Erdoğan, "Afrika'da kapısı çalınmadık dost, yarası sarılmadık gönül, iş birliği yapılmadık ülke bırakmıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika kıtasında yapılan yatırımlara ilişkin, "İş adamlarımızın kurduğu fabrikalar, üretim tesisleri, ticari mekanizmalar on binlerce Afrikalı kardeşlerimize istihdam imkânı sunuyor. Bugün Afrika'da havalimanlarından limanlara, kamu binalarından yollara, tünellere kadar birçok yatırımın altında Türk müteahhitlerinin imzası var. Türk firmaları kıta genelinde toplam değeri 70 milyar doları aşan 1.150'den fazla projeyi üstlendiler" dedi.

23 Ekim 2021 - 14:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuştu. Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

AFRİKA’DA DURUM NEDİR NE DEĞİLDİR, KONUŞTUK: “Afrika’yı gezdik, dolaştık ve Afrika’nın liderleriyle bir araya geldik. Afrika’da durum nedir ne değildir, bunları konuştuk ve şimdi de buradayız. Ticaret Bakanlığı’mıza, Dışişleri Bakanlığı’mıza ve Afrika Birliği Sekretaryası’na forumun düzenlenmesi noktasında gösterdikleri çabalar dolasıyla teşekkür ediyorum.

YATIRIM FIRSATLARI ELE ALINDI: Dün ve bugün yapılan oturumlarda enerjiden tarıma, sağlıktan bankacılık sistemine ve inovasyona kadar birçok alanda karşılıklı yatırım fırsatları ele alındı. Türkiye ile kıta ülkeleri arasında potansiyeli harekete geçirecek politika önerileri, foruma katılan yetkin isimler tarafından paylaşıldı. İş birliğimizin güçlü yönlerinin yanı sıra üzerinde hep birlikte çalışmamız gereken başlıklar da forum çerçevesinde tartışıldı, değerlendirildi.

İŞ BİRLİĞİ YAPILMADIK ÜLKE BIRAKMIYORUZ: Afrika’da kapısı çalınmadık dost, yarası sarılmadık gönül, iş birliği yapılmadık ülke bırakmıyoruz. Afrika halklarının da ülkemize ve milletimize aynı samimiyetle yaklaştığını görmekten de ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Ülke olarak biz adım atınca Afrikalı siyasetçiler çok daha büyük bir hüsnü kabulle aynen burada görüldüğü gibi buna karşılık veriyorlar.

ANLAMLI BİR NİŞANESİ OLDU: Kıymetli eşim Emine Erdoğan’ın Afrika seyahatlerinde edindiği izlenim ve hatıralarını içeren ‘Afrika Ziyaretlerim’ kitabı da bizim bu muhteşem coğrafyaya bağlığımızın anlamlı bir nişanesi oldu. Türkçeye ve Türk kültürüne yönelik ilginin Afrikalı dostlar arasında arttığını görmek bizi ayrıca mutlu etti.

TÜRK FİRMALARI 70 MİLYAR DOLARI AŞAN 1.150'DEN FAZLA PROJEYİ ÜSTLENDİLER: İş adamlarımızın kurduğu fabrikalar, üretim tesisleri, ticari mekanizmalar on binlerce Afrikalı kardeşlerimize istihdam imkânı sunuyor. Bugün Afrika'da havalimanlarından limanlara, kamu binalarından yollara, tünellere kadar birçok yatırımın altında Türk müteahhitlerinin imzası var. Türk firmaları kıta genelinde toplam değeri 70 milyar doları aşan 1.150'den fazla projeyi üstlendiler. Kıta çapındaki yatırımlarımızın değeri de 6 milyar doları aşmış durumda. Bölge ile toplam ticaretimiz 2003 yılındaki 5,4 milyar dolar seviyesinden 2020 yılı sonunda 25,3 milyar dolara yükseldi. Hedefimiz, bu hacmi önce 50 milyar dolara, bilahare 75 milyar dolara taşımaktır.

TÜRKÇEMİZDE ‘AZ VEREN CANDAN ÇOK VEREN MALDAN’ DİYORUZ: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Afrika Bölge Ofisi verilerine göre; bugüne kadar yaklaşık 6 milyonu aşkın Afrikalı dostumuz bu hastalığa yakalanmıştır. Bu vesile ile salgında hayatını kaybeden Afrikalı kardeşlerimiz için bir kez daha taziyelerimi sunuyorum. Bir Afrika atasözünde ‘hayırseverlik varlıktan değil, kalptendir’ deniyor. Biz de güzel Türkçemizde ‘az veren candan çok veren maldan’ diyoruz. Bu anlayışla salgın sürecinde vatandaşlarımıza en iyi sağlık hizmetini sunarken elimizdeki imkanları Afrikalı kardeşlerimizle de paylaştık.

AŞI MESELESİNDE DE ÖRNEK BİR TUTUM SERGİLEYECEĞİZ: Tıbbi teçhizat ve malzeme desteğinde bulunduğumuz devletlerin arasında 44 Afrika ülkesi de yer alıyor. Yerli ve milli solunum cihazlarımızın, maske ve tulumların Afrika'nın virüsle mücadelesine yaptığı katkıları görmekten memnuniyet duyuyoruz. İnşallah onay aşamalarından sonra Türkovac aşımızın da kullanıma girmesiyle aşı meselesinde de örnek bir tutum sergileyeceğiz.”

ANKA

Bu haber 413 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Genç İZİKAD Eğitim Kampı Ege Teknopark’ta yapıldı
Genç İZİKAD Eğitim Kampı Ege Teknopark’ta yapıldı
Başkan Mutlu: Konak’a somut işler yapmaya geldim
Başkan Mutlu: Konak’a somut işler yapmaya geldim

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()