Büyükşehir'de yoğun meclis maratonu: Suya yüzde 15 daha zam yapıldı

1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere su tarifelerine yüzde 15 zam geldi.

11 Mayıs 2022 - 23:58

Gerçek Haberci'nin haberine göre İZSU’nun geçtiğimiz aylarda aldığı karara göre her ay ÜFE oranında zamlanan İzmir’deki su tarifesine bir zam daha geldi. 1 Temmuz tarihinden itibaren yüzde 15 zam yapıldı. Yoğun geçen 3 saatlik meclis maratonunda AK Parti kanadından sert eleştiriler geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir Körfez’inden aldığı su örneğini meclise getirdi ve video ile alınan yeri aktardı. Hızal, “Bu su, Tunç Soyer’in yüzme hayali beslediği körfezden alındı. Bu kapağı açtığımda İzmir’de yaşanan koku probleminin nereden geldiğini net bir şekilde görülecektir; ama ben açmayacağım” dedi.
Aydın, “İZSU’nun eli İzmir’in her sokağına girdi”
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, İZSU atık su ve içme suyu konusunda büyük gayret gösterdiğini belirterek, “İçinde bulunduğumuz küresel salgın ve iklim krizi göz önünde bulundurulduğunda İZSU hizmetleri ve yatırımları daha da önem kazandı. İZSU’nun eli İzmir’in hemen hemen her sokağına girdi. Yaklaşık 2 milyon abonenin musluğundan su akmasını sağlayan İZSU atık su arıtma konusunda da büyük bir çaba sarf ediyor. Geri baktığımızda… 2004 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet sınırları metropol olarak tanımlanan 9 ilçe olarak tanımlanıyordu. İZSU, bu ilçelerde altyapı yatırımlarını sürdürüyordu ve verimli bir hizmet aşamasına girmişti. Ancak 2004 yılında yürürlüğe giren yasayla birlikte hizmet sınır 5 kat büyüdü. Bu bir ihtiyaçtan değil, o dönemki siyasi anlayışla seçime yönelik yapılan hamlelerdi. İZSU 30 ilçeye hizmet vermekten şikâyetçi değil. Sorun bu görev verilirken bu yetki için gerekli destek sağlanmadı” dedi.
“İZSU, bütün yatırımlarını yeraltında yapıyor”
Kentin yeterince su ihtiyacına sahip olmaması nedeniyle alternatif su kaynaklarına başvurulduğunu kaydeden Aydın, şunları söyledi:
“2021 yılında 87 içme suyu kuyusu açıldı. Önümüzdeki süreçte ve yaşadığımız süreçte iklim krizi çok önemli. Bu krizin yarattığı bazı sorunlarla karşı karşıyayız. Bunlar; kuraklık ve içme suyu temini. İZSU, TÜİK verilerine göre AB standartlarında atık su arıtma tesisi konusunda Türkiye’de lider durumundadır. İzmir gibi bir metropolün karşılaştığı en önemli sorunlardan biri de su kaynaklarının korunması. 2021 yılında sürdürülen artıma tesislerine ilişkin çalışmalar 2022 yılında da devam edecek ve arıtma tesis olmayan yer kalmaması hedefine de ulaşılacak. İZSU, bütün yatırımlarını yeraltında yapıyor. Yani şaşaalı açılışlarda duyurulacak şeyler değil bunlar. Bu yıl içinde 600 kilometrelik hatta temizlik çalışması yapıldı. İzmir Körfezi’nin temizliği ve daha temiz bir İzmir Körfezi için İZSU büyük çaba sarf ediyor. Unutulmamalıdır ki Körfez’in temiz tutulması ve temizlenmesi Büyükşehir’in yetkisinde değil.”
