Türkiye, İsveç ve Finlandiya müzakereleri süresiz iptal edildi

Türkiye'nin talebi üzerine İsveç ve Finlandiya'yla üçlü mekanizma toplantısı süresiz şekilde iptal edildiği bildirildi.

24 Ocak 2023 - 23:15

HaberTürk'ün haberine göre; Ankara'nın talebi üzerine Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü mekanizma toplantısı süresiz şekilde iptal edildi.

Bir sonraki toplantının Şubat ayında gerçekleşmesi planlanıyordu.

'Birkaç haftalık araya ihtiyaç var'

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, Salı günü Reuters'a verdiği demeçte Türkiye ile NATO görüşmeleri için birkaç haftalık araya ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Finlandiya'nın İsveç olmadan sürece devam edip etmeyeceği sorusuna ise "Bu konuyu şu an için tartışmaya gerek görmüyorum" yanıtını verdi ve "Üçlü görüşmelere devam etmek için ortalığın yatışmasını beklemenin daha doğru olduğunu düşünüyorum" diye eklemişti.

Haavisto "Dün Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştüm ve orada seçimlerin yaklaşması nedeniyle durum yoğun ancak bu süreci ilerletebileceğimizi umuyoruz" demişti.

Haavisto ayrıca "Türkiye ile görüşmemizde de daha önce olduğu gibi iletişimiizin devam edeceği konusunda anlaştık" ifadelerini kullanmıştı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ayrıca İsveç ile bugün görüşme gerçekleştirdiklerini ve birlikte başvurma politikasını sürdürecekleri konusunda anlaştıklarını ifade etmişti.

Erdoğan: Bizden NATO konusunda herhangi bir destek göremeyeceksiniz

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada aşırı sağcı Paluman'ın İsveç'te Türk büyükelçiliği önünde Kuran yakmasına tepki göstermişti.

Erdoğan "Milyarlarca müslümanın inancıyla birlikte 85 milyon Türk vatandaşın manevi şahsiyetine saldıran bu zihniyetin asırlardır bir arpa boyu yol alınmadığının şahididir. Bu sapkınlığı teşvik edenler, göz yumanlar hiç şüphesiz sonuçlarını da hesap etmişlerdir. Senin güvenlik güçlerin, polisinin koruması altında bu ihaneti, namussuzluğu, alçaklığı, adiliği yapacak, onların korumasıyla biz müslümanlara ne yaptık diyecekler. Böyle bir kepazeliğin yaşanmasına sebebiyet verenlerin NATO'ya başvuru konusunda artık bizden herhangi bir hayırhahlık beklemeyeceği açıktır. Terör örgütlerinde caddelerinizde, sokaklarınızda cirit attıracaksınız ondan sonra bizden NATO'ya girmesi için destek bekleyeceksiniz. Yok böyle bir şey. Madem bu kadar seviyorsunuz, koruyorsunuz, öyleyse ülkelerinin savunmalarını emanet etmeleri tavsiyesinde bulunuyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan "Biz bir şeyi söyleyince dürüst söyleriz, birileri bize namussuzluk yaptığında haddine bildiririz. İsveç yönetimi hak ve özgürlüklere bu kadar saygılıysanız önce Türkiye Cumhuriyeti'nin ve müslümanların dini inancına saygı göstereceksiniz. Bu saygıyı göstermiyorsanız kusura bakmayın bizden de NATO konusunda herhangi bir destek göremeyeceksiniz" diye eklemişti.

Stoltenberg: İfade özgürlüğü önemli bir değer

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise İsveç'in NATO üyeliğinin engellenme tehdidini reddettiğini ifade etmişti.

Stoltenberg, "İfade özgürlüğü İsveç'te ve diğer tüm NATO ülkelerinde önemli bir değer, bu tür protestolar yasa dışı değil" ifadelerini kullanmıştı.

Bu haber 143 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()