Milli Eğitim Bakanlığı, okul güvenlik protokollerinde köklü bir değişikliğe giderek kurumları bulundukları konum ve çevresel faktörlere göre sınıflandırdı. Bakan Yusuf Tekin, güvenlik önlemlerinin okulların fiziki şartları ve risk haritaları dikkate alınarak belirleneceğini duyurdu. Bu kapsamda bazı okullarda turnike sistemi devreye alınırken, yüksek riskli bölgelerde sürekli polis görevlendirilmesi ve bahçe görevlisi istihdamı gibi farklı uygulamalar hayata geçirilecek.
Tekin, güvenlik kameraları ve acil durum butonlarının yanı sıra, okulların yakın çevresindeki iş yerleri veya hastaneler gibi unsurların da değerlendirme sürecinde etkili olacağını ifade etti. Tüm okullara aynı güvenlik altyapısının kurulmasının doğru bulunmadığı vurgulanan yeni dönemde, ihtiyaç duyulan kurumlarda teknolojik ve fiziki tedbirler kademeli olarak uygulanacak.
Bakan Tekin, okul güvenliği ve eğitim sistemindeki diğer gelişmelere ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Okulların konumları ve risk durumlarına göre kategorize edildi. Bazı okullarda turnike sistemi kurulacağını, sürekli polis bulunması gereken kurumların da tespit edildiğini söyleyebilirim. Güvenlik kameralarından acil durum butonlarına kadar kapsamlı tedbirler hayata geçirilecek.”
“Her okula aynı güvenlik uygulamasının getirilmeyeceğini vurgulamak isterim. Okulun bulunduğu bölge, çevresindeki iş yerleri ve hastaneler gibi fiziki koşullar dikkate alınacak. Turnike sisteminin tüm okullara kurulmasının doğru olmayacağını belirtiyoruz, hangi okullarda bu uygulamaya ihtiyaç duyulduğu belirlenecek.”
Ortak sınavlar yapay zeka ile denetlenecek, Meta'ya dava hazırlığı
Eğitimde ölçme ve değerlendirme süreçlerinde de yeni düzenlemeler yapan Bakanlık, ortak yazılı sınav uygulamalarını yapay zeka destekli sistemlerle takip edecek. Özel okullarda üniversiteye geçişte kullanılan ortaöğretim başarı puanlarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Tekin, pilot uygulamanın ikinci yılında verilerin Bakanlık Yönetim Sistemi üzerinden analiz edileceğini bildirdi. Sorun tespit edilen okullar hakkında gerekli idari işlemlerin başlatılacağı belirtildi.
Dijital platformların çocuklar üzerindeki etkisine yönelik hukuki adımlara da değinen Tekin, Meta şirketlerine karşı hazırlanan dava dilekçesinin tamamlandığını açıkladı. Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çatı şirketi Meta'yı hedef alan davaların ardından diğer dijital platformların da mercek altına alınabileceği sinyalini verdi.
Öğretmen yetiştirme sürecinde ise takvim netleşti. Öğretmen Akademisi'ne kabul edilecek öğretmen sayısının belli olmasının ardından Akademi Giriş Sınavı'nın 8 Mayıs 2027 tarihinde yapılacağı duyuruldu.