İzmir’de sağanak yağışların ardından kent merkezindeki dere yatakları ve yağmur suyu hatları üzerinden Körfez’e taşınan atıklar, belediye ekiplerini harekete geçirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Deniz Koruma Şube Müdürlüğü, deniz kirliliğinin önüne geçmek amacıyla kapsamlı bir çalışma başlattı. Karataş sahili başta olmak üzere Körfez’in farklı noktalarında yürütülen operasyonlarda, deniz süpürge gemileri, amfibi araçlar ve kara ekipleri koordineli bir şekilde görev yapıyor.

Kirliliğin kaynağı sadece kıyılar değil
Deniz Koruma Şube Müdürlüğü Bölge Sorumlusu Saygın Yörük, kirlilikle mücadelenin sadece deniz yüzeyiyle sınırlı olmadığını vurguladı. Yörük, şehir içindeki rüzgar ve yağmur sularının, denize kıyısı olmayan bölgelerdeki atıkları bile sürükleyerek Körfez’e taşıdığına dikkat çekti. Haftanın yedi günü süren mesaide, kepçelerin ulaşamadığı noktalara amfibi araçlarla müdahale edilirken, deniz yüzeyindeki atıklar ise özel süpürge gemileriyle toplanıyor.

Yıllık 1500 tonluk atık yükü
Körfez’in ekosistemini korumak için yürütülen çalışmaların boyutunu gözler önüne seren veriler, yıllık ortalama 1500 ton atığın denizden çıkarıldığını gösteriyor. Bu atıkların büyük bir kısmını evsel çöplerin oluşturduğunu belirten Yörük, temizlik faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal duyarlılığın önemine değindi. Denizdeki kirliliğin sadece görüntü bozukluğu yaratmadığını, su altı yaşamını da ciddi şekilde tehdit ettiğini ifade eden Yörük, "En etkili temizlik yöntemi hiç kirletmemektir. İçme suyu kaynaklarımızı ve denizlerimizi korumak, sadece ekiplerin değil, tüm vatandaşlarımızın ortak sorumluluğudur" çağrısında bulundu.