İzmir, bu yıl 95’incisi düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında dünya edebiyatının en önemli kalemlerinden Nazım Hikmet’i ağırlamaya hazırlanıyor. Folkart’ın yapımcılığını üstlendiği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde kapılarını açacak olan "ROMANTİKA / Bir Ömrün Seyrüseferi" adlı sergi, şairin yaşamına dair bilinmeyenleri ve kültürel mirasını çok katmanlı bir kurguyla ziyaretçilerle buluşturacak.

Kültürpark Atlas Pavyonu’nda 5 Eylül 2026 tarihinde başlayacak olan bu özel sergi, 15 Ocak 2027 tarihine kadar sanat tutkunlarını ağırlayacak. Küratörlüğünü M. Melih Güneş’in, tasarımını ise Ömer Durmaz’ın gerçekleştirdiği proje, yaklaşık 2 bin 125 metrekarelik devasa bir alana yayılan 15 farklı salonda izleyiciyle buluşacak.

Edebiyattan sanata uzanan bir hafıza yolculuğu
Serginin ismi, şairin 1962 yılında kaleme aldığı "Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim" adlı otobiyografik romanı için düşündüğü ilk başlıktan ilham alıyor. Eserin zaman çizelgesinin İzmir’de başlaması ve yine bu şehirde noktalanması, serginin kurgusuna da derin bir anlam katıyor. Ziyaretçiler, şairin 1925 yılındaki İzmir günlerinden başlayarak, kişisel eşyaları, el yazmaları ve nadir bulunan görsel kayıtlar üzerinden bir ömrün izlerini sürme fırsatı bulacak.
Dünyanın dört bir yanındaki arşivlerden derlenen belgeler; Abidin Dino, Avni Arbaş ve daha pek çok sanatçının eserleriyle harmanlanarak sunulacak. Ayrıca sergi için özel olarak hazırlanan çağdaş sanat çalışmaları da Nazım Hikmet’in mirasını günümüzle buluşturacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, bu serginin bir anlamda şairin İzmir’e dönüş hikayesi olduğunu belirterek, organizasyonun kent hafızası için taşıdığı öneme dikkat çekti. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ise sanatı geniş kitlelere ulaştırmanın ve genç kuşakları bu büyük kültürel mirasla tanıştırmanın temel sorumlulukları olduğunu vurguladı. Küratör M. Melih Güneş ise serginin klasik bir kronolojiden ziyade, Nazım Hikmet’in eserleriyle bugün de yaşamaya devam eden ruhunu yansıtan bir anlatı olduğunu ifade etti.