Ege Politik Kültür Sanat Denizli turizminde rota değişti: Asya’nın yerini Avrupa ve Amerika aldı

Denizli turizminde rota değişti: Asya’nın yerini Avrupa ve Amerika aldı

Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serkan Bertan’ın 2014-2025 verilerini incelediği araştırması, Denizli’nin turist profilinde köklü bir dönüşüm yaşandığını ve batılı ziyaretçilerin kente ilgisinin hızla arttığını gözler önüne serdi.

Denizli turizminde rota değişti: Asya’nın yerini Avrupa ve Amerika aldı

Denizli turizminin son on bir yıllık gelişimini mercek altına alan Prof. Dr. Serkan Bertan, kente gelen yabancı ziyaretçi haritasında önemli bir kırılma yaşandığını belirtti. 2014-2025 dönemini kapsayan analizler, geleneksel olarak Asya merkezli olan turist trafiğinin, yerini Avrupa ve Amerika kıtasından gelen ziyaretçilere bıraktığını ortaya koyuyor.

Turist profilindeki büyük değişim

Geçmiş yıllarda özellikle Kuzeydoğu Asya ülkelerinin domine ettiği Denizli turizminde, 2019 yılından bu yana ciddi bir dengelenme süreci yaşandı. Çin, Tayvan, Japonya ve Güney Kore’nin toplam ziyaretçi payı yüzde 69 seviyelerinden yüzde 38’lere kadar geriledi. Buna karşın, İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin toplam payı yüzde 8’den yüzde 28’e, Amerika kıtasının payı ise yüzde 8’den yüzde 17’ye yükseldi. 2025 yılı verilerine göre Güney Kore, Çin ve İtalya kente en çok turist gönderen ilk üç ülke olarak öne çıktı. Özellikle İtalya’dan gelen turist sayısının 2019 yılına kıyasla 6,5 kat artması, bölgedeki pazar çeşitliliğinin en somut göstergesi oldu.

Konaklama süreleri kısalıyor

Araştırmanın bir diğer dikkat çekici bulgusu ise turistlerin kentte geçirdiği sürenin azalması oldu. 2014-2019 yılları arasında genellikle bir gece konaklama yapan yabancı turistlerin, 2025 yılı itibarıyla bu süreyi daha da kısalttığı gözlemlendi. Özellikle Nisan 2025 sonrasında tüm ülkelerden gelen ziyaretçilerin ortalama konaklama sürelerinde düşüş yaşandı. Asya kaynaklı grup turlarının Pamukkale ziyaretlerini genellikle bir gecelik konaklamayla sınırlı tutması, bu kısalmanın temel nedenleri arasında gösteriliyor.

Turizm hareketliliği ekim ayında zirve yapıyor

Denizli’de yabancı turist trafiği, yılın belirli dönemlerinde yoğunlaşma eğilimi gösteriyor. Son üç yılın verilerine göre ekim ayı, kentin en fazla yabancı ziyaretçi ağırladığı ay olma özelliğini koruyor. Turizm hareketliliği genel olarak nisan-ekim ayları arasında güçlenirken, kış aylarında bu yoğunluk azalıyor. Prof. Dr. Bertan, Almanya ve Asya ülkelerinden gelen turistlerin yıl içindeki dağılımının, turizm sezonunun tüm yıla yayılması ve çeşitlendirilmesi açısından stratejik bir fırsat sunduğuna dikkat çekiyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız