TÜİK enflasyonu açıkladı: Yumurta, patates, sebze, süt ürünleri, un, şeker meğer ucuzlamış!

TÜİK mart ayı enflasyonunu yüzde 3,16 olarak açıkladı. Oran, İTO’dan da ENAG’dan da düşük. Dahası, birçok gıda TÜİK’e göre ucuzlamış.

03 Nisan 2024 - 20:30

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 3,16 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 68,50 seviyesine yükseldi.

Enflasyon ocak ayında yüzde 6,70 oranında artış gösterirken; şubatta yüzde 4,53 yükselişle beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti.

Halkın TÜİK’in marketlerini bulması lazım: Gıda fiyatları meğer ucuzlamış

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde -0,02 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 13,08 ile eğitim oldu.

TÜİK’in ayrıntılı dökümüne bakıldığında yumurta, patates, sebze, süt ürünleri, un ve şeker fiyatlarının Mart ayında bir önceki aya göre ucuzladığının hesaplandığı görülüyor.

Ekonomist Ümit Akçay, X hesabında bu durumu halkın yoksullaşmasıyla yorumladı. Akçay, “Bu düşüş olduysa (nerede düşmüş artık kim bilir!), insanlar temel tüketim maddelerine daha az ulaşabilmiş (alım gücü düşmüş) demektir. Yoksullaştırarak enflasyonla mücadele, Şimşek programın sınıfsal tercihi” dedi.

‘TÜİK’i denetleyecek bağımsız kurul oluşturulmalı’

Bir diğer ekonomist, Barış Soydan, X’te hesabında yaptığı paylaşımda, TÜİK’in denetlenmesi ihtiyacına dikkat çekti:

“İTO'nun %3.93, ENAG'ın %5.68 olarak ölçtüğü enflasyonu TÜİK %3.16 olarak açıkladı. Halk buna inanmaz, enflasyon beklentisi kırılmaz. Sn. Şimşek en azından Ağbal döneminin Bakanı Lütfi Elvan'ı örnek alıp TÜİK'i denetleyecek bir bağımsız danışma kurulu oluşturmalı.”

Bu haber 512 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
EGOD’dan İzmir Uluslararası İş Dünyası Sempozyumu
EGOD’dan İzmir Uluslararası İş Dünyası Sempozyumu
Erdoğan'ın ABD ziyareti: Beyaz Saray 'yorumsuz', kulisler 'ümitli'
Erdoğan'ın ABD ziyareti: Beyaz Saray 'yorumsuz', kulisler 'ümitli'

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()