Emekliler temmuz zammını bekliyor: 12 bin lira artı seyyanen zam talebi!

Memur ve emeklilerin gözü temmuz ayında yapılacak zam oranında. Emeklilerin zor şartlardan geçtiğini söyleyen Tüm Emekliler Sendikası eski MYK üyesi ve Konak Şube temsilcilerinden İbrahim Yılmaz, süreci ve taleplerini anlattı.

24 Nisan 2023 - 15:41

Ege Telgraf'ın haberine göre Milyonlarca memur ve emeklinin gözü kulağı temmuz ayında yapılacak zam oranında. Yılın ilk 6 ayındaki enflasyon oranı zammı belirleyecek. Hükümet zam oranlarına refah payı da eklerse hem SSK ve Bağ-Kur emeklisi hem memur ile memur emeklisinin zam oranı netleşecek. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüm Emekliler Sendikası eski MYK üyesi ve Konak Şubesi Temsilcilerinden İbrahim Yıldız, süreçte yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Emeklilerin verilecek kararı beklediğini söyleyen Yılmaz, sandığı da işaret etti.

Emeklilerin ekonomik krizden en fazla mağdur olan kesim olduğunu belirterek açıklamalarına başlayan Yılmaz, “Pazara, manava gidemez olduk. Son yapılan 7 bin 500 liralık zammı bile emeklilerimiz yaşayamadı. 5 bin 500 lira maaş ile insanlar uzun süre geçinmeye çalıştı. Oysa artık ev kiraları bile 5 bin ila 7 bin lira arasında. Artık sağlık hizmeti de alamıyoruz. Hastanelerde kuyrukların bittiğini söylüyorlar ama şimdi kuyruklar evde… Emeklimiz telefonun başında oturmuş, saatlerce hastaneden randevu almaya çalışıyor. Ben, aylardan beri randevu alamıyorum. Randevu alıp hastaneye gittikten sonra da ay sonunda emekli maaşının 3’te 1’i sağlık hizmetlerine gidiyor. Yıllardır, iki kişinin dudağı arasında emekliye yapılan zammı reddediyoruz. Emekliler toplu sözleşme masasında olmalı. İşçi sendikaları bizi artık temsil etmemeli, biz kendi hakkımızı kendimiz savunmalıyız. 17 milyon emekliyiz ama masada biz yokuz. Emekliler, yaşam koşullarını, hangi ücretle, nasıl geçineceğini kendi yaptığı pazarlıkla belirleyebilmeli. Ancak o zaman emeklilerimiz, huzura, rahata kavuşur. Bu nedenle bir an önce statü yasasının çıkması gerekiyor. Statü yasası çıkarsa o masada biz de yerimizi alacağız” dedi.

“BİR ŞEY ALMAKTAN ÇOKTAN VAZGEÇTİK”

“68 yaşındayım, ilk defa soğanın 28 lira olduğunu gördüm” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Yılmaz, “60 ila 70 yıldır yaşamadıklarımızı şu iki yılda yaşadık. Biz zamanımızda aldığımız maaşlarla rahat bir hayat yaşıyorduk. Kıdem tazminatlarımızla ev alabiliyorduk. Şimdi emekliler bırakın ev almayı anca borçlarını ödüyor. Çoğu kişi de borçlarını ödemek için emekli olmak istiyor. Emekliler bir şey almaktan çoktan vazgeçti” diye konuştu.

‘HERKESE EŞİT ZAM’ ÇAĞRISI

Emekli maaşlarına seyyanen zam yapılması gerektiğinin de altını çizen Yılmaz, şunları aktardı: “Herkese eşit zam yapılmalı, bir denge kurulmalı. En düşük emekli maaşı 12 bin lira olmalı ve onun üzerine de zam yapılmalı. Örneğin, tüm emekliye 5 bin lira zam yapılmalı. Yüzdelik zam yaptığınızda makas giderek açılıyor. Emekli maaşlarını 12 bin liraya getirmeli, ondan sonra da herkese eşit olarak seyyanen artış yapılmalı. O zaman o aradaki uçurum da eşit kalır. Kimse mağdur olmaz.”

Son olarak 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimlerle ilgili de konuşan Yılmaz, “Lütfen emekliyi görmeyenleri 14 Mayıs’ta siz de görmeyin. Emekliyi bugüne kadar ciddiye almayanları siz de ciddiye almayın. Kimse bize bugün var yarın yokmuşuz gibi bakmasın, 14 Mayıs’ta biz de sandığa geliyoruz. Bunun hesabını mutlaka soracağız” diye konuştu.

Bu haber 210 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
IBAN ile ödemelere ağır cezalar gündemde
IBAN ile ödemelere ağır cezalar gündemde
Peyzaj mimarlarından Karşıyaka’ya hatıra ormanı
Peyzaj mimarlarından Karşıyaka’ya hatıra ormanı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()