Ege Politik Yerel Yönetimler Türeli: KYK kredisi öğrencinin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak

Türeli: KYK kredisi öğrencinin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, yurt kapasitesinin yetersizliğini ve kredi tutarlarının enflasyon karşısında eridiğini belirterek acil çözüm çağrısı yaptı.

Türeli: KYK kredisi öğrencinin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte üniversite öğrencilerinin karşılaştığı ekonomik ve sosyal sorunlara ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Türeli, milyonlarca gencin derinleşen bir geçim kriziyle mücadele ettiğini vurgulayarak, barınma ve yaşam maliyetlerindeki artışın eğitim hakkını tehdit altına aldığını belirtti.

Açıklamada, örgün öğretimde 4 milyondan fazla öğrencinin eğitim gördüğüne ancak devlet yurtlarının toplam kapasitesinin sadece 996 bin civarında kaldığına dikkat çekildi. Yetersiz yurt sayısı nedeniyle açıkta kalan gençlerin, fahiş kira bedelleri ve yüksek özel yurt ücretleri nedeniyle barınma hakkından fiilen mahrum bırakıldığı ifade edildi. Türeli, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) lisans öğrenci kredisinin 2026 yılı itibarıyla aylık 4 bin TL olarak belirlenmesinin, hızla artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında tamamen eridiğini savundu.

Kredi miktarının öğrencilerin barınma masraflarının yanı sıra dengeli gıdaya erişim, ulaşım, kitap, kırtasiye ve sosyal ihtiyaçlar gibi zaruri harcamalarını karşılamaktan uzak olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yetersiz burslar ve yüksek enflasyon sebebiyle giderek büyüyen öğrenci yoksulluğu, gençleri en temel gereksinimlerini karşılayabilmek adına güvencesiz ve ağır koşullarda çalışmak zorunda bırakmaktadır. Dersliklerde, kütüphanelerde ve laboratuvarlarda zaman geçirmesi gereken öğrencilerin çalışmak zorunda kalması, fırsat eşitliğini zedelemekte ve Anayasal bir hak olan eğitim hakkından eşit yararlanma imkânını ortadan kaldırmaktadır.”

Mezunların üçte biri ne eğitimde ne istihdamda

Türeli, üniversite yıllarında başlayan ekonomik sıkıntıların mezuniyet sonrasında da devam ettiğine işaret ederek Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine atıfta bulundu. Verilere göre, ne eğitimde ne de istihdamda olan her üç gençten birinin üniversite mezunu olduğu hatırlatıldı. Bu durumun, gençlerin mezuniyet sonrası işsizlik ve yoksulluk döngüsünden kurtulamadığını gösterdiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, ataması yapılmayan öğretmen, veteriner, mühendis ve diğer meslek gruplarından yüz binlerce mezunun, uzmanlık alanlarıyla ilgisi olmayan güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kaldığı belirtildi. AKP iktidarının politikalarının sosyal devletin yükümlülüklerini yerine getirmekten uzak olduğu eleştirisi yapılan metinde, CHP Grubu’nun çözüm önerileri sıralandı.

Rahmi Aşkın Türeli, merkezi yönetim bütçesinden eğitime ve yükseköğretime ayrılan payın artırılması gerektiğini söyledi. KYK yurt kapasitelerinin acilen yükseltilmesi, burs ve kredi tutarlarının reel yaşam maliyetlerine göre güncellenmesi ve üniversite yemekhanelerinde tüm öğrencilere günde en az bir öğün ücretsiz yemek sağlanması talep edildi.

Gençlerin nitelikli istihdama erişiminin güvence altına alınması ve atanmayı bekleyen meslek gruplarına yönelik kalıcı kadro çözümleri uygulanması gerektiğini belirten Türeli, şunları kaydetti:

“Cumhuriyet Halk Partisi olarak, gençlerimizin eğitim hakkını tüm ekonomik ve sosyal boyutlarıyla güvence altına alan politikaların kararlılıkla takipçisi ve savunucusu olmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız