas’ta bulunan Stratfor adlı özel istihbarat değerlendirme merkezi, Kuzey Kore’nin elinde 300 mm’lik çoklu roket fırlatıcıları bulunduğunu, bunun da Seul ve ötesine “füze yağdırabileceği” anlamına gelen bir değerlendirmede bulunuyor. Stratfor analizinde bu çoklu rampalardan bir tanesinin bir salvoda 350 ton konvansiyonel patlayıcı yüklü füze fırlatabileceğini yazıyor. Bu da 11 B-52 bombardıman uçağının tek bir seferde boşaltabileceği bomba yüküne eşit.

Nükleer silahlar

Kuzey Kore’nin elindeki bini aşkın balistik füze, Güney Kore ve Japonya’nın yanı sıra, Büyük Okyanus’taki Guam adasında bulunan Amerikan üslerini vurabilecek güce sahip.

Kuzey Kore henüz elindeki füzelere nükleer başlık oturtmayı başaramadı. Bununla birlikte Kuzey’in elindeki Nodong füzeleri, savaş başlıklarına bin tonluk patlayıcı alabiliyor ve bu füzeler 2 bin kilometre menzile ulaşabiliyor. Bu Nodong füzelerinin Güney Kore ve Japonya’nın yanı sıra, Çin ve Rusya topraklarını da menzili içine alması demek.

38 North web sitesinin kurucularından Joel Wit, Kuzey Kore’nin ABD topraklarını vurabilecek menzile sahip füzeler üzerinde de çalıştığının altını çiziyor. Wit aynı zamanda SAIS’teki ABD-Kore Enstitüsü’nde araştırma görevlisi.

Kuzey Kore’nin elinde 10 ila 20 arasında nükleer başlık olabileceği tahmin ediliyor. Ama bu füzelere kimyasal silah başlıkları da koymak mümkün ve bu ülkenin yüklü miktarda sarin gazı depolamış olabileceğinden kuşku duyuluyor.

Nodonglar, eski Sovyet yapımı sıvı yakıtlı Scud füzelerinin geliştirilmiş modelleri. Kuzey Kore’nin Musudan adlı, katı yakıtla çalışan füzeleri de var. Bu füzelerin menzilinin 3 bin kilometreyi bulabileceği tahmin ediliyor. Bu da füzenin potansiyel menzilinin Japonya ya da Guam’ı kapsayabileceği anlamına geliyor.

ABD’nin Güney Kore’de konuşlu 28 bin, Japonya’da ise 50 bin askeri bulunuyor. Bu da Kuzey Kore’nin bu ülkelere misilleme yapmasına gerekçe oluşturabilecek bir durum.

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin yapabileceği misillemeye Amerika, Güney Kore ve Japonya’nın en iyi yanıtı vereceğinin altını çizse de, bu çatışmaların daha da şiddetlenmesi anlamına geliyor. Üstelik çatışmalara Çin’in de müdahil olma olasılığı, ikinci bir Kore Savaşı çıkmasına yo açabilir.

Kuzey Kore’nin 1950’de 38’inci paralel üzerinde bulunan sınırı geçerek Güney’i işgal etmesinin ardından ABD önderliğinde oluşturulan Birleşmiş Milletler gücü bu ülkeye girmişti. Ancak Çin’in de Kuzey Kore yanında savaşa girmesiyle Kore Savaşı üç yıl daha devam etmiş, çatışmalar ancak Kuzey Kore birliklerinin 38’inci paralelin gerisine püskürtülmesiyle sona erdirilebilmişti. Karşılıklı ateşkesle çatışmaları sonlandıran taraflar o dönemden bu yana bir barış anlaşması da imzalamadı.

‘Kim Jong-un’u dize getirmeyeceğiz aklını başına getireceğiz’

BBC Türkçe’de yer alan haberde Beyaz Saray'daki bilgilendirme toplantısı öncesinde konuşan ABD'nin Pasifik donanmasının komutanı Amiral Harry Harris’in, ülkesinin herhangi bir füze tehdidini 'en ileri teknolojiyle' etkisiz hale getirecek kapasiteye sahip olduğunu söylediğine dikkat çekiliyor

Güney Kore'ye yerleştirilmesine başlanan Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THD) sisteminin önemine dikkat çeken Amiral Harris, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'u dize getirmeyeceğiz, aklını başına getireceğiz demişti.

Harris, Kuzey Kore'nin teknolojik kabiliyete eriştiği anda ABD'ye saldırmak isteyeceğini de ifade etmişti.

Çin ise Güney Kore'ye THD sisteminin yerleştirilmesinin bölgenin istikrarı açısından olumsuz olduğunu ifade ediyor.

Bu haber 597 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Sempozyum: İzmir'in Bekleyen Meteorolojik ve Hidrolojik Afet Riskleri
Sempozyum: İzmir'in Bekleyen Meteorolojik ve Hidrolojik Afet...
TikTok yasağı Cumhuriyetçileri ikna etti: ABD'de Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yardım paketine onay
TikTok yasağı Cumhuriyetçileri ikna etti: ABD'de Ukrayna, İsrail...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()