Başkan Kocaoğlu'ndan ''ötekileştirme'' tepkisi

Meclis'teki muhalefet grubunun ortaya attığı "insanları ötekileştiriyorsunuz" ve "İzmir mekruh bir şehir" eleştirilerine sert tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bizim inancımızda, kültürümüzde, 'bizden-sizden' diye bir ayrım yok. Hep beraber, Türkiye gemisinin içindeyiz. Birimizin burnu kanarsa hepimizin kanayacak" dedi.

16 Nisan 2016 - 09:45

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı üçüncü birleşiminde Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2015 Yılı Faaliyet Raporları görüşüldü. Muhalefet grubunun eleştirilerini yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2015 yılının Büyükşehir Belediyesi için başarılı bir yıl olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kentsel dönüşüm konusunda Uzundere'de metanetle ve sabırla çalışarak önemli bir aşamaya geldiklerini ve kısa süre içinde yüzde 100 uzlaşmaya dayanan bir uygulamanın ihale duyurusunu yapacaklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin kente yeşil alan kazandırma konusunda önemli adımlar attığını da hatırlatarak, "Biz görevi devraldığımızda 7 milyon m² yeşil alan vardı. İlave 8 milyon m² yeşil alan kazandırdık. İzmir tarihinde, İnciraltı Kent Ormanı gibi bir proje hayata geçirildi mi? Hala görmeyenleriniz varsa gitsin, görsün. Kadifekale'de 2300 civarında bina yıkılarak kent ormanına dönüştürüldü. Hiç şehrin merkezinde 440 dönüm kent ormanı yapıldı mı? 1 milyon ağaç diktik. Kent yeşilleniyor" dedi.

Alsancak Stadı'nı neden hala yapmıyorsunuz?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kente yeni statlar kazandırılması için engel olmak bir yana, en değerli arazilerini bedelsiz tahsis ettiklerini belirterek şöyle devam etti:

"Alsancak Stadı'nda 4 bin m², Göztepe Stadı'nda bin 400 m², en değerleri arazilerimizi verdik. Karşıyaka Belediye Başkanımız 2 bin 750 m² büyüklüğünde Türkiye'nin en değeli arazilerinden birini bilabedel verdi. Göztepe Stadı'nda neyin neden yapılamadığını hepimiz biliyoruz. Yapılamaz çünkü çözülemeyecek sorunlar var. Niye bu kente 12- 13 bin kişilik statları reva görüyorsunuz? Alsancak Stadı'nı neden hala yapmıyorsunuz? 25- 30 bin kişilik, 35 bin kişilik kent statları neden planlamıyorsunuz? Biz planladık ama izin vermediniz. Şimdi Tekeli'de bulduğumuz arazide bu stadı yapmak istiyoruz."

Monoray ve fuar kavşağına izin verilmedi

AKP Grubu'nun Fuar İzmir'in ulaşım ve trafik sorununu çözecek kavşak ve monoray projesinin geciktiği yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Allahınızı severseniz, buna ne cevap vereyim. 2010 yılında planlara işlenmiş trompet kavşağa Karayolları tarafından izin verilmedi. Monoray projesine fuar açıldıktan 3 ay sonra izin verildi. Planlama çalışmaları yapıldı. Kamulaştırma bedelleri verildi. Monoray yapmak boyacı küpü mü? Yalan yanlış şeyler çıkmasın ağzınızdan, meclisin seviyesi düşüyor. Bu kentliye yazık değil mi?"

Başkan'ın "ötekileştirme" ve "mekruh kent" tepkisi

AKP'li meclis üyesi Azad Fazla'nın "İnsanları ötekileştiriyorsunuz" şeklindeki suçlamasını da yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bu öyle bir laf ki, her konuşmamın sonunda birlik-beraberlikten,  huzurdan bahsediyorum. Çünkü ihtiyacımız var. Biz ötekileştirmeyi sizden öğrendik. Ne demek ötekileştirme? Memleket ne hale geldi? Neler yaşanıyor? Biz devletimizi, milletimizi koruyacağız diye eleştiri bile yapmıyoruz. Eleştiri hakkımı bile kullanmıyorum bu memleketin birlik beraberliği için. Siz kalkıyorsunuz, bizim vatandaşı ötekileştirdiğimizden bahsediyorsunuz. Dağ köylerine yolları ötekileştiren belediye başkanı yaptı. Tarıma desteği, senede 1 milyon fidanı, okul sütünü ötekileştiren belediye başkanı verdi. Bayındır'da çiçek, Tire'de süt, Ödemiş'te fidan kooperatiflerini ötekileştiren belediye başkanı destekledi. Geliri düşük bölgelerde, 125 bin çocuğumuza her sabah sütü ötekileştiren belediye başkanı dağıtıyor. Tarımı desteklemek için 6 milyon TL'lik iş makinesini ötekileştiren belediye başkanı dağıttı. Ötekileştirme böyle oluyorsa, evet ben ötekileştiriyorum. Ötekileştirme kelimesini kullanmayın bu mecliste. Biz 'İzmirli' derken, sizi de, bizi de, bu kentteki 4 milyon insanı da kastediyorum. Bizim inancımızda, kültürümüzde, 'bizden-sizden' diye bir ayrım yok. Hep beraber, Türkiye gemisinin içindeyiz. Birimizin burnu kanarsa hepimizin kanayacak. Toplumu ayrıştırdığınız sürece, ayrıştıranlar yalnızlaşacaktır." dedi.