Hızal, “Büyükşehir, yükü İzmirlilere yıktı”
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İZSU’nun her ay ÜFE’ye göre yaptığı zammı eleştirerek, “İZSU, su fiyatları konusunda her zaman kolaycılığa yaslanmış bir kuruluş. Özelikle son dönemde uluslararası düzeyde enerjide yaşanan dalgalanmalar ülkemize de yansıdı. Ve İZSU bunun üzerinden en kolaycı yöntemle fiyat artışı yaparak bütün yükü İzmirlilerin üstüne yıktı. Peki İZSU’nun sadece girdi maliyetleri attı diye zam yapılması gerekiyor mu? İZSU’nun başarısız performansının hiç mi etkisi yok? İZSU 2021 yılında 306 milyon metreküp su üretmiş. Bu suyun yüzde 45’i yüzeysel sulardan elde edilmiş. Yüzde 55,2’i yeraltı sularından Aslında sadece bu tablo bile işin vahametini gösteriyor. İzmir’in en önemli su kaynaklarından biri olan ve şu an dinlenemeye alınan Sarıkız kuyuları Manisa’da. Gölmarmara’nın kurumasının sebebi de bu kuyulardır. DSİ tarafından size verilen barajların isale hatlarını yaparsanız zararınız daha az olur. Ama bundan öte aha büyük bir sıkıntı var. Sizin ürettiğiniz 306 milyon metreküp suyun 86 milyon metreküpü yani 860 milyon TL dağa taşa akıyor. Bunun maliyeti İZSU’nun 1 yıllık yatırım bedeli kadar. Temel sorun İZSU’nun yeteri miktarda yatırım yaparak su meselesinde gerekli altyapı çalışmalarını yapamaması ve beceriksizliği” açıklamasını yaptı.
“Soyer, bence o körfezde yüzmesin”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 2019 yılında 3 yılda körfezde yüzeceğini söylemesine işaret eden Hızal, “2 yıl içinde 174 km yağmur suyu hattı yapacaklarını da söylemişti. Ondan 1 yıl sonra da ‘Karataş ve Karşıyaka’da plaj yapacağız, mavi bayrağı göndere asacağız. Körfez’i temizleyeceğiz, Konak’tan Karşıyaka’ya yüzeceğim’ demişti. Az önce gösterdiğim Su, Sayın Soyer’in yüzmek istediği körfezin suyu, bence yüzmesin. Geldiğimiz noktada Körfez’in durumu ortada. Zaman daraldıkça söylem değişikliğine gidildi. Baktılar ki sorunu çözemeyecekler hedefi başka noktalara yönlendirdiler. Bir sabah baktık ki Körfez kirliliğinin nedeni Gediz dediler. Gediz’in çıkış noktası dış körfezdir. İç körfez, İzmir’deki sorunlar nedeniyle kirlendi” ifadelerini kullandı.
Hızal, “Yeterli çalışmalar yapmadığınız için maliyetleriniz artıyor”
Hızal, zamlar için elektrik maliyetlerinin artması gerekçe gösterildiğini aktararak, “2021 yılında İZSU, yenilenebilir enerji konusunda neler yaptı? Samimiyetle hareket edin. Sadece birilerini etkilemek için ‘Biz burada RES yapılmasına izin vermeyeceğiz’ demeyin. Çünkü ilerde siz de bunu yapmak zorunda kalacaksınız. O zaman sizin çevre konusunda çok hassas olan milletvekiliniz Murat Bakan aleyhinizde imza toplayabilir. Siz elektrik üretimi için yeterli çalışmaları yapmadığınız için girdi maiyetleriniz artıyor” görüşünü aktardı.

