"Bir sabah Kültürpark binalarla dolu olmasın diye…"

İzmir Büyükşehir Belediyesi yıllardır kangrene dönüşmüş olan “Kültürpark” konusunu bugün gerçekleştireceği oturumda gündemine alacak. Başkan Tunç Soyer’in ajandasındaki en önemli başlıklardan olan ve 31 Mart 2019 seçimlerinden sonra üzerinde durduğu konunun çözüm yöntemlerine özellikle Kültürpark Platformu bileşenlerinden tepkiler var.

08 Şubat 2021 - 11:03 - Güncelleme: 08 Şubat 2021 - 14:15

Ege Politik - Kültürpark Platformu, İzmir’de 6 yıldır bir mücadele sürdürülüyor. Kentin en önemli belleklerinden birisi olan Kültürpark’ı ‘herkesin olan, kimsenin olmayan’ bu kent parkını geleceğe  nasıl taşımalı, koruma amaçlı imar planı, kültürpark alan yönetimi, kültür park meclisinin oluşması gibi talepleri hayata geçirmek öncelikli hedefleri arasında.

Platform üyelerinden olan Altan Köse gazetemize yaptığı açıklamada tepkilerini şöyle dile getirdi:

“Bugün akşam saatlerinde Belediye Meclisi’nden geçecek olan kararla İzmir’in ve Türkiye’nin belleğine önemli katkılar koymuş, kollektif müşterekler  üretilmiş Kültürpark’ın geleceğine ipotek konulacak. Kültürpark’ta inşaat alanları ve restorasyon adı altında var olan tüm binaların yıkılıp yeniden yapılması ve kapıların elden geçirilme ile kentin merkezindeki özgürlük vahasını  sermayeye açan bir karar alınacak.

Doğal ve tarihi sit alanı olan Kültürpark  için koruma amaçlı imar planı oluşturarak yol haritasını belirlemek adına fiziki yapısını kayıt altına almak, tecil ve tespitlerini oluşturmak için son 2-3 yılda yapılan bir çalışma ile bir süreç oluşturuldu. Ama ne yazık ki belediye bu dönemi  ne şeffaf bir şekilde yürütmüş nede katılımcı bir yaklaşımla şehrin tüm unsurlarıyla fikir almış planlanmıştır.”

Katılımcılıktan uzak yöntemlerle oluşturulan  planın oluşturulmasında Belediye’yi deprem ve  pandemi gibi felaketler, hatta binasız kalıp Kültürpark’a taşınmanın bile durduramadığını dile getiren Köse sermaye adına dile getirdikleri talepler konusunda ısrarcı olmalarını engellemediğini ifade etti.

İlk defa  bir planda ne için olduğu bilinmeyen bir inşaat hakkı olduğunu dile getiren Köse Behçet Uz’un’ halk okulu olsun’ misyonu karşısında Gaziemir fuar alanı varken hala Kültürpark’ın ticari fuarlara yönelik düzenlenmeye çalışılması,  inatla inşaat hakkından vazgeçmeyen, beton ve bina yapımı için raporu aceleye getirip bu alana bina yapmak ısrarını sürdüren bir tavrın söz konusu olduğunu belirtti.

Toplumdan ve demokratik kitle örgütlerinden gelen talepleri  ‘Yaparız, önce plan çıksın. Plan notlarına ekleriz, eklere koyarız’ gibi oyalamaya dönük hamlelerle geçiştirildiğini de söyleyen Altan Köse ticari fuarlar ve inşaat hakkından, betondan geçmemelerinin nasıl sonuçlar doğuracağıyla ilgili hiç bir bilgi alamadıklarını da söylerken herkesin yıllar içinde canlı çeşitliliği yaratmak için çabaladığı bu alan için gerek ticari fuarların gerekse de inşaat ve betonun yıkıcı etkileri göz ardı edildiğini sözlerine ekledi.

Yarın, öbür gün değil ama bir sabah uyandığımızda Kültürpark gökyüzüne yükselen binalarla dolu olacağını iddia eden Köse kuruluşundan bugüne ve yarına halk okulu işlevi üstlenmesi beklenen, geçmiş toplumsal bellek ve kent hafızasının  gelecek kuşaklara aktarılacağı bu alan için toplumsal müştereklerin çoğaltılması gerekliliğini ifade ederek  Kültürpark’ın toplumsal yaşam alanı, dünya parkı, kent parkı olarak gelecek kuşaklara miras olması gerekliliğinin de altını çizdi. Bütün gerekçelerini İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla paylaştıklarını dile getiren Kültürkpark Platfomu üyesi Altan Köse bu gerekçelerle, oluşacak sonucu engellemek için Kültürpark’ta inşaat rantına hayır dediklerini de sözlerine ekledi.

 

Bu haber 13481 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Hatice Mertol
    3 yıl önce
    Bizler izmir liyiz kültürpark bizin bebekliğimiz çocukluğumuz gençlik heyecanimız yasliliğimizdada anilarimizı yasatacagimiz nefesimiz ciğerlerimiz biz beton yığıni istemiyoruz biz kulturparkin korunup gelistirilip ayni guzellikte gelecek kusaklarimiza taşinmasinı istiyoruz KÜLTÜRPARKA DOKUNMAYIN CİĞERİMİZİ SOKMEYIN ÖLMEDEN GÖMMEYIN BİZ IZMİRLİLERİ İZMİR İ ....
  • Faik Alper Sökmen
    3 yıl önce
    Kültürpark\'ı bile Rantpark\'a çevirmek isteyen hırs var memlekette. Kim nasıl dur diyecek bu hırsa? Güya çevreci CHP\'li başkanı Tunç Soyer de Rantpark hayaline kapılmış. Onun \"İzmir Aşkı\" da \"Rant Aşkına\" dönüşmüş korkarım. Kültürpark ranta kurban giderse İzmir de gider.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
Karşıyakalı çocuklar 2. El Pazarı’nda bir araya geldi
Karşıyakalı çocuklar 2. El Pazarı’nda bir araya geldi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()