Belediyeden yapılan açıklamada, vatandaşların haklı tepkisine yol açan sorunun bilincinde oldukları belirtilerek, kalıcı çözümler için sistem dönüşümüne gidildiği ve bu geçiş sürecinin sancılarının yaşandığı ifade edildi.
Karşıyaka Belediyesi konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Karşıyaka Belediyesi olarak ilçe genelinde baş gösteren ve vatandaşlarımızın haklı tepkisine yol açan çöp sorununun bilincindeyiz. Konunun teknik boyutuna geçmeden önce şunu söylemek isteriz: Çöp konusunda kalıcı çözümler üretmek adına, sistemi dönüştürücü adımlar atıyoruz. Ve bu geçiş sürecinin sancılarını yaşıyoruz!”
Alternatif planla 528 konteyner devreye alındı
Açıklamada, belediyenin çöp konusunda dışa bağlılığını ortadan kaldırmak amacıyla kendi öz kaynaklarıyla 17 yeni çöp kamyonunu hizmete aldığı kaydedildi. Bu araçlarla galvaniz çöp kutularının boşaltımında sürdürülebilir bir süreç oluşturulduğu belirtildi.
Sorunun ana kaynağı olarak ise resmi bağış yoluyla belediyeye kazandırılan ÇAÇA’ların teslimatındaki gecikmeler ve öngörülen ihaleye katılım olmaması gösterildi. Bu durumu aşmak için Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün alternatif bir plan devreye aldığı aktarıldı.
Karşıyaka Belediyesi süreci şöyle anlattı:
“Temizlik İşleri Müdürlüğümüz, alternatif bir plan olarak, ÇAÇA’lar gelene kadar geçecek süre için, yer altı çöp kutularının yanına konulmak üzere ikame çöp kutularının teminini gerçekleştirmiş, bu kapsamda Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla sipariş edilen 278 adet 800 litrelik galvaniz ve 250 adet 1100 litrelik plastik konteynerlerden teslim aldıklarını uygun noktalara yerleştirmiştir. Kalan konteynerlerin de teslim alınmasıyla, ihtiyaç duyulan tüm bölgelerde konteynerleri yerleştirme çalışmaları tamamlanacaktır. Hizmete aldığımız hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonlarımız ile bu noktalardan çöpler düzenli olarak alınmaya başlanmıştır.”
Ekim ayı sonuna kadar filo genişleyecek
Yeraltı çöp kutularının boşaltılmasında kritik rol oynayan Çok Amaçlı Çöp Araçlarının temini için çalışmaların sürdüğü bilgisi paylaşıldı. Belediyeye hibe edilen iki araçtan birinin teslim alındığı, diğerinin ise Ekim ayı sonuna kadar hizmete girmesinin beklendiği bildirildi.
Ayrıca belediye tarafından satın alınması planlanan iki yeni ÇAÇA aracı için işlemlerin son aşamaya geldiği vurgulandı. Karşıyaka Belediyesi, yaşanan aksaklıkların kalıcı biçimde giderilmesi için araç ve ekipman kapasitesini artırmaya, konteyner altyapısını yenilemeye ve hizmet organizasyonunu güçlendirmeye devam edeceğini belirtti.