Merkez Bankası ısrarcı: Ya tek zam ya enflasyon

Erdoğan'ın "asgari ücrete yılda tek zam" dayatmasına katılan Merkez Bankası, bir kez daha enflasyonu ücret artışlarının beslediğini savundu.

11 Mayıs 2024 - 19:28

Merkez Bankası bugün yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Yıl sonu enflasyon tahminini 2 puanlık artışla yüzde 38’e çekildi. 

Banka rezervlerinde iyileşme gerçekleştiği aktarıldı, swap hariç net rezervlerin toplam 34 milyar dolar arttığı açıklandı. Bir kez daha "Sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız" denildi.

Raporda asgari ücrete ilişkin beklentiyse dikkat çekti.

Başkan ürkek, rapor kararlı: Asgari ücrete ikinci zam yok

Enflasyondaki yükselişin temel nedeninin ücretlerdeki artış olduğu tezini sürdüren Merkez Bankası, bu yıl asgari ücrete ikinci bir zammın yapılmaması halinde talebin kısılacağı ve enflasyonda düşüşün sağlanacağını öne sürdü:

"Asgari ücret artışının yurt içi talebi desteklediği ilk çeyrek sonrasında iktisadi faaliyette öngörülen daha ılımlı seyir ve ilave ücret güncellemesi olmamasının reel birim ücretler kanalıyla dezenflasyon sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir."

2024'te asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk artışın satın alma gücünü temsil eden reel birim ücreti yukarı çektiğini gösteren raporda, bu eğilim zayıflayacağı öngörüldü.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TCMB'nin asgari ücret zammı konusunda bir tavsiye vermediğini söylese de rapordaki öngörülerin temelinde asgari ücrete ikinci bir zammın yapılmayacağı bilgisinin yer aldığı anlaşılıyor.

Bu haber 549 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir’in eşsiz gün batımında Körfez turları başladı
İzmir’in eşsiz gün batımında Körfez turları başladı
Polat, “Milletin varlıklarını şirketler batırıyor”
Polat, “Milletin varlıklarını şirketler batırıyor”

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()