AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, emekli maaşlarında düzenleme yapılması yönündeki beklentilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2 Kasım tarihinde yayımlanan bir söyleşide konuşan Ala, vatandaşların gelir seviyesinin artırılmasının hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı. Pandemi sonrası oluşan ekonomik koşullar ve küresel gelişmeler nedeniyle emeklilerin yaşadığı zorlukların farkında olduklarını ifade eden Ala, bu yönde bir iyileştirme çalışmasının sürdürüldüğünü açıkladı.
Ocak zammında belirleyici faktör enflasyon olacak
Efkan Ala, yapılacak düzenlemenin detayları, kapsamı, oranı veya yürürlük tarihi konusunda henüz net bir bilgi paylaşmadı. Çalışmanın mevcut zam sistemine ek bir artış mı getireceği, yoksa sadece en düşük aylık alanları mı yoksa SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin tamamını mı kapsayacağı da şu aşamada belirsizliğini koruyor. Konuya ilişkin nihai karar, hükümetin yapacağı resmi açıklamayla kamuoyuna duyurulacak.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları, 5510 sayılı Kanun gereği yılda iki kez, altı aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı oranında güncelleniyor. Bu kapsamda Ocak 2027'de uygulanacak zam için Temmuz-Aralık 2026 dönemindeki enflasyon verileri belirleyici olacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Eylül 2026 itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 29,73, yılbaşından bu yana gerçekleşen artış ise yüzde 24,32 olarak kaydedildi.
Memur ve SSK emeklileri arasındaki hesaplama farkı
Temmuz 2026 zammında uygulanan yöntem hatırlatıldığında, Ocak-Haziran dönemindeki TÜFE artışı yüzde 17,76 olduğu için emekli aylıkları bu oranda yükseltilmişti. Eylül ayı sonunda ise Temmuz, Ağustos ve Eylül dönemini kapsayan üç aylık birikimli enflasyon yüzde 5,57 olarak gerçekleşti. Aylık bazda bakıldığında TÜFE artışı Temmuz'da yüzde 1,78, Ağustos ve Eylül aylarında ise yüzde 1,84 oldu.
Memurlar ve memur emeklileri için ise hesaplama yöntemi farklılık gösteriyor. Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 26 Ağustos 2025 tarihli kararına göre, 2026 yılının ikinci yarısında yüzde 7'lik artış uygulanıyor. 2027'nin ilk yarısı için toplu sözleşme zammı yüzde 5 olarak belirlendi. Ancak Temmuz-Aralık dönemindeki enflasyonun yüzde 7'yi aşan kısmı, enflasyon farkı olarak maaşlara ayrıca yansıtılacak.
En düşük emekli aylığı ve gelecek projeksiyonu
En düşük emekli aylığı Ocak 2026'da 20 bin lira seviyesindeyken, Temmuz 2026 ödeme döneminden itibaren 23 bin 552 liraya çıkarılmıştı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu artıştan kaynaklanan fark ödemelerinin 7 Ağustos 2026 tarihinde yapıldığını duyurmuştu. En düşük emekli aylığının otomatik olarak enflasyon oranında yükselmediği, her artış için yeni bir yasal düzenleme gerektiği bilgisi paylaşıldı.
2027-2029 Orta Vadeli Program'da 2026 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 28,4 olarak yer alıyor. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda, Temmuz-Aralık dönemindeki enflasyon artışının yaklaşık yüzde 9,04 olması bekleniyor. Bu senaryoda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammının yüzde 9 civarında oluşması, memur ve memur emeklilerinde ise enflasyon farkı ile toplu sözleşme zammının toplamının yaklaşık yüzde 7'ye ulaşması öngörülüyor. Kesin oranlar, altı aylık enflasyon verisinin tamamlanmasının ardından netleşecek.