'Süt mamulleri de dar gelirli için seyirlik oldu'

Peynir fiyatları geçen yıla göre 2 kattan daha fazla arttı. Alım gücü daralan vatandaş eskisi gibi kiloyla alışveriş yapamıyor.

31 Ocak 2023 - 11:25

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Bor ve Ulukışla ilçe pazarlarında peynir, köy yapımı tereyağı satanlarla görüştü.

İlçe pazarlarını gezen Fethi Gürer, peynir satışı yapan pazarcı esnafının sorunlarını dinledi. Satıcılar da müşterinin artan fiyatlar nedeni ile tezgaha bakıp geçtiğini anlattı.

'Süt inekleri kesime gitti, süt üretimi azaldı'

Satış yapamadıklarından yakınan peynir satıcıları, "Başta yem olmak üzere maliyet artışı nedeniyle süt inekleri kesime gitti ve süt üretimi azaldı. Böylece peynir üretimi de azaldı, hem maliyet artışı hem de üretimdeki sıkıntı, peynir fiyatlarının geçen yıla göre iki kat artmasına neden oldu. Alım gücü daralan vatandaş ise peynir alamıyor, alsa da eskisi gibi kilolarca değil, gramla alıyor. Ev yapımı tereyağının fiyatı da geçen yıl ki fiyatının iki katı. Peynir kalite ve üretim biçimine göre kilosu 200 liraya kadar çıktı. Tereyağ ise 170 liraya erişmiş durumda" dedi.

'Peynir lüks hale geldi'

Çeşitlerine göre 90 lira ila 200 lira arasında değişen fiyatlarla satılan peynirlerin fiyatlarını soranların çok olduğunu ancak alan vatandaş sayısının az olduğunu aktaran pazarcı esnafını dinleyen Gürer ise "Fiyat artışları nedeniyle peynir satışları düşmesi özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi peyniri lüks hale getirdi. Süt üretimi azalması sütten mamul ürünler fiyatına yansıdı. Tereyağı fiyatı da arttı. Market fiyatına bakıp geçen vatandaş bir umutla ilçe pazarına geliyor ancak burada fiyatlar da alabilmesini olanaklı kılmıyor" diye konuştu.

'Süt üretiminin düşmesi süt mamullerinin fiyatını artırdı'

CHP'li Ömer Fethi Gürer, "Siyasi iktidar uyarılarımıza kulak tıkadı. Süt inekçiliğinde, başta yem olmak üzere son birkaç yıl içinde baş gösteren aşırı maliyet artışı, bu alanda sorunları da beraberinde getirdi. Veterineri, aşısı, vitamini, işçisi, bakımı, ahır giderleri artış hayvancılığı cazip olmaktan çıkarırken ,küçük işletmeleri ayakta durmada zorlanır oldu. Yetiştiriciler süt ineklerini kesime göndermek zorunda kalması süt mamullerinde fiyatların artmasına kapı aralandı. Böylece süt üretimi düştü. Süt üretimi düştüğü için süt mamullerinin de fiyatını artırdı. Çünkü süt üretimi azaldı ve fiyat artışları baş göstermeye başladı. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi ama iktidar bunu göremedi" dedi. 

Bu haber 228 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()