İliç'te toprak altındaki iki işçinin daha cesedine ulaşıldı

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle 9 işçi toprak altında kalmıştı. 5 Nisan ve 19 Nisan tarihlerinde iki işçinin cesedine ulaşılmıştı.

05 Mayıs 2024 - 09:25

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bu sabah toprak altında kalan 9 işçiden 2'sinin daha cesedine ulaşıldığını duyurdu.

Bayraktar, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Erzincan İliç'te maden sahasında meydana gelen heyelanda ilk günden bu yana aralıksız olarak devam eden arama çalışmalarında iki işçi kardeşimize daha ulaştık. Diğer 5 madencimize ulaşmak için de ekiplerimiz 7/24 çalışmalarını sürdürüyor. İşçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum."

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, AA muhabirine, ulaşılan cenazelerin Ramazan Çimen ve Kenan Öz'e ait olduğunu belirtti.

'Kapasite artırımı sonrasında sahada gerekli denetimleri yapıldı mı?'

Öte yandan TBMM’de kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nun toplantıları da sürüyor. Önceki toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri dinlenmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın işaret ettiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri sorumluluk kabul etmedi.

Dün yapılan toplantıda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan ve Bakanlıktan yetkililer dinlendi. Sunumun ardından milletvekilleri, bakanlık yetkililerine soru sordu. 

ANKA'nın haberine göre, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, "Bakanlık müfettişleri kapasite artırımı sonrasında sahada gerekli denetimleri yaptı mı?" sorusunu yöneltti. DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, "İşçilerin sağlık kontrollerinin hangi periyotlarda yapıldığını" ve "işçilerde görülen hastalıkların ne olduğunu" sordu.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise, "Çalışma Bakanlığı bu denetimlerde belki yasa olarak yok ama, çalışma güvenliğinin sağlanması açısından, iş cinayetlerinin ortadan kaldırılması açısından Çalışma Bakanlığı üzerine düşeni yeteri kadar yapıyor mu?" diye sordu.

'Hangi Bakanlığın sorumluluk alanına giriyor?'

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, daha önce komisyona katılan iki bakanlığın da yığın liç sahasının sorumluluğunu üstlenmediğini hatırlattı. Yavuzyılmaz, Çalışma Bakanlığı'nın "göçüğe ilişkin hangi saatte haberdar olduğunu ve patlatmanın hangi bölgelerde yapıldığını" sordu:

"Bugün siz geldiniz, Çalışma Bakanlığı olarak diyorsunuz ki, 'Yığın liç sahasıyla ilgili konular bizim sorumluluk alanımıza girmiyor.' Peki, hangi Bakanlığın sorumluluk alanına giriyor? Ben sayayım, Dışişleri Bakanlığı olabilir mi? Milli Eğitim Bakanlığı olabilir mi? Maalesef bu anlamda Bakanlıkların kesişim alanında bulunması gereken bu önemli yığın liç sahası konusu Bakanlıkların arasında topu birbirlerine atmalarıyla havada kalıyor." 

'Ne kadar altın üretildiğini kim, nasıl denetliyor!'

Yavuzyılmaz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da denetim eksikliğine dikkat çekti. Yavuzyılmaz, "Eğer bakanlıklar bu sahayı denetlemiyorsa, bu sahadan ne kadar altın üretildiğini kim, nasıl denetliyor! Kayıt dışı kazanç şüphesi oluşuyor!" dedi.

Bu haber 290 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de konut satışları %13,7 düştü
İzmir'de konut satışları %13,7 düştü
İzmir İş Dünyası’ndan 19 Mayıs Kutlaması “Güçlü ve Aydınlık gelecek gençlerin eseri olacaktır”
İzmir İş Dünyası’ndan 19 Mayıs Kutlaması “Güçlü ve...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()