AKP'li Azad Fazla'nın konuşmasında İzmir'in "mekruh bir kent" haline geldiği şeklindeki ifadesini de eleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Mekruh, Türk Dil Kurumu'na göre İslam'da dini bakımdan yasaklanmadığı halde, yapılmaması istenen durum olarak açıklanıyor. İkinci anlamı ise iğrenç, tiksindirici. İzmir'de yaşayıp, çoluğunu çocuğunu büyütüp, nafakasını temin edip, daha bu İzmir'den ne istiyorsunuz? 'İzmir iğrenç, İzmir tiksindirici' ha? Ayıp ayıp."

Özel İdare mallarını çatır çatır alacağız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Özel İdare'nin mallarının paylaşımı konusundaki adaletsizliği mahkeme kararlarıyla bir bir ortaya koyduklarını dile getirerek, "Bu konu ayrı bir garabettir. Yapanın da, yaptıranın da ayıbıdır. Evet, bu memlekette hukuk devleti varsa, biz de onları çatır çatır alacağız. Nasıl aldım iş makinelerini! Haklılığımı ispatlamak için aldım. Ama elimi bile sürmeyip ilçe belediyelere dağıttım. Diğer malları da aynı şekilde alacağız. En ufak şüphem yok." diye konuştu.

"İzmir'i balçıkla sıvayamazsınız"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütün engellemelere rağmen yoluna devam edeceğini ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, "İzmir, 81 vilayetin içinde kendi gücüyle kalkınabilecek ender kentlerden biridir. Kendi gücüyle kalkınmaya devam etmektir. Dünyanın en hızlı büyüyen 2. metropolü olmuştur. Bu uluslararası kuruluşların raporlarında tespit edilmiştir. Güneş balçıkla sıvanmıyor. İzmir'i balçıkla sıvamaya kimsenin gücü yetmeyecektir. İzmir'de aydınlık insanlar, demokrasiye aşık insanlar yaşar. Onun için lütfen birlikte bu kenti kalkındıralım" dedi.

İzmir'i demir ağlarla örüyoruz

ESHOT'un faaliyetlerin görüşüldüğü bölümde de bir kez daha eleştirilere yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu,  "Aktarmalı ulaşım da, 90 dakika sistemi de kentin ve çağın gerçeğidir. Türkiye'nin en ucuz taşımacılığını yapıyoruz. Diğer kentlerimizde olduğu gibi halk otobüslerinin trafik terörünü bu kentte yaşamıyorsunuz. Halk otobüsü uygulamamız yok" dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin, Atatürk'ün "yurdu demir ağlarla örme" hedefini İzmir'de uyguladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"11 km raylı sistem devralmıştık. Bugün 110 km'lik Aliağa-Torbalı raylı sistemi çalışmaktadır. 21 kmmetro hattı çalışmaktadır. Toplam 131 km'dir. 26 km Selçuk hattının bize düşen kısmı bu yılın sonunda bitecektir. TCDD de imalatlarını tamamladığında 157 km'ye çıkacaktır. 23 km. tramvay hattını da düşündüğünüzde toplam raylı sistem hattımız 184 km'ye ulaşacaktır. Narlıdere'ye 8 km, Buca Tınaztepe'ye 9 km metro hatlarını da eklediğinizde 200 km'yi bulacaktır. Aliağa-Bergama hattının temeli de atıldığında, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 seçimlerine 185 km'si çalışır,  60 km de inşaatı belirli bir düzeyin üstüne çıkmış 250 km raylı sistemle girecektir."

Yolumuzdan dönmeyiz

Bugün İzmir'de kent içi toplu ulaşım taşımacılığın yüzde 38-40'lık bölümünün raylı sistemle gerçekleştirildiğini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Başka illerdeki raylı sistem taşımacılığı ile lastik tekerlikli taşımacılığın oranını İzmir'dekiyle kıyaslarsanız, doğruya ulaşma şansınız olur. İzmir'de merkezi hükümetin yapmasında mutabık kaldığımız metro projeleri vardı. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu saydıklarımı gerçekleştirecek hem finans, hem de bilgi birikimi vardır. 'Yapamıyoruz deyin de Bakanlığa devredin. Biz yapalım'. Biz de öyle bir şey yok. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Biz dönmeyiz yolumuzdan. Biz ne Ankara, ne de İstanbul belediyesiyiz" diye konuştu.

Kenetlenmek zorundayız

Konuşmasının sonunda Mardin'in Savur ilçesinde ve Şırnak'ta 5 güvenlik görevlisinin şehit olması nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu,  "Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Dış güçlere karşı, teröre karşı kenetlenmeden, birbirimizi desteklemeden, güvenlik güçlerimizi desteklemeden başarılı olamayız. Bunun partisi olmaz. Şuralısı, buralısı olmaz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT'un 2015 yılı faaliyet raporları oyçokluğuyla kabul edildi.

Bu haber 813 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ DEM PARTİYİ ZİYARET ETTİ... HATİMOĞULLARI:
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ DEM PARTİYİ ZİYARET ETTİ......
Nazım Hikmet’in “Yolcu” oyununun prömiyeri yapıldı
Nazım Hikmet’in “Yolcu” oyununun prömiyeri yapıldı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()