İzmir’de 17 Ağustosun 23. Yılında, “Unutmadık Ancak Hazır Mıyız” Etkinliği Yapıldı

İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği) öncülüğünde düzenlenen etkinlik oldukça öğretici oldu..

18 Ağustos 2022 - 09:36

AKUT(Arama Kurtarma Derneği), İZKENDER (İzmir Kentsel Dönüşüm Derneği) , JFMO (Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi), BUCAKUT (Buca Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi) ve İzmir Kent Konseyi Bütünleşik Afet Yönetimi Çalışma Grubu gibi paydaş ekip ve STK’larca da desteklenen etkinlik, Marmara Depremlerinde Yaşamını Yitiren Vatandaşlarımızın anısına saygı duruşu ile başladı. 

Ardından etkinliğin açılış konuşmasını  İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği) Başkanı Servet ERTAŞ yaptı. ERTAŞ konuşmasında  “17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin, sebep olduğu kayıplar nedeniyle son yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olduğunu belirterek. ülkemiz işte böylesine ağır bir bedeli ödedi.” Dedi. Özünde bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmemesi için bizler, toplumu afetlere karşı bilinçlendirmek, hazırlıklı hale getirmek için bu tür farkındalık etkinlikleri düzenliyoruz.  Bu etkinlik de hem depremde yitirdiklerimizi anmak, hem de ülkemizin ve bölgemizin deprem gerçeğine dikkat çekmek, toplumsal farkındalık amacına yönelik bir çabadır.” dedi. ERTAŞ Sözlerine şöyle devam etti; “Depremin meydana gelmesi engellenemez ve durdurulamaz. Ancak hasar ve zararının azaltılması, minimuma indirilmesi ve hatta tamamen ortadan kaldırılması pekala mümkün. İşte bunun adı AFET RİSK YÖNETİMİDİR. Bu gerçekliği, bugün Japonya gibi ülkeler yaşıyorlar  Afet yönetimin 2. Başlığı ise AFET MÜDAHALE YÖNETİMİ olup, onun en önemli unsuru ise elbette ki hayat kurtarma faaliyetidir. Diğer konularda olduğu gibi bu konuda da hem kamunun, hem yerel yönetimlerin hem de STK’ların imkan olanak ve kapasiteleri işbirliği içerisinde görev almalıdır. Bu konuda yerel yönetimler Belediye Kanunun 53. Maddesinin gereğini yerine getirmelidirler.” dedi.

Servet ERTAŞ’ın ardından söz alan Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan ÖZİÇER; 17 Ağustos 1999 da felakete sebep olan depremin oluşu, Kuzey Anadolu Fay hattının karakteristik özelliğini ve bölgenin depremselliğine dair önemli bilgiler paylaştı.  Ardından öz alan Jeoloji Mühendisleri Odası önceki dönem İzmir Şube Başkanı ve İzmir Kent Konseyi Bütünleşik Afet Yönetimi Çalışma Grubu üyesi Jeoloji Mühendisi Bora SONUVAR;  Ege Bölgesi ve İzmir’in depremselliği, İzmir’de 30 Ekimde ne yaşadık, neler yaşayabiliriz?  Sorusuna cevaben detaylı bir sunum yaptı.

Depremi yerbilimsel olarak ele aldıktan sonra, yerin üstü olarak tabir edeceğimiz yapılaşma, kentleşme, yapı stoku gibi konularda bilgilerini ve önerilerini paylaşmak üzere kürsüye İzmir Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Cem ŞEKER’ gelerek önemli bilgiler paylaştı. 1999 Marmara Depremleri ile tanıdığımız Türkiye’nin ilklerinden biri. İlk STK Arama Kurtarma ekibi olan AKUT’un, İzmir Operasyon Bölümünden Mehmet Özgür ÖZMEN; AKUT’un kuruluşunu, Marmara Depremlerindeki yararlılığı ve devam eden çalışmalarını anlatan bir konuşma yaptı. İzmir Belediyeleri arasında afet yönetimi bağlamında en iyi örnek hiç şüphesiz ki Buca Belediyesidir. Buca  Belediyesi bünyesinde kurulan BUCAKUT Ekip lideri Mehmet Fatih BARIŞ, ekibin kuruluş sürecini ve çalışmalarını anlatan konuşmasından sonra dinleyicilere mikrofon uzatılarak duygu ve düşünceleri paylaşıldı. Bu acıların bir daha yaşanmaması dileği ve afetlere karşı hazırlıklı olmak gerekliliği ortak görüşü ile etkinlik sona erdi.

Bu haber 437 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konak’ta kaldırımlar mercek altında
Konak’ta kaldırımlar mercek altında
Başkan Eşki “Güçlü Bornova”yı anlattı
Başkan Eşki “Güçlü Bornova”yı anlattı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()