İKÇÜ, 21’inci Denizcilik Eğitim Konseyi Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, denizcilik eğitiminin gündemindeki önemli konuları ele almak amacıyla düzenlenen 21’inci Denizcilik Eğitim Konseyi Toplantısına ev sahipliği yaptı

03 Mayıs 2023 - 18:23

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, Genel Sekreter Nurettin Memur, Denizcilik Eğitim Konseyi (DEK) Sekreteryası adına Prof. Dr. Ersan Başar, Türkiye’deki lisans düzeyinde denizcilik eğitimi veren çok sayıda üniversiteden ilgili dekanlar ve öğretim üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı.

Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi İKÇÜ’nün Lokomotifi Olacak

Denizcilik Eğitim Konseyine İKÇÜ’nün ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, İKÇÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nin kuruluşu ve güncel durumuyla ilgi bilgiler verdi. Prof. Dr. Bulduklu: “İKÇÜ 2010 yılında kurulduğunda, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesinin de aynı anda eğitime başlaması planlandı, ancak Türkiye’deki çoğu üniversitenin bu alanda yaşadığı sorunlarla karşılaştığımız için uzun süre öğrenci alamadık. Geçtiğimiz yıl dekanımızın büyük katkılarıyla ilk öğrencilerimizi aldık. Öncelikle donanım gereksinimini yerine getirmeye yönelik olarak ciddi bir çaba sarf ettik. Ardından akademik kadroyu kurma noktasında epeyce bir mesafe aldık. Mevcut durumda, 12 öğretim elemanımızla eğitim-öğretim hizmeti veriyoruz. İzmir gibi denizcilik tarihi olan bir şehirde, belki biraz daha önde olabileceğimizi kabul ediyoruz ama inanıyoruz ki bundan sonraki süreçte Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, üniversitenin lokomotif fakültelerinden biri olacaktır. Bu noktada, inanılmaz bir enerjiyle çalışan Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan hocamıza ve ekibine üniversitemiz adına çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Bu tarz toplantıların bir sinerji yaratma etkisi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bulduklu, toplantıda hem diğer üniversitelerle iş birliğini güçlendirmesi bakımından, hem de ihtisas alanı olarak bu alanı seçenler açısından önemli kararların çıkacağına inandığını söyledi.

Ülkemiz “Denizci Ülke” Olma Yolunda İlerliyor

Konuşmasına, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden dolayı üzüntüsünü paylaşarak başlayan İKÇÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, denizcilik alanındaki eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesi ve sektörde yaşanan yeniliklerin uygulanabilmesi noktasında, nitelikli ve yetişmiş insan ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak 21’inci Denizcilik Eğitim Konseyine İKÇÜ’nün ev sahipliğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Türkiye’nin denizcilik alanındaki konumu ve sektör hakkındaki görüşlerini paylaşan Dekan Prof. Dr. Özkan: “Tarih boyunca denizcilik faaliyetleri ile öne çıkmış ve coğrafi konumundan dolayı deniz ticaretinin merkezi olan bir ülkede yaşıyoruz. Dünya ticaretinde denizlerin büyük rol oynaması ve deniz ekonomisinin önemli kaynaklardan biri haline gelmesi sebebiyle denizcilik, ülkemiz için önemli sektörlerden biri haline gelmiştir. Ülkemizin “denizci ülke” anlayışı ile artan faaliyetlerini gemi inşaatı, liman işletmeciliği, deniz ticareti, deniz taşımacılığı ve deniz turizmi ana başlıkları halinde sıralayabiliriz. Ülkemizde artan tersane sayısıyla orantılı olarak, gemi inşaatı alanında önemli projelere de imza atılmasıyla birlikte, hem ülke ekonomisine katkı sağlanmakta hem de Türk denizcilik sektörünün dünya çapındaki prestiji artmaktadır. Bunun yanı sıra gemi sökümü ve gemi geri dönüşüm tesisleri gibi alanlarda da önemli ilerlemeler kaydettiğimiz bilinmektedir. Denizcilik sektörü bu kadar farklı alanda gelişirken, bu alanlarda çalışacak eğitimli ve nitelikli insan kaynağına da ihtiyaç duyulmaktadır” diye konuştu.

Denizcilik sektöründe küresel değişimlerle ortaya çıkan yeniliklerin uygulanabilmesi amacıyla düzenlenen Denizcilik Eğitim Konseyi toplantılarının önemine de değinen Prof. Dr. Özkan, denizcilik eğitimi ile ilgili çalışmaların koordinasyonun sağlanması, sektörde istihdam edilecek personel niteliğinin arttırılması ve mevcut eğitim programlarının geliştirilmesi gibi konuların ele alınması ile konseyin amacını gerçekleştirmiş olacağını vurguladı.

DEK Toplantıları Kurumlar Arasındaki Sinerjiyi Arttırıyor

Denizcilik Eğitim Konseyi (DEK) Sekreteryası adına konuşan Prof. Dr. Ersan Başar ise Denizcilik Eğitim Konseyi Toplantısı’nın düzenlenmesindeki katkılarından dolayı İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’ye ve Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan’a teşekkür ederek sözlerine başladı. Denizcilik Eğitim Konseyinin kuruluşundan ve faaliyetlerinden bahseden Prof. Dr. Başar: “2006 yılında kurulan Denizcilik Eğitim Konseyinin (DEK) ilk toplantısı İTÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleşmişti. DEK, denizcilik alanında ve denizciliğin gemi inşaatı ve deniz işletmeciliği gibi diğer alanlarındaki sorunları fakülteler bazında görüşerek, çıkan sonuçları değerlendirmesi için YÖK’e ulaştıran bir kurumdur. Ayrıca, denizcilik alanı ile ilgili sorunları Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na taşımakta da büyük başarılar elde ettik. Konseyin kurulduğu günden beri, kalite sistemine vermiş olduğumuz öneme binaen denizcilik eğitimi ile ilgili bir akreditasyon derneğinin kurulması süreçleri de tamamlanmış ve bugünün gündem maddeleri arasına girmiştir” ifadelerini kullandı. Denizcilik eğitiminin yükseköğretimin diğer alanlarından farklılık gösterdiğini belirten Prof. Dr. Başar, bu alandaki eğitimin uluslararası sözleşme ve kurallar gereği yapılmasından dolayı sürekli güncellemelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.  Konseyin yapmış olduğu toplantılarla alanda eğitim veren kurumlar arasındaki sinerjiyi arttırdığını dile getiren Prof. Dr. Başar, alanda çalışan akademisyenlerin birbirini tanımaları, ortak projeler yürütmeleri ve fikir alışverişinde bulunmaları için bu toplantıların önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından, Türkiye’deki lisans düzeyinde denizcilik eğitimi veren üniversitelerden gelen temsilcilerin kendilerini tanıtmasıyla devam eden 21’inci Denizcilik Eğitim Konseyi, gündemdeki kararların divan kurulunda tartışılması ile birlikte sona erdi.

Bu haber 168 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()