Tasarruf Seferberliğinin İçeriği Belli Oldu

26 Aralık 2017 - 23:19 - Güncelleme: 26 Aralık 2017 - 23:30

Binali Yıldırım "2018 tasarruf yılı. Kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok. Kapattık dükkanı."  sözleriyle kamuda bir tasarruf seferberliği olacağını belirtmişti. Bu seferberliğin genel hatlarla neleri kapsayacağı belli oldu.

Kamu harcamalarının düşürülmesiyle beraber halihazırdaki giderlerin düzenlenmesiyle hazırlanan stratejik plan 3 yıllık bir zaman dilimini kapsayacak. Bu süreçte kamuya araç alımı zorunlu haller dışında yasaklanacak. Zorunlu hallerde yapılacak alımlar da Bakanlar Kurulu kararına tabi olacak.Bu üç yıllık dönemde zorunlu haller dışında yeni kamu binası yapımı da olmayacak. Mevcut kamu binalarının işlevselliği ve verimliliği arttırılması yoluna gidilecek.

TBMM'de kabul edilen 2018 yılı merkezi yönetim bütçesinde tasarruf stratejik hedef olarak belirlendi. Söz konusu hedef kapsamında kamuda mali disiplinin devam ettirilmesi adına kamu harcamalarının sınırlandırılması harcamalarda etkinliğin ve verimliliğinin arttırılması ve kamu cari harcamalarında tasarrufun sağlanması için bir takım adımlar atıldı.

2018 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısında merkezi yönetim bütçesi giderleri hazine yardımı ve gelirden ayrılan paylar hariç 762 milyar 753 milyon TL olarak belirlendi. Buna göre toplam bütçe giderleri GSYH'ye oranın yüzde 22,1 olarak gerçekleşmesi hedefleniyor.

Stratejik hedef olarak belirlenen tasarruf seferberliği kapsamında verimli olmadığı belirlenen harcama programlarının yapılacak etki analizleri sonucunda kaldırılması planlanıyor. Bütçede yeni harcama programlarının oluşturulmasında programların mali yükleri değerlendirilerek karar verilecek. Süreklilik arz etmeyen gelirler gösterilerek oluşturulan harcama programları önlenecek. Cari hesaplardaki artış hızı yatırım harcamaları ile eşgüdüm halinde kontrol altında tutulacak.

Öte yandan yine tasarrufa yönelik mal ve hizmet alım giderlerinde yapılabilecek tasarruflar da tek tek tespit edilecek. Bunlara yönelik ödeneklerde ise sıfır tabanlı bütçe ilkesi benimsenecek. Artış eğilimi yüksek olan kamu harcamalarına ilişkin esaslar gözden geçirilecek. Bunlara ilişkin maliyet ve etkinlik analizleri yapılacak.

Kamu kurumlarındaki araç alım ve kiralamaya yönelik de tasarruf sağlanacak. Güvenlik ve acil müdahale araçları hariç (ambulans, polis aracı vb.) 2018 yılında araç satın alma ve kiralama işlemlerine izin verilmeyecek. Acil ve zorunlu hallerde Bakanlar Kurulu kararı alınmak suretiyle araç alımı yapılabilecek.

Benzer bir durum kamu hizmet binaları için de geçerli olacak. Zorunlu durumlar haricinde kamu hizmet binası yapılmayacak. Mevcut binaların ekonomik ömürlerini ve kullanım verimliliğini arttıracak standartlar sağlanacak.

 

Bu haber 642 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kirada yüzde 25 sınırı kesin kalkacak
Kirada yüzde 25 sınırı kesin kalkacak
'ABD’ye 135 milyon dolar ödeyip döneceğim' dedi: Sezgin Baran Korkmaz kim, nasıl kaçtı?
'ABD’ye 135 milyon dolar ödeyip döneceğim' dedi: Sezgin Baran...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()