ŞAHİN: VATANDAŞLAR KOKUDAN ŞİKAYET EDİYORLAR
Hazırlanan rapor teknik verilerden oluşuyor, vatandaşlarımızın anlayabileceği şekilde değil. Hizmet noktasında bu veriler ışığında İBB, öngörülerini ortaya koymuştur. Sabaha kadar bu veriler konuşulsa da İzmirliler aldığı veya almadığı hizmetler üzerinden bir değerlendirme yapar İzmir bir köy durumuna geldi. Alt yapı yetersizlikleri, kentsel dönüşüm ve deprem, kötü koku, trafik, otopark ve hepsinden önemlisi plansızlık İzmirli Hemşerilerimizin canına tak etmiştir. İnsanlar bize kesin hesapta neyin yazdığın sormuyor. Kokudan balkona çıkamayıp pencere açamadıklarını, çukurlar yüzünden yaşadıkları sorunları anlatıyorlar. Yağmur mevsimini geçtik ama her yağmurda bu çile ne zaman bitecek diyorlar. Bugüne kadar ayrıştırılan yağmur suyu kanalı yaklaşık bin km toplamda ayrıştırılması gereken yağmur suyu kanalı 6 bin km. Çok şey söylenebilir. İzmir’de yapılan şeyler var ancak çok eksik var. İzmir’in çok hizmete ihtiyacı var. İzmirli hemşerilerimizin anlayacağı şekilde kesin hesabı somut olarak özetledik. Bu yönetim anlayışıyla devam ettiğiniz sürece 2024’te İzmirli kardeşlerimizin sandıkta sizin kesin hesabınızı Allah’ın izni ile göreceğine inanıyoruz” dedi.
Soyer, “Ben bu körfezde yüzeceğim hayalim var”
Son olarak gelen eleştirilerden sonra konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Özgür Bey'in konuşması beni büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. Not almak için sabırsızlanmıştım ancak 1 sayfayı dolduramadım. Tunç Soyer'in performansını konuşacağız dedi ben zaten kendi performansımı genelde beğenmem; ama Özgür Bey'in performansını hiç beğenmedim. Körfezi siz temizleyeceksiniz dedi Özgür Bey. Siz kimsiniz biz kimiz? Ben bu körfezde yüzeceğim. Benim yüzme hayalim var.  İzmir'in su kaynaklarını yönetmek ile ilgili başarısını ölçmek için meclisimizin 2019'da oy birliği ile geçirdiği maddenin önemli olduğunu düşünüyorum. Her gün teyit edilen kontrol edilen bir su akıyor çeşmelerimizden, gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Suyu hanelerden arıtma tesislerine ulaşması için gerekli alt yapıyı yapıyoruz. Suyun doğadaki dengesini korumak için derelerin döngüsünü sağlamak ve su kalitesini korumak için çalışıyoruz” dedi.
“Kiraz merkezde 150 kilometre içme suyu hattı yapıyoruz”
2021 yılında ayrıştırma ve taşkınları önlem kapsamında 11 kilometrelik derede ıslah çalışmasını yapıldığını belirten Soyer, “Kent genelinde hizmet veren yağmur suyu hatlarında bakım çalışmaları yaptık. Bu çalışmalarımızı kararlılık ile devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıllarda Büyükşehir’e sonradan bağlanan ilçelerimize büyük içme suyu yatırımları yapıldı. Tüm bunları ülkemizin ekonomik politikalarında öngörülemez bir süreçte sürüklenirken yaptık. TÜİK verilerine göre bile her ay farklı tablo ile karşılaşıyoruz. 100 birim ile gerçekleştirdiğimiz bir projenin bir ay sonraki miktarı 130 birime çıkıyor. Özgür Bey fiyat dalgalanmaları diyor ancak fiyat dalgalanmaları varsa burada şampiyon biziz. Özgür Bey en kolay yöntemi yani zammı seçtiğiniz dedi... Benim aklıma başka bir şey geldi, o daha kolay; Darphane yapacağız.  En sorunlu ilçelerimizden biri olan Kiraz merkezde 150 kilometre içme suyu hattı yapıyoruz. Özgür bey 86 milyon metreküp daha taşa akıyor dedi... Sanki bu sadece İzmir'de oluyor. 25 yıl AK belediyecilik Ankara'da yüzde 25” diye konuştu.
“O barajın tabanı delikti, su tutamıyordu şimdi de tüneli çatlak”
DSİ'nin yaptığı Gördes Barajı’yla ilgili ‘İzmir'in suyu yoktu suyu biz getirdik’ gibi söylemler olduğuna dikkat çeken Soyer şunları söyledi:
“Bu barajın tabanı delikti ve su tutamıyordu. Şimdi tüneli de çatlak. Bu baraj en yüksek doluluk oranına yüzde 4 ile ulaşmış barajın tabanı delik, tüneli çatlak. DSİ İzmir'e su veremiyor ancak parasını almaya devam ediyor.  Eğer Gördes su tutabilseydi ve DSİ'nin taaddüt ettiği rakamlar olsaydı, 2011-2019 yılları arasında 649 milyon metreküp su musluklardan akabilecekti. DSİ sadece 189 milyon metreküp su verebildi. Özetle barajı DSİ yapıyor, parasını İzmir ödüyor. Bu ülkede kamu zararı aranıyorsa meşhur Gördes barajı kamu zararına neden olan en hazin yatırımdır. Milyarlarca lira ve doğamızın heba olmasına neden olmuştur.”
“Emin olun bu memleketin oligarkları var”
Soyer, enerji arz güvenliği için kaynak çeşitlendirmesini sağlamak İZSU’nun enerji stratejisinin ana hedeflerinden biri olduğunun altını çizerek “Emin olun bu memleketin oligarkları var. Enerji arz güvenliği için kaynak çeşitlendirmesini sağlamak İZSU’nun enerji stratejisinin ana hedeflerinden biri. Yıllık 400 milyon kilowatt enerji tüketimi olan İZSU, 2023 yılı sonuna kadar yüzde 15 enerji tasarrufu hedefi ile yıllık 60 milyon kilowatt enerji tasarrufu yapmayı, 2025 yılı sonuna kadar toplam tüketimin yüzde 31’ini yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlamayı hedefliyor. Enerji izin süreçleri devam eden ve 2022 yılında yapımlarının tamamlanması planlanan santrallerden elde edilecek enerji ile İZSU’nun yıllık kazancı 30 milyon lira olacak. İZSU yasa gereği giderlerini su satışından sağlamak durumunda olan bir kurum. Yani suyun fiyatlandırmasını ülkenin ekonomik koşulları doğrultusunda yapmak zorunda. Fakat bir yandan da sosyal belediyecilik anlayışını hizmetlerimize yansıtmayı sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.
 

Bu haber 353 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tugay: “İzmir Kentsel Gıda Stratejisi Belgesi'yle bu sürecin parçası olacağız”
Tugay: “İzmir Kentsel Gıda Stratejisi Belgesi'yle bu sürecin...
Kılıç, “Anayasaya aykırı koltukta anayasa yazılmaz”
Kılıç, “Anayasaya aykırı koltukta anayasa yazılmaz”

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()