Ege Politik Gündem Kanuni’nin mirası kaderine terk edildi: Kırkgöz Köprüsü’nde içler acısı manzara

Kanuni’nin mirası kaderine terk edildi: Kırkgöz Köprüsü’nde içler acısı manzara

İpek Yolu’nun kadim tanığı Kırkgöz Köprüsü, ilgisizlik ve vandallık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Kanuni’nin mirası kaderine terk edildi: Kırkgöz Köprüsü’nde içler acısı manzara

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde bulunan ve Osmanlı döneminin en önemli ulaşım yapılarından biri olan tarihi Kırkgöz Köprüsü, günümüzde büyük bir yıkım süreci yaşıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın sefer güzergahında yer alan ve yüzyıllardır Doğu ile Batı arasında köprü vazifesi gören bu tarihi eser, artık bakımsızlık ve duyarsızlığın gölgesinde yok olmaya yüz tuttu.

reklam
Kanuni’nin mirası kaderine terk edildi: Kırkgöz Köprüsü’nde içler acısı manzara

Tarihi doku zarar görüyor

Köprünün mimari yapısını oluşturan taşların zamanla yerinden koparak ayrıştığı gözlemlenirken, yapıya sonradan eklenen beton korkulukların da kimliği belirsiz kişilerce aşağı itilerek tahrip edildiği görüldü. Tarihi dokunun bozulması, yapının statik dengesini de tehdit ediyor.

Kanuni’nin mirası kaderine terk edildi: Kırkgöz Köprüsü’nde içler acısı manzara

Çöplüğe dönen tarihi alan

Sadece fiziksel tahribatla sınırlı kalmayan olumsuzluklar, bölgedeki çevre kirliliği ile de dikkat çekiyor. Köprü çevresine bırakılan alkol şişeleri ve çeşitli atıklar, tarihi mirasa yönelik saygısızlığı gözler önüne seriyor. Durumdan büyük rahatsızlık duyan çevre sakinleri ve tarih meraklıları, bu önemli eserin daha fazla zarar görmeden acilen koruma altına alınması için yetkililere çağrıda bulunuyor. Bölge halkı, Kırkgöz Köprüsü’nün restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılması için ivedilikle adım atılmasını bekliyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız