Toksik Anne-Babalar Neler Yapar?

Çocuklarınız sizin çocuklarınız değil, Onlar kendi yollarını izleyen Hayat'ın oğulları ve kızları.

02 Kasım 2023 - 15:20 - Güncelleme: 02 Kasım 2023 - 16:17

“ Dünyada sahip olduğumuz en değerli varlığımız hiç kuşkusuz çocuklarımızdır”. Bu hepimizin yüreğinden ve beyninden geçen evrensel bir duygudur. Ancak en değerlilerimiz olmaları bizi onların sahipleriyapmaz. Bizler onların her koşulda yanında olan,  gelişimlerine, değişimlerine, duygularına, isteklerine kısacası kendi başına eşsiz bir birey olmalarına fırsat veren, tanıklık edebilen aileler olmalıyız. Şimdi bazı anne-babaları çok şaşırtacak, ezberleri bozacak  bir cümle kuracağım. Çocuklarımız bizim aracılığımızla dünyaya geldiler fakat  bize ait değiller. Yani bizim malımız, eşyamız, bir uzvumuz değiller. Halil CİBRAN’ın benim de çok sevdiğim  şiiri  bunu çok güzel anlatmış.

 Çocuklarınız sizin çocuklarınız değil, Onlar kendi yollarını izleyen Hayat'ın oğulları ve kızları.

 Sizin aracılığınızla geldiler ama sizden gelmediler.

 Ve sizinle birlikte olsalar da sizin değiller.

 Onlara sevginizi verebilirsiniz düşüncelerinizi değil.

Çünkü onların da kendi düşünceleri vardır.

Bedenlerini tutabilirsiniz, ruhlarını değil. Çünkü ruhlar yarındadır.

 Siz ise yarını düşlerinizde bile göremezsiniz.

Onlar gibi olmaya çalışabilirsiniz ama sakın onları

Kendiniz gibi olmaya zorlamayın.

    Çocuklarımız bizim kendi çocukluğumuzdan getirdiğimiz ancak parçaları eksik olan Puzzle mızın tamamlayıcıları değildir. Çoğu anne-baba bilmeyerek de olsa çocuğuna kendi doğrularını, isteklerini empoze etmeye çalışarak yarım kalmış yanlarını çocuğuyla tamamlamaya çalışıyor. Tıpkı çocukluktan itibaren doktor olmayı istemiş, fakat türlü sebeplerle olamamış bir babanın gerçekleştiremediği ve içinde  ukde olarak kalan bu hayalini sürekli bir yönlendirme çabası içerisinde çocuğunun üzerinden gerçekleştirmeye çalışması gibi. Burada çocuğunun yeteneğini, isteğini, duygularını kısacası onun bir birey olduğunu kabul etmeden, görmeden sadece kendi duygusuna odaklanmıştır. Ancak babanın eksik parçalarını tamamlama görevi verilmiş bir çocuğun istekleri, yetenekleri bu durumda göz ardı ediliyor. Bu çocuk belki doktorluk yapar, ama doktor olamaz. Mutlu olarak yapamaz, yürekten yapamaz, gelişerek ve ilerleyerek yapamaz. Bu öykünün tek bir mutlusu vardır, tek bir tatmin olanı vardır, o da babadır.

  Mutsuz çocukluğumuzun terapisti, eksik taraflarımızın tamamlayıcısı değildir çocuklarımız. Onların   varoluşlarını, potansiyellerini, ilgilerini, isteklerini  olduğu gibi kabul edip desteklediğimizde  takdirde çiçek açıp, dal verirler.

    Şiddet denince akıllara genellikle fiziksel şiddet gelir, oysa kendisi olmaya fırsat verilmeyen, ilgi, istek, duygu ve kararları göz ardı edilen, saygı gösterilmeyen çocuklar da çoğumuzun farkında bile olmadığı   psikolojik şiddete maruz kalıyorlar. Şuna inanıyorum ki  psikolojik şiddetin etkisi fiziksel şiddetten daha derin ve daha uzun sürelidir.

  Kendi istediği programa, hayal ettiği projeye  uygun çocuk yetiştirme isteğinde olan anne-babalar için amaca giden her yol mübahtır,  meşrudur. Parayı, bir şeyler almayı zaman zaman bir güç olarak kullanıp çocuğu manipüle eder, koşullu ödülü ve cezayı bol bol  kullanırlar. Örneğin; matematik sınavından 100 alırsan istediğin ayakkabıyı alacağım, gittiğin jimnastik kursunda ilk 3 e girersen  istediğin telefonu alacağım gibi  koşullu ödüller sunarlar. Eğer amaç çocuğun kazanımları olsaydı, iyi eğitilmiş, saygı duyulan bir çocuk yetiştirmek olsaydı tabi ki, yapılan bu uygulamalar seçenek bile olamazdı. Bu örneklerden de anlaşılacağı gibi öncelikli amaç anne babaların gerçekleştiremedikleri hayallerini çocuklarının üzerinde gerçekleştirme isteğidir.

  Kısaca anlatmaya çalıştığım çocuğun varoluşunu zedeleyen tutum ve  düşüncelerden bir an önce vazgeçmediğimizde özellikle ergenlik ve yetişkinlik döneminde karşımıza istenmeyen öfkeli tepkiler , isyankar tutumlar, kendi isteklerini, duygularını ailesiyle paylaşmaktan kaçınan bireyler olarak çıkacaktır.

 ÇOCUĞUMLA İLGİLİ EN BÜYÜK HAYALİM ONUN HAYALİNİN GERÇEKLEŞMESİ diyebildiğimiz günlere.

 

Bu haber 3200 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 11 Yorum
  • Işıl Okyay
    7 ay önce
    Rahşan hanım harika yazınız için, sizi çok tebrik ederim. Tüm anne babaları eğiten ve çocuklara yaklaşımımızda başka bir bakış açısı kazandıran çok yararlı bir makale olmuş. Yazılarınızı her zaman takip etmeye devam edeceğim.
  • Kübra i.
    8 ay önce
    “Çocuğum için en iyisini ben bilirim.”diyen ebeveynlerin okumasını ne çok istedim bir yazı olmuş bir öğretmen olarak
  • Fatma Kurt
    8 ay önce
    Anne babaların okuması gereken güzel bir yazı olmuş. Tebrikler...Özellikle psikolojik şiddetin fiziksel şiddetten daha yaralayıcı olduğu vurgusu ve ailelerin kendi başaramadıklarını çocuklarında görmek istemeleri konusunu işlemen çok güzeldi
  • Çiğdem Ulusoy
    8 ay önce
    Bu kadar güzel bir konuyu bu kadar güzel anlatabilirdiniz zevkle okudum aydınlattığınız için teşekkür ederim sevgili yazar
  • Ayla Aykaç
    8 ay önce
    Çok güzel bir makale olmuş kesinlikle doğru bir tespit
  • Süreyya Özdemir
    8 ay önce
    Çok faydalı bir yazı olmuş yerinde ve doğru tespitler
  • Pınar Alpaslan
    8 ay önce
    Çocuğun gelişme aşamasında, sizin de anlattığınız gibi anne ve babalık çok önemli bir rol oynamaktadır.Bunu da çok güzel bir şekilde dile getirmişsiniz. Emeklerinize sağlık.
  • Semra Sergin
    8 ay önce
    Ebeveynlik bir ömür süren çok uzun ve yorucu bir yolculuk.Tökezliyor,korkuyor,kaygıda kayboluyoruz bazen,en kötüsü de hatalı tutum ve yaklaşımlarımızın çocuklarımızda ne tür izler bırakabileceğini bilememek. Tam da bu noktada farkındalığımızı geliştiren, yolumuza ışık tutan eğitici yazıların devamı dileği ile...
  • Semra Sergin
    8 ay önce
    Ebeveynlik bir ömür süren çok uzun ve yorucu bir yolculuk.Tökezliyor,korkuyor,kaygıda kayboluyoruz bazen,en kötüsü de hatalı tutum ve yaklaşımlarımızın çocuklarımızda ne tür izler bırakabileceğini bilememek. Tam da bu noktada farkındalığımızı geliştiren, yolumuza ışık tutan eğitici yazıların devamı dileği ile...
  • E. Kurt
    8 ay önce
    Çok doğru tespitler. Birçoğumuz farkına bile varmadan yapıyoruz bu hataları.. Kendi isteklerimizi çocuklarımızın isteğiymiş gibi algılıyoruz. Kaleminize sağlık, daha farkında günlere!
  • Sevim
    8 ay önce
    Yüreğinize dilinize Sağlık Rahşan hanım
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İBB'den 'SGK borcu' açıklaması: Bakan Işıkhan'a yalanlama geldi
İBB'den 'SGK borcu' açıklaması: Bakan Işıkhan'a yalanlama geldi
İzmir’in eşsiz gün batımında Körfez turları başladı
İzmir’in eşsiz gün batımında Körfez turları başladı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()