"KÖY ENSTİTÜLERİ" UNUTULMADI

Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 76. yıldönümü nedeniyle Kuşadası Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından Prof. Dr. Kemal Kocabaş'ın konuşmacı olarak katıldığı "Köy Enstitülerinden Günümüze Esintiler" konulu panel, Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi'nde yapıldı.

22 Nisan 2016 - 10:48

Türkiye’ye özgü bir eğitim ve aydınlanma projesi olan Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 76. yıldönümü nedeniyle Kuşadası Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde düzenlenen "Köy Enstitülerinden Günümüze Esintiler" panelinde Köy Enstitülerine ait belgeler de sergilendi. Panele Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Kuşadası ADD Şube Başkanı Nazan Bozkurt ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelin açılışında konuşan Bozkurt, ulusal ve laik eğitim sistemine tekrar dönülmesi gerektiğini belirterek "Ülkemizin varlığı ve geleceği ulusal eğitimin yeniden düzenlemesine bağlıdır. Köy Enstitüleri uygulamasında kazanılan deneyim ışığında ulusal ve laik eğitim sistemine mutlaka geri dönülmelidir. Anadolu aydınlanmasının kahraman öğretmenlerinin önünde saygı ve minnetle eğiliyorum" dedi.

Prof. Dr. Kocabaş ise 17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstütilerinin 1954 yılına kadar olan tarihsel süreci hakkında bilgi verdi. Köy Enstitülerinin Türk aydınlanmasındaki önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kemal Kocabaş "Her enstitünün büyük bir kütüphanesi vardı ve Hasan Ali Yücel’in çevirisini yaptırdığı klasikler burada bulunabiliyordu. Her öğrenci bir yıl içinde 25 klasik eseri okumak zorundaydı. Köy Enstitüleri taklit değildir. Anadolu'ya has benzersiz bir özelliğe sahipti. Çünkü millet sevgisi gibi bir kaynaktan ilhamını alan Köy Enstitüleri  ulusal toplumdan sosyal topluma geçişi simgeliyordu. Kalkınmanın temel ilkesi ve onun gerçekleşmesi, hayata geçilmesi yönünde önemli bir adımdı. Bu süreç 1923 ile 1946 yılları arasında iki Kemalist devrimci olan Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'un çabalarıyla hayata geçti" dedi. 

Bu haber 1063 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Büyükşehir Belediyesi kaçak yapılaşmaya izin vermiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi kaçak yapılaşmaya izin vermiyor
Başkan İrfan Önal’dan 1 Mayıs mesajı
Başkan İrfan Önal’dan 1 Mayıs mesajı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()