İmamoğlu 'normalleşme' temennisini The Economist'e yazdı: 'Kutuplaşmış değil birleşmiş bir Türkiye'

Özel'in Erdoğan'a yönelik "diyalog" ve "istişare" mesajlarının ardından İmamoğlu da "birleşme" ve "uyum" dedi.

11 Nisan 2024 - 13:26

Yerel seçimlerde AKP’nin uğradığı oy kaybı sonrası düzen muhalefetinden erken seçim talebi yerine uzlaşma sinyalleri geliyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in bayram gerekçesiyle telefonlaşmasının ardından yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, The Economist'e yazdı.

2023 başlarında "Türkiye'nin diktatörlük yolunda ilerlediğini" söyleyerek gündem olan The Economist, son Genel Seçimlere 10 gün kala açık şekilde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'a destek vermiş, "Türkiye'nin bir sonraki cumhurbaşkanı olarak içten bir şekilde destekliyoruz" demişti. Dergi bu defa sayfalarını İmamoğlu'na açtı.

'İstanbul ve Türkiye sosyal uyumun sembolü'

31 Mart’ın Türkiye tarihinde bir dönüm noktası olduğunu belirten İmamoğlu, “Türkiye artık seçeneksiz değil, rotası yeniden demokrasiye doğru yöneldi” ifadelerini kullandı. 

İmamoğlu, Erdoğan yönetiminin gelecekteki çabaları ne olursa olsun, İstanbul ve Türkiye’nin özgürlük, demokrasi ve sosyal uyumun sembolü olarak kalacağını belirterek “Halkı önceleyen yeni bir siyasi ahlak, otoriter popülizme galip gelecektir” dedi.

Seçmen tavrındaki değişikliği değerlendiren İmamoğlu, bu değişiklikte ekonomideki kötü tablo kadar "kutuplaşmaya itiraz"ın da etkili olduğunu vurguladı. 

Bu seçimin "vatandaşların siyasi elitlerden çok daha güçlü ittifaklar kurabileceğini" gösterdiğini belirten İmamoğlu, hayal edilenin "Birleşmiş bir Türkiye" olduğu görüşünde:

"Verdikleri mesaj çok açık. Bundan böyle hukukun üstünlüğü ve demokrasi ile yönetilen bir ülke görmek istiyorlar. Bölücü politikaları ve otoriterliği reddediyorlar. Kutuplaşmayla parçalanmış bir Türkiye değil, birleşmiş bir Türkiye hayal ediyorlar."

Özel 'istişare etmek zorundayız' demişti

Seçimin ardından "birleşme" ve "uyum" temennilerinin öne çıktığı CHP'de Genel Başkanı Özgür Özel de Erdoğan'a aynı yönde mesajlar iletmişti.

Seçimden yandaş medyanın “amiral gemisi” Sabah, Özgür Özel’le iki defa söyleşi gerçekleştirmiş ve bir defasında da manşetine taşımıştı.

Özel’in geçen bayram aramadığı Erdoğan’ı bu defa arayacağını aktaran gazete, CHP liderinin "diyalog kanallarını açık tutmak istediğini" vurgulamıştı.

Sabah'ın söyleşide öne çıkardığı sözler şöyleydi:

“Eskisi gibi, ‘Ben senin yanına gelmem’ yok... Böyle bir siyaset izlemeyeceğim. Tercih ederim ki Çankaya Köşkü'nde buluşalım... Çünkü orada da Sayın Erdoğan'ın çalışma odası var. Kendisinden randevusu isteyeceğim... Nereye randevu verirse orada görüşeceğim. Ve... Bu ülkenin meselelerini çözeceğiz.

Diyalog kanallarının açık tutulması gerektiğini... Kendilerinin millet tarafından iktidar ile görevlendirildiğini... Bizim de 31 Mart seçimlerinde Türkiye nüfusunun yüzde 65'ine, milli gelirin de yüzde 85'ine hâkim bir coğrafyada yerel iktidar olduğumuzu... Birlikte çalışmak zorunda olduğumuzu... Ve dönem dönem istişare etmek zorunda olduğumuzu söyleyeceğim.”

Bu haber 329 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Zam üstüne zam geliyor!
Zam üstüne zam geliyor!
Çiğli; Hasret Gültekin’i unutmadı
Çiğli; Hasret Gültekin’i unutmadı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()