Zimbabve'de Kriz

Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin iktidar partisi ZANU-PF tarafından görevden alınacağı belirtiliyor.

19 Kasım 2017 - 11:43

Zimbabve'de iktidardaki ZANU-PF partisinin Devlet Başkanı Robert Mugabe'yi parti liderliği görevinden almaya hazırlandığı belirtiliyor.

Ülkede ordu müdahalesinin ardından cuma günü ilk kez başkent Harare’deki bir üniversitenin mezuniyet töreninde kamuoyu karşısına çıkan Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin görevi bırakması yönündeki görüşmeler kapsamında ordu yetkilileriyle bir kez daha görüşeceği öğrenildi. Görüşmeye, Katolik rahip Fidelis Mukonor, İstihbarat Başkanı Aaron Nhepera, Mugabe'nin sözcüsü George Charamba da katılacak.

Ülkede Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin istifasını isteyen ve askeri müdahaleyi destekleyen binlerce kişi cumartesi günü bir yürüyüş düzenlemişti. Mugabe'nin çekilmesini isteyen pankartlar taşıyan ve şarkılar söyleyerek başkent Harare sokaklarında yürüyen kalabalığın arasında çok sayıda ordu mensubu ve aracı da görülmüştü.

Zimbabve ordusu, salı gecesi başkente girerek devlet televizyonunu ele geçirmiş, sabaha karşı televizyonda okunan bildiride askeri müdahalenin 'darbe olmadığı' öne sürülmüştü.

Öte yandan Mugabe, görevinden ayrılmaya yanaşmıyor. Perşembe günü ordu yetkilileri ve Mugabe arasında gerçekleşen toplantının ardından yapılan açıklamada Mugabe için "İstifa etmeyi reddediyor“ denmişti.

İktidar partisi ZANU-PF'nin ise Mugabe'yi görevden almaya hazırlandığı belirtiliyor. Parti yönetimi Mugabe gündemiyle pazar sabahı toplanacak.

Mugabe'nin yerine eski yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın getirilmesi bekleniyor.

ZANU-PF, Mugabe'yi görevden alsa da, ülkenin 93 yaşındaki, 37 yıllık lideri halen Anayasa'ya göre başkanlık unvanını koruyacak. Ancak Mugabe, askeri darbe, parti kararı ve cumartesi günkü miting sonrası tamamen yalnızlaşmış olacak.

Kaynak: EVRENSEL
Bu haber 705 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Büyükşehir Belediyesi kaçak yapılaşmaya izin vermiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi kaçak yapılaşmaya izin vermiyor
Menemen ve Foça’ya 109 kilometrelik içme suyu yatırımı
Menemen ve Foça’ya 109 kilometrelik içme suyu yatırımı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()