Gayrettepe yangını: Ruhsat 2020'de Beşiktaş Belediyesi'nden alınmış

Ön bilirkişi raporu, Masquerade adlı gece kulübünün "alkollü-lokanta" olarak iş yeri açma ve çalışma ruhsatının 11 Ağustos 2020'de Beşiktaş Belediyesi'nden alındığını ortaya koydu.

06 Nisan 2024 - 16:54

İstanbul Gayrettepe’de Masquerade adlı gece kulübünün tadilatı sırasında çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirdi. 

Yaşamını yitirenler arasında tadilat işleriyle uğraşanların yanı sıra kulübün çalışanları da vardı. Kulüpte aşçı, garson, barmen, komi, DJ olarak çalışan çok sayıda işçi de bulunuyordu.

Yangın çıktığı sırada içeride bir yandan mobilya, elektrik, asansör, demir işlerini yapanlar bir yandan da onlara yardım için gelenler ile gece kulübü çalışanları bulunuyordu.

soL’un edindiği bilgilere göre gece kulübünün bazı çalışanları tadilat bayrama kadar yetişsin diye yardıma çağrılmıştı. İddiaya göre mekan ramazan ayında girdiği tadilat nedeniyle çalışanlarını bir ay ücretsiz izne çıkardı. Mekanda tadilatın bayrama kadar bitmesi için hem gece kulübünün çalışanlarına hem taşeron olarak çalışan firmalara hem de bu firmaların işçilerine yönelik baskı vardı. 

Ruhsatı 2020'de Beşiktaş Belediyesi vermiş

Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokağı'ndaki 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katlarında faaliyet gösteren gece kulübündeki yangınla ilgili yürütülen soruşturmaysa devam ediyor. Yeni bilgiye göre, hazırlanan ön bilirkişi raporunda, gece kulübü için "alkollü-lokanta" olarak iş yeri açma ve çalışma ruhsatının 11 Ağustos 2020'de Beşiktaş Belediyesi'nden alındı.

Anadolu Ajansı'nın bilgilerini paylaştığı ön bilirkişi raporunda, söz konusu gece kulübü için 11 Ağustos 2020'de Beşiktaş Belediyesi'nden Three Brothers Turizm Organizasyon Menajerlik A.Ş. adına 500 metrekarelik kullanım alanına sahip alkollü-lokanta olarak alınan iş yeri açma ve çalışma ruhsatının adresinin, Gayrettepe Mahallesi Yıldız Posta Caddesi Sinan Pasajı Buharalı Han numara 38/20 olduğunun tespit edildi. 

Raporda ayrıca 14 Kasım 2018'de Beşiktaş Belediyesi'nden yine aynı şirket adına alınan ve bin 525 metrekarelik kullanım alanı diskotek olan iş yeri açma ve çalışma ruhsatının adresi ise Gayrettepe Mahallesi Yıldız Posta Caddesi Sinan Pasajı Buharalı Han numara 38/26.

İşletme ruhsatı nasıl verildi?

soL ilk gün yaptığı araştırmalarda gece kulübünün işletme ruhsatının 1987 yılında alındığını, 2018 yılında da yenilendiğini ortaya çıkarmıştı. Birçok güvenlik önleminin alınmadığı mekana işletme ruhsatının nasıl verildiği hâlâ merak konusu. Bu konu büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi ve itfaiyenin sorumluluğunda. Kulübe işletme ruhsatının itfaiye raporu olmadan verildiği de iddialar arasında.

Beşiktaş Belediyesi, neredeyse tamamı yenilenen mekan için tadilat ruhsatı talebinde bulunulmadığını dolayısıyla inşaat faaliyetlerinin izinsiz yürütüldüğünü açıklamıştı.

8 kişi tutuklandı, 3 kişi serbest

29 işçinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 kişiden 2'si savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakılmış, 9'u tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Sulh ceza hakimliğindeki işlemleri tamamlanan 9 kişiden 8'i tutuklanırken, 1'i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında, işyerinin mesul müdürü İ.Ş. (65), işyerinin ortakları M.M.C. (45), Ş.Ş. (50) ve F.D, muhasebeci S.A. (39), işletme müdürü A.A.P. (26), tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E. (47), metal işleri firma sahibi Ç.A. (43) ve mobilyacı E.E. (40) gözaltına alınmış, E.E. emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Çalışmalar kapsamında işyeri teknik servis sorumlusu İ.B, iş kazasından suç kaydı bulunan sahne yapımı firması sahibi D.Ç ve sahne yapımı teknik servis firması sahibi S.Ç. de gözaltına alınmıştı.

Bu haber 264 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
EGOD’dan İzmir Uluslararası İş Dünyası Sempozyumu
EGOD’dan İzmir Uluslararası İş Dünyası Sempozyumu
Erdoğan'ın ABD ziyareti: Beyaz Saray 'yorumsuz', kulisler 'ümitli'
Erdoğan'ın ABD ziyareti: Beyaz Saray 'yorumsuz', kulisler 'ümitli'

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()