"Tarımda Yerel Kalkınma" konulu panel Yakaköy'de yapıldı

"Tarımda Yerel Kalkınma" konulu panel, Bornova Belediyesi ile Adil Kentler Derneği tarafından düzenlendi.

25 Ekim 2021 - 20:26

CHP Bursa Milletvekili ve CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal ve CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır'ın konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü TMMOB İzmir Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Tevfik Türk üstlendi. 

Panelin sona ermesinin ardından katılımcılara Orhan Sarıbal tarafından hazırlanan1
Açılış konuşmalarında söz alan Adil Kentler Derneği Başkanı Cem Arıkan insan onuruna yakışır bir sistemde yaşamanın gerekliliğine vurgu yaptığı konuşmasında yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilen doğru tarım uygulamalarının genel politikalar üzerinde yapacağı etkinin önemini değerlendirmek için bir araya geldiklerini söyledi. 

Panelin sona ermesinin ardından katılımcılara Orhan Sarıbal tarafından hazırlanan3

Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer de yaptığı konuşmada Bornova Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği faaliyetlerden bahsederek yerel yönetim olarak ülke tarımına farkındalık yaratmayı amaçlayan çalışmalar yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi. 


Panelde ilk sözü alan CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr Kamil Okyay Sındır üreten köylü ile tüketen vatandaş arasındaki çok güçlü bağı olan bir dönemden bugünlere gelindiğine dikkat çekerek tarımda üretime yönlendirilip kalkındırılan Anadolu'dan bugün borç batağına sıkışmış çiftçilerle dolu bir sürece gelinmesinin sorumlusu olarak AK Parti iktidarını işaret etti. Neo liberal politikaların uygulanmasının yaşanan sürecin en büyük sorumlusu olduğunu dile getiren Sındır sahip olunan bütün değerlerin satıldığının da altını çizdi. Mevcut tarım potikalarını eziyet olarak nitelendiren Kamil Okyay Sındır yapılanların ülke insanının yaşadıkları topraklarla olan bağını koparmayı amaçladığına olan inancını dinleyicilerle paylaştı.  "Paramız var ki ithal ediyoruz" diyen bir Tarım Bakanı'ndan ülke topraklarına sahip çıkmasının beklenmeyecegini söyleyen Sındır tarım topraklarının AK Parti döneminde 35 milyon dönüm, Trakya yüz ölçümünün iki katı bir alanın tarımdan koparıldığını da sözlerine ekledi. Bu iktidar hiç bir sorunun sorumluluğunu kabul etmeyerek hep başka etkenleri sebep olarak gösterir diyen Kamil Okyay Sındır 18 yıldır önlem alınmasının en büyük sorumlusu olarak yine mevcut iktidarı gösterdi. Bugüne kadar uyutmaya çalışıldığına dikkat çeken Sındır halkın artık uyandığını ve tekrar uyutulmayı kabul etmeyeceğine de vurgu yaptı. Tarıma sahip çıkan geçmiş dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na ve "Başka bir tarım mümkün " diyerek yola çıkan Tunç Soyer'e şükranlarını sunduğunu ifade eden Sındır önümüzdeki seçimlerin bu ülkenin geleceğini düşünenlerin seçimi olacağını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı. 


Sındır'ın ardından söz alan CHP Bursa Milletvekili ve CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal insanoğlunun saraysız, saltanatsız, evsiz barksız yaşayabileceğini ancak yemeksiz ekmeksiz yaşayamayacağını dile getirerek meselenin artık açlık tokluk sorunu olduğunu ifade etti. Ülkenin başına gelenlerin sorumlusu olarar karar vericileri gösteren Sarıbal bugün burda buluşup tarımı sorunlarını konuşmalarının nedeni olarak ekmek meselesini ve çocukların yarınlarda aç kalma tehlikesi oldugunu dile getirdi. Zengin ve fakir kesim arasında 100 kata ulaşmış bir gelir uçurumu olduğunu söyleyen Sarıbal  "Bir devlet kamu kurumlarıyla ve toplumuyla güçlüdür. 24 Ocak kararları çıkmasın diye mücadele eden güçlü toplumu 12 Eylül ile silindir gibi ezdiler. Bugün yaşananların en büyük nedeni 1980 darbesidir." dedi.

Panelin sona ermesinin ardından katılımcılara Orhan Sarıbal tarafından hazırlanan

Sarıbal konuşmasını şöyle sürdürdü " Bugün hiç kimsenin aklına gelmeyecek kadar dünya ülkeleri tarıma yatırım yapıyorlar.  AB bütçesinin yüzde 33 ile 40'ı arasında tarıma destek veriyor. İkinci dünya savaşında açlık belki savaşı kaybetmelerine neden oldu. O yüzden gıda hakkı ve beslenme hakkı konuşulur. Bu haklar bir lütuf değildir.  Siyasi partilerin eline bırakılmaz.  AB yüzde 40 destek verirken biz sadece yüzde 1.6 destek vererek bir yere varamayız. Bugun TMO pahalı buğday alıp ucuza satmasa ekmeği bu fiyata yiyemezsiniz." 

5 milyar TL son iki CHP'li yılda belediyelerin tarıma destek olduğunu dile getiren Sarıbal devletin yapması gereken işleri belediyelerin yapmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Tarımın finansman sistemi üzerinden yürümeyeceğini söyleyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal partisinin İstanbul'da yaptığı fuarda neler yapılabileceğini kamuoyuyla paylaştığını söyledi.

Saraylara, 5'li çeteye, garantili yapılan köprü ve yollara para ayıran iktidarı hedef alan Sarıbal tarıma daha fazla kaynak ayrılmamasını eleştirdi. Halkın yoksulluğu nedeniyle gıdaya ulaşamayacak duruma geldiğinin altını çizen Sarıbal devletin anayasadan aldığı sorumlulukla halkın gıda hakkının güvenceye alması gerektiğini dile getirdi. 


Tarımda yaşanılan sorunların bir vatan meselesini olduğunu söyleyen Sarıbal çiftçinin tekrar bu ülkenin en saygın ve itibarlı kesimi olduğu zaman ülke olarak gıdada da,  tarımda da en iyi yerde olunacağını ifade ederek konuşmasını bitirdi. 

Panelin sona ermesinin ardından katılımcılara Orhan Sarıbal tarafından hazırlanan “Türkiye’de Tarımın Durumu - AKP İktidarının 18 Yıllık Bilançosu”  isimli kitap ve meyve fidanı dağıtıldı.

Bu haber 216 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ DEM PARTİYİ ZİYARET ETTİ... HATİMOĞULLARI:
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ DEM PARTİYİ ZİYARET ETTİ......
Nazım Hikmet’in “Yolcu” oyununun prömiyeri yapıldı
Nazım Hikmet’in “Yolcu” oyununun prömiyeri yapıldı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()