Arslan: “Savaş Gemisi Yüzünden İzmir’in Huzuru Kaçtı!”

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Ednan Arslan, Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin İzmir’in Aliağa ilçesindeki gemi söküm tesislerine getirilmesi için devam eden süreçle ilgili tepkisini sürdürdü. CHP’li Arslan, ‘Asbestli gemi İzmir’in huzurunu kaçırdı.’ Dedi.

10 Ağustos 2022 - 10:32

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından söküm için izin verilen 30 Mayıs 2022 tarihinden beri İzmir’in huzurunun kaçtığını ifade eden CHP’li Arslan, ‘Bakanlığın halkımıza rağmen geminin yol almasına müsaade etmesini kabul etmiyoruz. İktidarın 4 milyon 425 bin 789 kişinin sağlığını tehlikeye atacak gemiyi istemeyen İzmir’lilere karşın, bir şey yapılmayacağını öğrendiğini sanıyorum. Geminin ülkemiz karasularına girmeden geri gönderilmesi için bakanlığın gerekli girişimlerde bulunmasını bekliyoruz.’ Dedi.

Toplumsal reflekslere neden olan bu tür konular için sürenin önemli bir faktör olduğunu ifade eden CHP’li Arslan, ‘doğayı, çevreyi, denizlerimizi ve insan yaşamını doğrudan etkileyecek ve bu etkileşimin de telafisi olmayacak sonuçlar doğuracağını kimse unutmamalı. Gemi 50 yıl, yani yarım asır savaş donanmalarına hizmet vermiş. Bünyesinde şüpheye yer olmayacak kadar, asbest, kurşun ve pbs’ler (poliklorlu bifeniller) gibi başka toksik ve tehlikeli maddeler de içermektedir. Buna ek olarak nükleer bir savaş gemisi olan Nae Sao Paulo’nun plakalarında tutunmuş radyasyon bulunma riski de vardır. İzmirliler olarak bu asbestli gemiyi şehrimizde istemiyoruz. Bu konuda tüm çevre örgütleri, belediyeler ve sivil toplum örgütleri görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaştılar. Son olarak 4 Ağustos günü Ankara’da Brezilya Büyükelçiliği önünde geminin gelişi protesto edildi. Yine aynı gün İzmir BüyükŞehir Belediyemizin düzenlediği etkinlikte Gündoğdu Meydanını dolduran İzmir’liler Asbestli gemiyi şehrimizde istemiyoruz dedi. Başkanımız Tunç Soyer öncülüğünde tüm yerel yöneticilerimiz bu konuda son derece kararlı. Geminin gelişi İzmir’le birlikte ülkemizin sorunu haline gelmiştir. Bakanlığın bunu görmesini ve derhal gelişi durdurmasını ve verilmiş izni iptal etmesini bekliyoruz.’ Diye konuştu.

CHP’li Arslan asbestli gemi henüz Brezilya’dan ayrılmadan yaşanan hukuki süreci hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Brezilya, Sao Paulo / Foch enstitüsü geçtiğimiz yıl geminin en son 2018’de denetlenmiş olması ve gelinen süreçte geminin bulundurduğu asbest ve diğer tehlikeli meddeler için güncel bir verinin bulunmaması nedeniyle dava açmıştır. Bu davanın sonucunda mahkeme geminin Guanabara koyundan ayrılmaması kararı almıştır. Ancak 4 Ağustos 2022 tarihinde Brezilya’dan Alp-Centre römorkör gemisi ile yola çıktığı görülen Nae Sao Paulo gemisi için bu kez Brezilya yüksek mahkemesi 5 Ağustos 2022’de geminin geri dönmesi kararı almıştır. Alp Centre ve dolayısıyla Nae Sao Paulo gemisinin 5 Ağustos 2022’de alınan son konumu, Rio De Janerio açıklarında -23.7253°/-41.34459° koordinatlarındadır. Rotasına devam etmesi durumunda ise 9 Eylül 2022 de İzmir Aliağa tesislerine ulaşacaktır. Geminin Brezilya sularından çıkmaya yakın bir konumda olması, Brezilya yüksek mahkemesinin kararının uygulanması konusunda şüphe uyandırmaktadır. Gemiyle ilgili pek çok iddia ortaya atılmış durumdayken, iktidar biz yaptık oldu anlayışı ile bu süreci sürdürmemeli, iddialara net verilerle açıklık getirmelidir. Bu nedenle Bakanlığı bir an önce gerekli girişimlerde bulunarak geminin mevcut konumu, rotası ve kararın uygulanıp uygulanmayacağı konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye çağırıyorum. İzmir’in kurtuluş tarihini kirletmeye kimsenin hakkı yoktur.”

Bu haber 255 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()