New York Times: Türkiye'nin Rusya'dan petrol ve kömür alımı 3 katına çıktı; enerji bağı güçleniyor

"Türkiye, Rusya'dan aldığı ham petrolü kendi topraklarında rafine edip, ihraç ediyor"

10 Aralık 2022 - 21:55

ABD'nin önde gelen yayınlarından New York Times, Ukrayna'ya yönelik işgalin ardından Batı ülkeleri Moskova'ya olan enerji bağlılığını azaltmaya çalışırken, Türkiye'nin bu sene Rusya'dan geçen yıla kıyasla neredeyse üç kat daha fazla petrol ve kömür ithal ettiğini yazdı. 

New York Times'ın bugünkü nüshasında Türkiye ve Rusya arasındaki "enerji bağının derinleştiğini" belirten bir analiz yer aldı. 

 

Türkiye'nin Rus enerjisine yönelik bir ambargo uygulamadığına dikkat çekilen analizde, Ankara'nın bu sayede indirimli olarak Rus petrolü alabildiği belirtildi. Makaleye göre Türkiye bu sebeple rekor seviyede ham petrol alıp kendi topraklarında rafine ederek "Türk benzini" damgasıyla uluslararası satış yapıyor; aldığı dizel yakıtı ise iç piyasa için kullanıyor.

 

Finlandiya'da Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi, "Rus petrolu giderek artarak Türkiye'ye gidiyor. Burada giderek daha fazla Rus petrolü rafine ediliyor. Türkiye ise AB ve ABD'ye rafine petrol ürünleri ihracatını artırıyor" değerlendirmesinde bulundu..

 

Kpler'den alınan verilere göre Türkiye 2021 yılında Rusya'dan günlük ortalama 113 bin varil petrol satın alırken, son 6 ayda bu, günde ortalama 292 bin varil kadar çıkmış durumda. New York Times, aylık kömür ithalatının da 630 bin tondan 2.1 milyon tona fırladığını belirtti. 

 

Kpler'da çalışan analist Viktor Katona, "Türkiye, Rus kömürünün en büyük alıcısı haline geldi. Türkiye ve Çin sayesinde Rusya'nın kömür ihracatı yaptırım öncesi döneme döndü" dedi.

 

Türkiye Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı çıksa da, Batılı müttefiklerinin aksine yaptırım kararı almamış, Moskova ve Kiev arasında kolaylaştırıcı ülke rolü oynamayı hedeflemişti.

Bu haber 206 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Erdoğan'ın ABD ziyareti: Beyaz Saray 'yorumsuz', kulisler 'ümitli'
Erdoğan'ın ABD ziyareti: Beyaz Saray 'yorumsuz', kulisler 'ümitli'
İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan' yargılama istiyor
İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan'...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()