Ege Politik Gündem Dilek Yarımadası’nda 14 yıllık başarı hikayesi: Alageyikler bölgenin yeni ev sahibi oldu

Dilek Yarımadası’nda 14 yıllık başarı hikayesi: Alageyikler bölgenin yeni ev sahibi oldu

Antalya’dan getirilen 18 alageyiğin Kuşadası’ndaki yaşam mücadelesi yüzleri güldürdü; milli parkın yeni sakinleri sayılarını beş katına çıkardı.

Dilek Yarımadası’nda 14 yıllık başarı hikayesi: Alageyikler bölgenin yeni ev sahibi oldu

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, son yıllarda yaban hayatı adına sevindirici bir gelişmeye sahne oluyor. Soylarının devamlılığını sağlamak amacıyla 2012 yılında Antalya’nın Düzlerçamı bölgesinden getirilen 18 alageyik, yeni yaşam alanlarına kısa sürede uyum sağladı.

Dilek Yarımadası’nda 14 yıllık başarı hikayesi: Alageyikler bölgenin yeni ev sahibi oldu

Aradan geçen 14 yıllık süreçte bölgenin ekosistemine tam anlamıyla adapte olan alageyikler, burada kurdukları düzenle büyük bir aile haline geldi. Foto kapan teknolojisiyle yapılan güncel sayımlarda, başlangıçta 18 olan birey sayısının 2026 yılı itibarıyla yüze yaklaştığı tespit edildi.

Dilek Yarımadası’nda 14 yıllık başarı hikayesi: Alageyikler bölgenin yeni ev sahibi oldu

Tarihi bağlar doğruluyor

Alageyiklerin bu bölgeye olan uyumu, tesadüften öte bir anlam taşıyor olabilir. Milli park sınırları içerisinde yürütülen arkeolojik kazılar sırasında gün yüzüne çıkarılan alageyik figürlü antik vazo, bu zarif canlıların aslında binlerce yıldır bu coğrafyanın bir parçası olduğunu kanıtlıyor. Uzmanlar, hayvanların kendi doğal geçmişlerine dönmüş olmalarının, adaptasyon sürecini hızlandıran en önemli faktörlerden biri olduğunu belirtiyor.

Milli park yönetimi, koruma altındaki bu popülasyonun her geçen gün artış göstermesinden memnuniyet duyarken, bölgenin yaban hayatı çeşitliliği açısından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olmaya devam ettiğini vurguluyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız